Pet|10.04.2022 09:00

Θέλετε κατοικίδιο κουνελάκι; Αυτά είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Οι κατοικιδιογονείς που θέλουν να αποκτήσουν ένα μικρό κουνελάκι γίνονται ολοένα και περισσότεροι.

Αν νομίζουμε, όμως, πως ένα κουνελάκι θα ζει απλά στο κλουβάκι και η μόνη υποχρέωση μας απέναντι του θα είναι να το ταΐζουμε, πρόκειται για εντελώς εσφαλμένη αντίληψη. Ένα κουνελάκι θέλει περιποίηση, αγάπη, χρόνο και απαιτεί πολλές υποχρεώσεις.

Πάμε όμως να δούμε τρία δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν κάποιο κουνελάκι ως κατοικίδιο:

 1.Άσκηση και χρόνος έξω από το κλουβάκι 

Τα κουνελάκια θα πρέπει να περνούν τουλάχιστον 6 ώρες εκτός κλουβιού σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου θα έχουν απομακρυνθεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για το κατοικίδιο μας.

Ένας τέτοιος παράγοντας είναι τα φυτά που έχουμε στο σπίτι μας. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι τοξικά και έτσι μπορεί κινδυνέψει η υγεία του αν καταναλωθούν. Για τον λόγο αυτό προτείνεται είτε να απομακρυνθούν είτε να τοποθετηθούν σε σημείο που δεν υπάρχει πρόσβαση από το κουνελάκι μας.Άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για το συγκεκριμένο κατοικίδιο είναι τα καλώδια που υπάρχουν στο σπίτι μας. Τα κουνελάκια μπορεί να τα μασήσουν και έτσι να κινδυνέψει η ασφάλεια τους ακόμη και η δική μας (σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο βραχυκύκλωμα για παράδειγμα από κάποιο καλώδιο που έχει κοπεί).Πάλι αυτό που προτείνεται είναι η μη πρόσβαση σε αυτά τα καλώδια(μπορεί να γίνει και με την προστασία καλύμματος).

Όταν δημιουργήσουμε ένα τέτοιο ασφαλές περιβάλλον θα πρέπει να δίνουμε τον χρόνο που απαιτείται στο μικρό αυτό κατοικίδιο για να κινηθεί ελεύθερα, να κοινωνικοποιηθεί και να εξερευνήσει το χώρο. 

Σωστή Διατροφή

Η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την προστασία της υγείας του. Ουσιαστικά δυο κατηγορίες τροφών απαρτίζουν το menu για τα κουνελάκια μας.Η πρώτη είναι το χόρτο που θα πρέπει να δίνεται στο κουνελάκι μας κατά βούληση(χωρίς περιορισμό και δοσολογία).Θα πρέπει δηλαδή να έχει πάντα πρόσβαση σε αυτό.

Η δεύτερη σημαντική διατροφή είναι η τροφή σε μορφή πελλετ. Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από το συγκεκριμένο είδος.Θα πρέπει όμως σε αντίθεση με το χορτάρι να δίνεται σε συγκεκριμένη δοσολογία (ανάλογα με την φυλή και το μέγεθος του κουνελιού) διότι μπορεί να προκληθεί παχυσαρκία.

Φυσικά απαιτείται να υπάρχει συνεχής πρόσβαση σε άφθονο νερό. Τέλος, τα λαχανικά και τα φρούτα μπορούν να χορηγούνται αλλά με μέτρο και όχι σε καθημερινή βάση.

Εκπαίδευση

Αν και σε πολλούς φαντάζει πολύ δύσκολη η εκπαίδευση του κουνελιού  αυτό δεν ισχύει. Το μόνο που απαιτείται είναι η δημιουργία της «τουαλέτας» του και χρόνος στο πρώτο διάστημα από τον κατοικιδιογονέα του.

Όσον αφορά λοιπόν την τουαλέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα προστατευμένο μέρος (πχ η γνωστή πλαστική λεκάνη της γάτας) όπου θα μπει στο δάπεδο κάποιο ειδικό pellet είτε κάποιο συμπιεσμένο χαρτί ή ειδική επιδαπέδια πάνα.

Η γνωστή άμμος της γάτας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα καθώς μπορεί να καταναλωθεί από το κουνελάκι μας και να είναι τοξική για αυτό.

Έτσι λοιπόν αν ο κατοικιδιογονεας αφιερώσει χρόνο στο πρώτο διάστημα που θα έχει το κουνελάκι μέσω της επιβράβευσης μπορεί να το εκπαιδεύσει να είναι πειθαρχημένο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αν λοιπόν είστε ένας κατοικίδιογονέας ο οποίος έχει χρόνο και αγάπη να αφιερώσει στο κατοικίδιό του αλλά δεν του αρέσουν και τόσο οι  περίπατοι έξω στη φύση,  τότε το κουνελάκι είναι ένα κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς.

κτηνίατροςκουνέλικατοικίδιοειδήσεις τώρα