Pet|27.04.2022 08:20

Γνώρισε τα Πομεράνιαν: Πέντε tips για τη ράτσα που έκανε γνωστή η Βασίλισσα

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την αγαπημένη μου ράτσα, διότι και το δικό μου το κατοικίδιο ανήκει σε αυτή, μία μικρή φουντωτή μπαλίτσα, η Λούση. Και τι ράτσα είναι; Πομεράνιαν.

Πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε αυτή τη ράτσα, ωστόσο μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μπορεί να μην τα έχετε ακούσει. Πάμε λοιπόν αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς να γνωρίσουμε μαζί αυτή τη ξεχωριστή φυλή!

Τα Πομεράνιαν ή αλλιώς γνωστά ως Πομ Πομ, είναι μια μικρόσωμη φυλή σκύλων, τα οποία μπορούν εξίσου να ζήσουν σε διαμέρισμα ή σε εξωτερικό χώρο. Επομένως, εάν επιλέξετε να αποκτήσετε αυτή τη ράτσα, δε χρειάζεται να έχετε ως κριτήριο το που μένετε. Μη σας ξεγελάει το μέγεθος, καθώς μπορεί να είναι μικρά, αλλά χαρακτηρίζονται ως “μεγάλοι σκύλοι” σε μικρό σώμα. Είναι αρκετά ζωηρά, ήρεμα και πολύ φιλικά. Μπορούν να ζήσουν είτε με μικρά παιδιά, είτε με αγνώστους, χωρίς να είναι καθόλου επιθετικοί χαρακτήρες.

Οι πρόγονοι των Πομεράνιαν είναι τα Σπιτς, που σίγουρα όλοι γνωρίζετε. Η διασταύρωση των πιο μικρόσωμων αυτής της φυλής, έφερε αυτά τα μικρά Πομεράνιαν, των οποίων το μέγεθος είναι από ένα έως τρία κιλά, το ύψος από 18 – 25 εκ. και ζουν από 12 – 16 ετών. Το όνομα τους προήλθε από την πόλη Πομεράνια, που βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη, όχι όμως επειδή έγινε εκεί η διασταύρωση, αλλά επειδή εκεί χτίστηκε το πρώτο εκτροφείο της φυλής αυτής.

Τη ράτσα αυτή την έκανε πιο γνωστή η Βασίλισσα Βικτωρία, η οποία ανάμεσα σε 15 ράτσες που είχε στο σπίτι της, αποφάσισε να έχει μόνο Πομεράνιαν. Είχε μαζέψει πάνω από 20 Πομεράνιαν στο σπίτι της και μάλιστα πριν το θάνατό της ο τελευταίος, που ήθελε να αποχαιρετίσει, ήταν ο αγαπημένος της σκύλος ράτσας Πομεράνιαν, ο Τούρι.

Γενικά επειδή αυτή ράτσα είναι πολύ μικρή και βολική μπορεί ο καθένας να την πάρει μαζί του παντού. Την συναντήσαμε επίσης και στο ναυάγιο του Τιτανικού, όπου από τα τρία σκυλάκια, που σώθηκαν, τα δύο ήταν Πομεράνιαν. Επίσης πάρα πολλοί διάσημοι έχουν αυτή τη ράτσα, όπως η Kim Kardashian, η οποία είναι λάτρης της ράτσας αυτής, καθώς έχει στο σπίτι πάρα πολλά μικρά Πομεράνιαν και παίζει μαζί τους συνεχώς.

Πομεράνιαν: Αυτά είναι τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά τους

Πάμε να δούμε πέντε βασικά χαρακτηριστικά της ράτσας αυτής, που σίγουρα δεν έχετε ακούσει πουθενά.

  1. Πρώτο, ότι κάθε Πομεράνιαν είναι μοναδικό και ξεχωριστό, καθώς ο χρωματισμός τους δε μπορεί να είναι ίδιος με κάποιο άλλο Πομεράνιαν στον κόσμο, όπως συμβαίνει σίγουρα με άλλες ράτσες, που κι εσείς γνωρίζετε, π.χ. τα Δαλματίας ή τα Μπόξερ, που έχουν ίδιο χρωματισμό. Σε κάποιο σημείο του σώματος, όπως τα αυτιά ή στη μύτη, το χρώμα του τριχώματος σίγουρα θα διαφέρει, κι έτσι το κάθε Πομεράνιαν είναι μοναδικό.
  2. Δεύτερο, χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν δύο τριχώματα, καθώς κάτω από το φουντωτό τρίχωμα που βλέπετε, υπάρχει και δεύτερο τρίχωμα, πιο πυκνό κι έτσι το κάνει να φαίνεται πιο αφράτο.
  3. Το τρίτο χαρακτηριστικό, με το οποίο δεν πρέπει να ανησυχείτε, είναι ότι μαδάνε και χάνουν τόσο πολύ τρίχωμα, που σε μερικά σημεία δημιουργούνται κηλίδες και φαίνονται σαν φαλακρά. Μην τρομάξετε, καθώς είναι πάρα πολύ φυσιολογικό για αυτή τη ράτσα.
  4. Τέταρτο χαρακτηριστικό, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, είναι ότι αυτή η φυλή είναι εξαιρετικός φύλακας. Με τον παραμικρό θόρυβο αρχίζει και γαυγίζει για να σας προειδοποιήσει.
  5. Τέλος όλοι σίγουρα έχετε ακούσει τον Μπου, έναν πάρα πολύ γνωστό σκύλο, που τον βλέπετε σε φωτογραφίες στο instagram ή στο facebook, και προσπαθείτε να βρείτε τι ράτσα είναι για να το αποκτήσετε. Δεν είναι κάτι άλλο λοιπόν εκτός από Πομεράνιαν, το οποίο είχε τόσο μεγάλο τρίχωμα, που το κουρέψανε με αυτό τον τρόπο και έχει γίνει διάσημο. Από τότε αυτό το κούρεμα το λένε Μπου. Ωστόσο ο Μπου είναι ένα πραγματικό σκυλάκι, το οποίο μένει στο Σαν Φρανσίσκο και είναι σήμερα το πιο δημοφιλές σκυλί στον κόσμο.

Έχετε κατά νου κι αυτά τα τρία

Ελπίζω να σας έπεισα να αποκτήσετε αυτή τη ράτσα, ωστόσο θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει και κάποιες ιδιαιτερότητες. Σε περίπτωση, που αποφασίσετε να πάρετε αυτό το μικρό σκυλάκι για το σπίτι θα πρέπει να έχετε κατά νου αυτά τα τρία πράγματα.

  • Πρώτον δεν είναι καλό να φοράτε κολάρο στα Πομεράνιαν, αλλά σαμαράκι για να καλύπτει όλο το σώμα, διότι έχουν πάρα πολύ ευαίσθητο λαιμό και εξαιτίας του τριχώματος ίσως να μη μπορείτε να κουμπώσετε καλά το κολάρο και να σας φύγει στη βόλτα.
  •  Δεύτερη πληροφορία είναι ότι αυτή η φυλή χρειάζεται σταθερά γεύματα για να μην έχει προβλήματα με το στομάχι του. Έτσι μπορείτε να προγραμματίσετε τα γεύματα σας με το δικό του γεύμα, καθώς τους αρέσουν να τρώνε με την οικογένεια ή με παρέα γενικά.
  •  Τέλος θα πρέπει να το βγάζετε συχνά βόλτα, όσο κι αν νομίζετε ότι δε χρειάζεται λόγω του μικρού μεγέθους, ωστόσο η βόλτα θα τα βοηθήσει να είναι πιο ζωηρά και πιο ευδιάθετα.

Εάν τελικά αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα Πομεράνιαν, θα διαπιστώσετε και εσείς οι ίδιοι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή για κατοικίδιο!

κατοικίδιαειδήσεις τώρασκύλος