Pet|01.05.2022 18:52

Χάμστερ για κατοικίδιο; Τι πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα χάμστερ και όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά του, για να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή.

Εφόσον έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να αποκτήσετε ένα χάμστερ, θα πρέπει αρχικά να είστε σε θέση να διακρίνετε ποιο από όλα τα χαμστεράκια, που υπάρχουν στο κατάστημα είναι υγιές, πώς θα πρέπει να είναι το τρίχωμά του, αλλά και να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να βρίσκεται κάποιο χάμστερ σε εγκυμοσύνη. Ας δούμε λοιπόν μαζί ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσετε για μια σωστή αγορά χάμστερ.

Καταρχάς θα πρέπει να ζητήσετε από τον εκτροφέα να σας βγάλει από το κλουβάκι το χάμστερ, που έχετε επιλέξει ή σας έχει μυρίσει για να το εξετάσετε διεξοδικά. Θα παρατηρήσετε από κοντά ότι έχει μικρές τρίχες μέσα στο αυτάκι του, οι οποίες θα πέσουν όταν μεγαλώσει, ωστόσο αποτελεί ένδειξη υγείας και θα πρέπει να τις έχει, όσο είναι ακόμα μωράκι. Καλό είναι να ζητήσετε από τον εκτροφέα να σας δώσει το πιο μικρό σε ηλικία χαμστεράκι, για να μπορεί να σας μάθει από μωρό και να έχετε τη δυνατότητα να το εκπαιδεύσετε σωστά. Γενικά θα πρέπει να προσέξετε να μην έχει γρατζουνιές, να είναι γυαλιστερό το τρίχωμα του και τα μάτια του να μην είναι θολά. Αν δείτε να έχει κάποιες κηλίδες από έντονο τρίχωμα στο πίσω μέρος του σώματός του, αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί.

Αρσενικό ή θηλυκό;

Επίσης θα σας προβληματίσει η επιλογή του φύλου, να πάρετε δηλαδή αρσενικό ή θηλυκό; Αυτό γενικά να γνωρίζετε δεν παίζει κανένα ρόλο. Ωστόσο αν επιλέξετε να πάρετε θηλυκό θα πρέπει να ζητήσετε από τον εκτροφέα να είναι όσο το δυνατόν πιο νεαρό, κάτω δηλαδή των πέντε ή έξι εβδομάδων, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης, κι αντί να αποκτήσετε ένα, να αποκτήσετε τελικά δέκα χαμστεράκια!! Να έχετε κατά νου ότι είναι δύσκολο να έχετε πολλά χαμστεράκια, καθώς είναι μοναχικά ζώα και θα πρέπει το κάθε χαμστεράκι να είναι σε ξεχωριστό κλουβί. Κι αυτό το αναφέρουμε ακόμη και για την περίπτωση που σκέφτεστε να αποκτήσετε δύο χαμστεράκια, ότι δηλαδή είναι καλύτερα για αρχή να πάρετε ένα για να έχει τη σωστή περιποίηση.

Όταν θα έρθετε σε επαφή μαζί του, θα πρέπει οι κινήσεις σας να είναι αργές και μαλακές, καθώς είναι ένα νέο είδος κατοικίδιου, με το οποίο δεν είστε τόσο εξοικειωμένοι, όπως μπορεί να είστε με ένα σκύλο ή με μία γάτα. Θα πρέπει γενικά να είστε χαλαροί και να μην κάνετε απότομες κινήσεις, που μπορεί να το τραυματίσουν, καθώς είναι πολύ μικρό, ευαίσθητο και λόγω της κακής του όρασης τρομάζει εύκολα.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι είναι πολύ εύκολα κατοικίδια. Ζουν σε ένα κλουβί και θα πρέπει να τους δίνετε τροφή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Να ξέρετε ότι λατρεύουν τα φρούτα, ιδιαίτερα τα μούρα (όλες τις ποικιλίες τους), τις φράουλες, τα σμέουρα, τα μύρτιλλα, τα μήλα, τα αχλάδια ακόμα και τα ροδάκινα, θα πρέπει ωστόσο να αφαιρείτε τους σπόρους πριν τα προσφέρετε.

Θα σας προέτρεπα να μην τα έχετε μόνο στο κλουβί, αλλά να εξοικειωθείτε και να παίζετε μαζί τους. Υπάρχουν επίσης στην αγορά διάφορα παιχνίδια, που μπορείτε να προμηθευτείτε για να τα απασχολείτε, είτε να τρέχουν, είτε να παίζουν με διάφορα σκοινιά. Γενικά είναι δραστήρια ζώα και να έχετε στο νου σας ότι, λόγω του μικρόσωμου και ευέλικτου σωματότυπου, μπορούν άνετα να αποδράσουν από το κλουβί τους, γι’ αυτό καλό είναι να επιλέξετε ένα κλουβί με πυκνές σιδερένιες μπάρες για να μη μπορεί να αποδράσει εύκολα.

Συμπερασματικά αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς θα λέγαμε ότι τα χάμστερ είναι αξιαγάπητα και πολύ παιχνιδιάρικα ζωάκια. Είναι αβλαβή, δε θα σε δαγκώσουν εκτός αν τα φοβίσετε, τα απειλήσετε ή τα αιφνιδιάσετε, και είναι ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά.

κατοικίδιοΧάμστερ