Pet|07.05.2022 15:16

Γνωρίστε τα Κόκερ Σπάνιελ! Εσύ ήξερες για αυτή τη φυλή ότι...

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για αυτή την υπέροχη ράτσα σκύλων, για τα Κόκερ Σπάνιελ. Ας δούμε λοιπόν μαζί τα χαρακτηριστικά αυτής της φυλής.

Η φυλή αυτή διακρίνεται για τα μακριά αυτιά της και για το ευχάριστο ταπεραμέντο της. Η συγκεκριμένη φυλή ανατράφηκε με κύριο σκοπό το κυνήγι των μπεκατσών, αλλά χρησιμοποιήθηκε από τους κυνηγούς στην Αγγλία και για το κυνήγι άλλων πουλιών. Είναι ένας υπέροχος σύντροφος, μια καταπληκτική ράτσα για όλη την οικογένεια, χάρη στον ευγενικό της χαρακτήρα, με μόνη προϋπόθεση να λαμβάνει την απαιτούμενη καθημερινή άσκηση. Εάν αποφασίσετε τα πάρετε ένα Κόκερ, θα πρέπει όταν βγαίνετε να τρέχετε μαζί του, διότι πρόκειται για  ένα κυνηγόσκυλο.

Ιστορία  

Το Αγγλικό και το Αμερικάνικο Κόκερ Σπάνιελ δεν παρουσιάζουν κάποια διαφορά μεταξύ τους και μάλιστα μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν μία φυλή. Όμως το 1930 αποφασίστηκε να γίνει ταξινόμηση και η διάκρισή τους σε δύο ξεχωριστές φυλές. Οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο φυλών εντοπίζονται κυρίως στο μέγεθος και στο σωματότυπό τους. Το Αγγλικό Κόκερ είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος συγκριτικά με το Αμερικάνικο.

Τα Κόκερ είναι μία ευχάριστη και στοργική φυλή, όπως είπαμε. Είναι πολύ ανθεκτικά εξαιτίας του εύρους του σώματος και διακρίνονται κυρίως για τα εκφραστικά τους μάτια, τα μακριά τους αυτιά, το μακρύ αυτό τετράγωνο ρύγχος και φυσικά για την ιδιαίτερη ουρά τους. Το τρίχωμά τους είναι μεσαίου μήκους και το μέγεθος τους κυμαίνεται από 38 έως 43 εκ. περίπου και το βάρος τους από 11 έως 15 κιλά, τα οποία φυσικά διαφέρουν από αρσενικό σε θηλυκό, όπως θα αναφερθούμε παρακάτω.

Το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ είναι ένας αθλητικός σκύλος και για αυτό το λόγο διαθέτει απίστευτη ενεργητικότητα και πολύ αντοχή. Του αρέσει να εξερευνεί το περιβάλλον γύρω του και να επεξεργάζεται τα πάντα. Είναι ένας ικανός και άξιος κυνηγός, ο οποίος μπορεί να κυνηγήσει εξίσου καλά σε δύσβατα μέρη ακόμα κι υπό αντίξοες συνθήκες. Ο σκύλος αυτός διαθέτει μεγάλη ευφυΐα, αν και πολλές φορές τείνει να γίνεται επίμονος και πεισματάρης, αρνούμενος να κάνει αυτό, που θέλετε εσείς. Για το λόγο αυτό είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση των κουταβιών και η σωστή κοινωνικοποίηση από τους πρώτους κιόλας μήνες.

Κι αυτό θα πρέπει να το προσέξετε, εάν το επιλέξετε. Τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά με τα παιδιά και με άτομα όλων των ηλικιών και για αυτό είναι σκύλος όλης της οικογένειας.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Αναφορικά με τη μορφολογία τους, ειδικότερα τα αρσενικά φτάνουν από 40 έως 45 εκ., ενώ τα θηλυκά από 38 έως 40 και το βάρος τους στα αρσενικά είναι κυρίως από 12 έως 15 κιλά, ενώ στα θηλυκά από 11 έως 15 κιλά. Η διάρκεια ζωής τους είναι από 12 έως 14 χρόνια, εάν βέβαια τηρείτε όλους τους κανόνες ευζωίας.

Χαρακτήρας

Όσον αφορά το χαρακτήρα και την συμπεριφορά του, εάν είναι σωστά εκπαιδευμένος διαθέτει πολύ καλή ιδιοσυγκρασία. Είναι στοργικός, χαριτωμένος, λατρεύει να συμμετέχει σε οικογενειακές δραστηριότητες και να βρίσκεται συνεχώς με ανθρώπους. Ωστόσο, πολλές φορές είναι συγκρατημένος απέναντι στους άλλους και λίγο επιφυλακτικός.

Γενικά είναι ένας δυνατός σκύλος. Σε κάποιες ασθένειες έχει μια μικρή ευαισθησία. Ενδεικτικά είναι η δυσπλασία των ισχίων, προβλήματα στα μάτια τους και έχουν πολύ ευαίσθητα αυτάκια.

Διατροφή

Όσον αφορά την διατροφή τους δεν έχουν κάποια ιδιαιτερότητα, να προτιμάτε μία διατροφή που θα περιέχει όλα τα θρεπτικά στατικά και κατά προτίμηση να την εμπλουτίζετε με ωμέγα3 λιπαρά οξέα ώστε να εμπλουτίζετε το τρίχωμα του.

Να γνωρίζετε ότι τα Κόκερ χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση για να διατηρήσουν αυτό το υπέροχο τρίχωμα. Το τρίχωμα ενός Αγγλικού Κόκερ είναι μεσαίου μεγέθους και η τρίχα πολλές φορές είναι κυματιστή. Η υφή είναι μεταξένια και απαλή και γενικά αυτές οι φτερώσεις, που υπάρχουν, προστατεύουν το σκύλο από διάφορες γρατζουνιές ή τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.

Μορφολογία  

Το χρώμα του τριχώματος ποικίλλει από μαύρο, λευκό, καφέ ή μαύρο με στικτές αποχρώσεις. Έχει γενικά διάφορους συνδυασμούς. Ωστόσο έχει μαύρο χρώμα στα φρύδια, στο ρύγχος, στο λαιμό και στα πόδια. Από όλους τους χρωματισμούς ο πιο δημοφιλής είναι το μπλε στικτό.

  • Η περιποίηση του τριχώματος απαιτεί καθημερινό χτένισμα, όπως και οι περισσότερες ράτσες.
  • Το μπάνιο θα πρέπει να γίνεται κάθε 6-8 εβδομάδες.
  • Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα για να διατηρείται η στοματική υγιεινή.

Αυτά  λοιπόν ήταν κάποια βασικά  χαρακτηριστικά αυτής της υπέροχης και αγαπημένης ράτσας, δε μένει από το να αποκτήσετε κι εσείς ένα χαριτωμένο Κόκερ Σπάνιελ, για να διαπιστώσετε τον αξιολάτρευτο χαρακτήρα τους! Αρκεί πάντοτε να γνωρίζεται τις υποχρεώσεις και να έχετε αρκετό χρόνο και διάθεση.

σκύλοςκατοικίδιο