Pet|20.05.2022 08:10

Φιλόζωος γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν είστε φιλόζωοι;

Κι αν είστε, έτσι γεννιέστε ή γίνεστε;

Τα κατοικίδια, ο σκύλος, η γάτα, το τσιντσιλά, ακόμα και τα αγαπημένα μικρά γουρουνάκια έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αποκτήσουν κατοικίδια, γεγονός που σίγουρα έχετε παρατηρήσει κι εσείς.
Πότε ξεκίνησε όμως αυτό;
Ξεκίνησε πριν 14.000 περίπου χρόνια, όταν ο πρώτος άνθρωπος πήρε ένα λύκο και τον έφερε στο σπίτι του ως κατοικίδιο. Στις περιοχές λοιπόν, που υπήρχαν οικόσιτοι λύκοι διασταυρώθηκαν μεταξύ τους, κι έτσι προέκυψε ο πρώτος σκύλος με τα χαρακτηριστικά, που ξέρουμε σήμερα. Στην αρχή βέβαια δεν ήταν τόσο εξημερωμένα, με την πάροδο όμως του χρόνου, απέκτησαν το χαρακτήρα, που όλοι πλέον γνωρίζουμε.
Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ ποια ήταν η ανάγκη, που δημιουργήθηκε στον άνθρωπο, ώστε να πάρει ένα ζώο από τη άγρια φύση και να το βάλει στο σπίτι του;
Πιστεύουμε ότι έπαιξε ρόλο το περιβάλλον. Ακόμη και σήμερα το περιβάλλον διαμορφώνει αυτή την ανάγκη, δηλαδή το σχολείο, η εκπαίδευση, τα βιβλία, που διαβάζουμε, η οικογένεια, ακόμα κι όταν βλέπουμε ένα συγγενικό πρόσωπο να έχει ζώο και αισθανόμαστε την ανάγκη να αποκτήσουμε κι εμείς.

Ωστόσο η γενετική άλλαξε όλα τα δεδομένα, που ξέραμε μέχρι σήμερα. Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Υπάρχει ένα γονίδιο, το οποίο προκαλεί την ανάγκη να έχει κάποιος ένα κατοικίδιο. Το γονίδιο και το περιβάλλον κάνουν το φαινότυπο. Ο τύπος λοιπόν αυτής της γενετικής, ο φαινότυπος, αποτελείται από αυτό που φαίνεται, και επηρεάζεται από το περιβάλλον και από τα γονίδιά μας.

Για παράδειγμα έστω ότι έχουμε ένα δέντρο, το οποίο βρίσκεται σε ένα περιβάλλον, το οποίο δεν έχει καθόλου νερό. Ακόμα κι αν το γονίδιο του είναι να γίνει 3 μέτρα, δε θα φτάσει αυτό το ύψος, εάν δεν το ποτίσουμε. Εάν το περιβάλλον του όμως είναι καλό και το φροντίζουμε, τότε ναι μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση, που αναφερόμαστε.

Και τελικά, φιλόζωος γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Πράγματι υπάρχει κάποιο γονίδιο ή παίζει ρόλο το περιβάλλον;
Η απάντηση είναι ότι και οι δύο παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι, εάν σε κάποιον δεν αρέσουν τα ζωάκια, δε μπορεί να αποκτήσει κιόλας. Αντιθέτως μάλιστα μπορεί να αποκτήσει και να το αγαπάει και να το προσέχει πάρα πολύ.

Πώς θα καταλάβατε αν έχετε το γονίδιο;

Παρακάτω σας θέτω κάποιες ερωτήσεις. Αν οι περισσότερες κλείνουν προς το κατοικίδιο και ποτέ δεν είχατε αλληλεπιδράσει ξανά με κάποιο ζωάκι η δεν είχατε στο κοντινό περιβάλλον , τότε ναι έχετε το γονίδιο.
Για παράδειγμα βλέπετε ένα σκυλάκι στο δρόμο, σας δημιουργείτε η ανάγκη να πάτε να το αγκαλιάσετε, να το φιλήσετε ή όχι;
Επίσης, έστω ότι πάτε μία επίσκεψη και υπάρχει ένα κατοικίδιο, όταν το βλέπετε σας είναι παντελώς αδιάφορο ή πλησιάζετε να το χαϊδέψετε και να επικοινωνήσετε μαζί του;
Τέλος, έχει περάσει από το μυαλό σας να υιοθετήσετε κατοικίδιο;
Σας έχει γεννηθεί ποτέ η ανάγκη να αποκτήσετε κάποιο;
Αυτά είναι κάποια ερωτήματα, που μπορούμε να υποβάλλουμε και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα της ύπαρξης του αναφερόμενου γονιδίου.
Εγώ προσωπικά πάντως, ανεξαρτήτως αν έχετε το γονίδιο, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, δηλαδή να γίνετε κατοικίδιογονέας, καθώς είναι μία εξαιρετική συντροφιά!

κατοικίδιαειδήσεις τώρα