Pet|22.05.2022 12:24

Πώς να μη χαθεί το σκυλάκι σου: Γιατί πρέπει να βάλεις μικροτσίπ στο κατοικίδιο σου;

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το μικροτσίπ. Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες, που φοβούνται να το βάλουν στο ζωάκι τους, άλλοι πάλι το θεωρούν απαραίτητο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν το λόγο.

Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε μαζί γιατί θα πρέπει σε όλα τα σκυλάκια και σε όλα τα κατοικίδια να βάλουμε μικροτσίπ.

Το μικροτσίπ είναι η ταυτότητα του κατοικίδιου μας. Αποτελείται από ένα δεκαπενταψήφιο κωδικό και είναι μοναδικός για το κάθε ζωάκι. Δηλώνοντας λοιπόν αυτό τον κωδικό, δηλώνουμε και τον ιδιοκτήτη, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό τηλεφώνου του. Έτσι ένα πάρα πολύ θετικό του μικροτσίπ είναι ότι στην περίπτωση, που χάσετε το ζωάκι σας και το βρει κάποιος, θα το πάει στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος θα ελέγξει αν το κατοικίδιο σας έχει μικροτσίπ, θα δει τα χαρακτηριστικά του κι αμέσως θα επικοινωνήσει μαζί σας. Με αυτό τον τρόπο πάρα πολύ εύκολα θα βρείτε το μικρό σας κατοικίδιο, που σίγουρα στεναχωρηθήκατε, που το χάσατε.

Επίσης, να αναφέρουμε πως το μικροτσίπ μπαίνει υποδόρια του ζώου, δεν είναι δηλαδή σαν την κονκάρδα ή το περιλαίμιο, που κάποιος μπορεί να το αφαιρέσει ή να το χάσει. Έτσι είναι πιο σταθερό και πιο ασφαλές.

Ένα άλλο θετικό χαρακτηριστικό του μικροτσίπ είναι ότι με την τοποθέτησή του το κάθε ζωάκι αποκτά τη δική του ταυτότητα και είναι δύσκολα για κάποιον να το κλέψει, καθώς δυστυχώς υπάρχουν κι αυτά. Έτσι αν κάποιος βρει ένα ζωάκι και θέλει να το κρατήσει, μόλις το πάει στον κτηνίατρο, αυτός θα διαπιστώσει ότι το ζωάκι δεν του ανήκει και θα ειδοποιήσει αμέσως τον ιδιοκτήτη.

Επιπρόσθετα το μεγάλο δυσάρεστο πρόβλημα με τα άδεσποτάκια, ισως θα μπορούσε να λυθεί και μέσω του μικροτσίπ.Άρα άλλο ένα θετικό χαρακτηριστικό του μικροτσίπ, που αφορά τα αδέσποτα ζώα, είναι ότι εάν τοποθετήσουμε σε όλα μικροτσίπ, θα έχουμε το ιστορικό τους και θα μπορούμε να ελέγξουμε, εάν ανήκουν σε κάποιο καταφύγιο ή ότι είναι απλά αδέσποτα. Με αυτό τον τρόπο να πούμε ότι δε θα αυξάνονται και τα αδέσποτα ζωάκια. Με ποιον τρόπο; Εάν όλοι οι ιδιοκτήτες βάλουν μικροτσίπ στα κατοικίδιά τους, θα μειωθεί η τάση σε πολλούς ασυνείδητους ιδιοκτήτες να εγκαταλείπουν τα ζωάκια τους, οι οποίοι δεν προνόησαν σωστά και δε μπορούν τελικά να έχουν κατοικίδιο.

Έτσι όποιος βρει το ζωάκι και το πάει στον κτηνίατρο, θα σκανάρει το μικροτσίπ και θα δει πολύ απλά σε ποιον ανήκει.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, ο νόμος προβλέπει το κατοικίδιο σας να έχει μικροτσίπ. Ως εκ τούτου όταν ταξιδεύετε θα έχετε εκτός από το δικό σας διαβατήριο και του κατοικίδιου σας, όπου είναι γραμμένος ο κωδικός. Μέσα στο διαβατήριο θα υπάρχει ένα αυτοκόλλητο με τον κωδικό του μικροτσίπ.

Τέλος, να τονίσω σε όσους φοβούνται ότι η τοποθέτηση μικροτσίπ μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας στο ζώο τους, να τονίσω πως  το μικροτσίπ είναι εντελώς ακίνδυνο και δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας.

Όλα αυτά και πολλά άλλα μπορείτε να τα δείτε στο παρακάτω βίντεο.

κτηνίατροςκατοικίδιοειδήσεις τώραγάτοςσκύλος