Pet|21.06.2022 09:11

Πήρες το πρώτο σου σκυλάκι; Τι πρέπει να προσέξεις!

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αποφασίσατε τελικά να πάρετε ένα κατοικίδιο για το σπίτι. Ξέρετε όμως πώς να του συμπεριφερθείτε; Είστε λίγο αγχωμένοι; Λογικό έχω να σας πω!

Σε αυτό, λοιπόν, το άρθρο θα δούμε μαζί, πώς να καλοδεχτείτε το κατοικίδιο στο σπίτι σας και τι πρέπει ακριβώς να κάνετε τις πρώτες μέρες, ώστε να αισθανθείτε περισσότερο ασφαλείς, τόσο εσείς, όσο και το ζωάκι σας.

Μικρά μυστικά για την υποδοχή

Έρχεται λοιπόν το νέο μέλος στο σπίτι σας. Αρχικά θα πρέπει να του φτιάξετε το δικό του χώρο, τη δική του γωνιά, για να νιώθει κι αυτό άνετα μέσα στο σπίτι. Θα βρείτε ένα όμορφο σπιτάκι ή ένα όμορφο κουτί για να μπορεί να κάθεται μέσα. Τα απαραίτητα αξεσουάρ, που θα πρέπει να έχετε στην αρχή, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της διαβίωσής του, είναι δύο μπολάκια, ένα για το νερό και ένα για την τροφή του. Επίσης, ένα περιλαίμιο και τον οδηγό μαζί, για να μαθαίνει να το φοράει α  και να είναι εξοικειωμένο όταν θα ξεκινήσει να βγαίνει τις βόλτες του.

Τέλος, μία βούρτσα, για να μάθει από μικρό το βούρτσισμα και την περιποίηση και για  να μην έχετε στο μέλλον τέτοιου είδους προβλήματα, να μη μπορείτε δηλαδή να το χτενίσετε.

Είτε το έχετε πάρει από κάποιο εκτροφείο, είτε το έχετε υιοθετήσει από κάποιο καταφύγιο, ζητείστε ένα αξεσουάρ ή ένα αντικείμενο, που είχε το ζωάκι όλο αυτό το διάστημα, ώστε να το πάρετε στο σπίτι και να νιώσει αμέσως μία οικειότητα.

Κάτι ακόμα, που θα πρέπει να προσέξετε στην αρχή είναι ότι όλο και πιο πολύ γνωστοί σας, συγγενείς ή φίλοι, θα θέλουν να δουν αυτό το χαριτωμένο ζωάκι. Θα πρέπει λοιπόν  πρώτα να μάθει εσάς και μετά να γνωρίσει περισσότερο κόσμο. . Θα πρέπει σταδιακά να ξεκινήσει η κοινωνικοποίηση του. Να θυμάστε ότι είναι σαν ένα μικρό παιδάκι.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι και η διατροφή του. Πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένες ώρες, που θα τρώει και να τηρείτε την ποσότητα και τα γραμμάρια, που θα πρέπει να το ταΐζετε. Μην επηρεαστείτε και του δώσετε από την αρχή γλυκίσματα και λιχουδιές. Αυτά θα τα δώσετε αργότερα.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σκυλάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς μέσα στο σπίτι. Αν θέλει να κοιμηθεί, ειδικά τα κουτάβια χρειάζονται αρκετές ώρες ύπνου, μην πηγαίνετε και το ενοχλείτε, γιατί έτσι δεν θα αισθάνεται άνετα στο χώρο του.

Επίσης, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με διάφορους κινδύνους μέσα στο σπίτι. Αν υπάρχουν σκάλες, που θα πρέπει να ανεβοκατεβαίνει, αν υπάρχουν ανοιχτές μπαλκονόπορτες, πώς θα βγαίνει στο μπαλκόνι κα. Τα περισσότερα ζωάκια δεν γνωρίζουν από αυτούς τους κινδύνους. Αρκετά μάλιστα είναι πολύ απρόσεκτα και ζωηρά και έχουν προκύψει αρκετά άσχημα περιστατικά. 

Tέλος, θα πρέπει να προσέχετε τι πέφτει στο πάτωμα. Επειδή είναι μικρά και πολύ περίεργα, θέλουν όλα να τα μυρίζουν, να τα μασάνε και να τρώνε, κάτι που είναι επικίνδυνο για τα μικρά ζωάκια σας.

Και πολύ σημαντικό. Πρέπει να είστε αυτηροί. Όσο γλυκιά φατσούλα και να έχει. Γιατί αν κάνετε κάτι μία φορά, έτσι θα μάθει. Όσο χαριτωμένο και να είναι, θα πρέπει να είστε λίγο αυστηροί μαζί του στην αρχή, για να μην έχετε προβλήματα αργότερα.

Εύχομαι να απολαύσετε αυτές τις μοναδικές στιγμές με το κουτάβι σας τώρα ειδικά που ξέρετε πως να αντεπεξέλθετε με τον σωστό τρόπο.

Παρακάτω θα δείτε και αντίστοιχο βίντεο.

σκύλοςκατοικίδιακατοικίδιο