Pet|22.06.2022 08:05

Γάτα Περσίας: Η τεμπέλα αριστοκράτισσα

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς!! Σ αυτό το άρθρο σήμερα θα μιλήσουμε για τη γάτα Περσίας! Αυτή την πανέμορφη γάτα που η ιδιαίτερη εμφάνιση της την κατατάσσει στην κορυφή του είδους της.

Είναι μία γάτα με πυκνό και μακρύ τρίχωμα, πανέμορφα στρογγυλά ματάκια και μικρή, πλακουτσωτή μυτούλα!

Ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας κι όσο κι αν η ονομασία της παραπέμπει σε ασιατική καταγωγή, η γονιδιακή της ανάλυση μας δείχνει ότι προέρχεται από την Ρωσία.

Είναι πολύ ήρεμες γάτες, μάλλον τεμπέλικες, αγαπούν τη ζέστη και το «χουχούλιασμα» αλλά είναι και τρομερά πιστές. Αυτό το αργό, νωχελικό τους βάδισμα, συνάδει με την αριστοκρατική τους εμφάνιση. Μια εμφάνιση την οποία πρέπει να φροντίζουμε ιδιαιτέρως!

Το υπέροχο τρίχωμά τους πρέπει να βουρτσίζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να παραμείνει υγιές, λαμπερό και χωρίς κόμπους.

Επίσης, τα μάτια τους, με το ιδιαίτερο σχήμα  και η μυτούλας τους πρέπει να φροντίζουμε να καθαρίζονται συχνά. Ένα λεπτό, υγρό πανάκι είναι αρκετό για ν ανακουφίσει την γατούλα μας. Έτσι θα εισπνέει καλύτερα και θ΄ αποφευχθούν δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από τα δάκρυα.

Μπορεί μία Περσική Γάτα να προτιμάει να μένει ξαπλωμένη και ξεκούραστη, ωστόσο η κίνηση τής είναι απαραίτητη. Το ονυχοδρόμιο είναι μία ασφαλής επιλογή που, όσο κι αν η ώρα που θα ασχοληθεί δεν θα είναι τόση όσο γατούλες άλλων φυλών, η αναρρίχηση αλλά και το ξύσιμο των νυχιών θα της προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στην διατροφή. Πρέπει να τρέφεται σε σταθερές ώρες και με συγκεκριμένες ποσότητες.

Οι Περσικές γάτες, έχουν γονιδιακά, την τάση για πολυκυστική νόσο των νεφρών, όσο και για υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει, σίγουρα, να εξετάζεται συχνά από κτηνίατρο.

Η τροφούλα που θα της δώσουμε θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτείνες!

Η υγρή μορφή τροφής είναι προτιμότερη καθώς, λόγω του ιδιόμορφου σχεδιασμού του προσώπου της, είναι ευκολότερη η λήψη της.

Επίσης, οι γάτες Περσίας, δεν έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στην λήψη υγρών. Δεν θα επισκεφθεί  λοιπόν το μπόλ με το νεράκι όσο κι αν είναι κοντά της.

. Γι αυτό θα πρέπει να παίρνει τα απαραίτητα υγρά για τον οργανισμό της , από την τροφή της.

Καταλήγοντας, οι γάτες Περσίας, είναι εξαιρετικές από πολλές απόψεις. Δεν είναι μόνο η εμφάνιση. Είναι γάτες οξυδερκείς όσο κι αν η συμπεριφορά τους  δίνει την εντύπωση ότι είναι αδιάφορες.

Η αγάπη και η φροντίδα που θα τους δώσουμε, θα μας επιστραφεί στο έπακρο!

Μια ανεκτίμητη συντροφιά, ένα υπέροχο κατοικίδιο.

γάτακατοικίδιο