Pet|30.06.2022 08:00

Πεκινουά: Τα μικρά πανέμορφα σκυλιά που είναι ιδιαίτερα σε εμφάνιση και χαρακτήρα

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

Τα Πεκινουά είναι η φυλή που θα γνωρίσουμε σήμερα! Αυτά τα μικρά και πανέμορφα σκυλιά τα οποία είναι ιδιαίτερα σε εμφάνιση αλλά και σε χαρακτήρα.

Ιστορία

Πρόκειται για μία Αρχαία φυλή με καταγωγή από το Θιβέτ. Ο μύθος λέει ότι πρόκειται για την μίξη λιονταριού και μαϊμούς κι ότι ο Βούδας τους έδωσε αυτό το μικρό σώμα! Στην Αρχαία Κίνα ήταν ιεροί σκύλοι. Γι αυτό τον λόγο ήταν σκύλοι συντροφιάς Βασιλιάδων. Εκεί τα ανακάλυψαν οι Άγγλοι, στα θερινά ανάκτορα του Πεκίνου και τα έφεραν στην Ευρώπη.

Μέγεθος

Το μέγεθος τους είναι μικρό με μακρύ, πλούσιο τρίχωμα σε χρώματα μπεζ, λευκό, μαύρο ή κόκκινο. Το βάρος του αρσενικού φτάνει εως 5 κιλά ενώ του θηλυκού έως 5,5 κιλά. Ζουν από 12 έως 15 χρόνια.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Το μακρύ, συνήθως ίσιο αλλά πλούσιο τρίχωμα και η πλακουτσωτή μουσούδα, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της φυλής. Το τρίχωμα χρειάζεται καθημερινή φροντίδα, καλό βούρτσισμα για να παραμένει λαμπερό. Ιδιαίτερα το φθινόπωρο και την άνοιξη που αλλάζουν τρίχωμα, το βούρτσισμα είναι επιβεβλημένο ώστε να φεύγουν οι νεκρές τρίχες και να υπάρχει ανανέωση. Επίσης, είναι απαραίτητο να κουρεύονται την περιοχή των ματιών ώστε να μην τα ερεθίζουν οι τρίχες.

Τα πεκινουά ανήκουν στις λεγόμενες βραχυκέφαλες φυλές ( πλακουτσωτή μουσούδα). Έχουν πολλές φορές βαριά αναπνοή ενώ είναι πολύ πιθανό να τ’ ακούσουμε να ροχαλίζουν στον ύπνο τους.

Το περπάτημα τους επίσης είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό καθώς κινείται αρμονικά από την μία πλευρά στην άλλη. Κάποια μάλιστα το χαρακτηρίζουν « κυματιστό» .

Υγεία - Διατροφή

Το κυριότερο πρόβλημα υγείας που μπορεί να παρουσιάσει έχει να κάνει με το αναπνευστικό του. Η ανατομία της μουσούδας του μπορεί να εμποδίσει την εισπνοή του αέρα και την ροή του προς του πνεύμονες. Θα πρέπει λοιπόν συχνά να το παρακολουθούμε κι αν διαπιστώσουμε οποιαδήποτε δυσκολία, αρχικά να σταματήσουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να το αφήσουμε να ξεκουραστεί.

Πρέπει απαραίτητα να πίνει άφθονο νερό και να παραμένει στην σκιά για να μην υπερθερμανθεί. Ο κτηνίατρος που το παρακολουθεί θα μας συμβουλέψει για περεταίρω ενέργειες.

Τα αρθριτικά είναι ένα επίσης πρόβλημα υγείας που παρουσιάζεται στα Πεκινουά. Τα κοντά τους πόδια τα ενοχλούν στο ανέβασμα κυρίως αλλά και στο κατέβασμα της σκάλας. Θα δούμε τα μεγαλύτερης ηλικίας να χρειάζονται βοήθεια.

Για την διατροφή τους θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ν΄ ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού τους για θρεπτικά γεύματα, χαμηλών λιπαρών.

Εκπαίδευση - Χαρακτήρας

Τα πεκινουά είναι έξυπνα, στοργικά, αξιαγάπητα. Έχουν όμως και ισχυρογνωμοσύνη, κάτι που ίσως γονιδιακά να προέρχεται από την βασιλική καταγωγή τους. Χρειάζονται λοιπόν εκπαίδευση για υπακοή ώστε να μην καταλήξουν ατίθασα «λιοντάρια». Αγαπούν την οικογένεια τους αλλά, όχι ιδιαίτερα τους ξένους. Θα προειδοποιήσουν για την άφιξη ενός επισκέπτη αλλά μετά θα παραμείνουν ήσυχα. Κινούνται άνετα σε ένα μεγάλο ή μικρό χώρο αρκεί να τους είναι οικείος.

Η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη αλλά πρέπει να περιορίζεται σε μικρές βόλτες. Ένα Πεκινουά, μπορεί και μόνο του ν’ απασχολήσει τον εαυτό του με κάποιο παιχνίδι χωρίς να ενοχλήσει ή να κάνει ζημιές.

Γενικά είναι, αυτό που λέμε η προσωποποίηση του πιστού και καλού φίλου. Θέλει αγάπη, φροντίδα και προσοχή και δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα μαζί του.

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, ελπίζω αυτές οι πληροφορίες να σας βοηθήσουν αν επιθυμείτε να επιλέξετε ένα Πεκινουά για την οικογένεια σας!

σκυλιά