Pet|01.07.2022 07:40

Γάτες Σιάμ: Ας γνωρίσουμε τη μία από τις ομορφότερες φυλές γάτας

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς!!

Οι γάτες Σιάμ ή Σιαμέζες είναι, κατά γενική ομολογία, από τις πιο όμορφες φυλές γάτας.

Πάμε λοιπόν μαζί, να τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Ιστορία

Τις συναντάμε πρώτη φορά γύρω στο 1700 στο Σιάμ, σημερινή Ταϋλάνδη, ως φύλακες σε Βουδιστικούς ναούς. Ονομάζονται και Βασιλικές γάτες καθώς οι Βασιλείς τις ήθελαν συντροφιά τους λόγω της αριστοκρατικής εμφάνισης και κορμοστασιάς τους. Περί το 1884, ο τότε βασιλιάς του Σιάμ, χάρισε ένα ζευγάρι στον Βρετανό πρόξενο της Μπανγκόκ κι έτσι βρέθηκαν στην Αγγλία και στην συνέχεια σε όλη την Ευρώπη.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Είναι γάτες μεσαίου μεγέθους. Σώμα κομψό και μυώδες. Τα πόδια τους αδύνατα με μικρές πατούσες. Το κεφάλι και τα αυτιά έχουν τριγωνικό σχήμα. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά και σε έντονο γαλάζιο χρώμα. Το τρίχωμα τους είναι κοντό και λευκό ενώ τα άκρα ( πόδια, ουρά, πρόσωπο, αυτιά) έχουν σκούρες αποχρώσεις του καφέ, λιλά, μπλε, κανελί . Οι αποχρώσεις αυτές δημιουργούνται από μία γονιδιακή ιδιομορφία του οργανισμού τους κι έχει να κάνει με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος που ζουν. Στα θερμά κλίματα η αντίθεση στις αποχρώσεις είναι ανεπαίσθητη ενώ στα πιο ψυχρά, πιο έντονη. Πάντως το τρίχωμα τους δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση καθώς ένα καλό βούρτσισμα την εβδομάδα τους είναι αρκετό.

Υγεία – Διατροφή

Θεωρούνται οι μακροβιότερες και πιο υγιείς γάτες. Το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται από 15 εως 20 χρόνια. Παρουσιάζουν μια ευαισθησία στα δόντια οπότε είναι καλό να εκπαιδευτούν στο βούρτσισμα τους. Επίσης, έχουν σεξουαλική ωριμότητα από πολύ μικρή ηλικία ( από 4 μηνών) γι αυτό συνιστάται η στείρωση όσο γίνεται νωρίτερα. Γονιδιακά, μπορεί να παρουσιάσουν στραβισμό ή καρκίνους του γαστρεντερικού τους συστήματος. Το άσθμα είναι μία ασθένεια που μπορεί να ταλαιπωρήσει την Σιαμέζα γάτα μας. Ο ιδιαίτερα περίεργος χαρακτήρας τους μπορεί να τις οδηγήσει σε σκανταλιές που είναι επικίνδυνες για την σωματική τους ακεραιότητα. Προσοχή λοιπόν, στα ατυχήματα.

Με την συμβουλή του κτηνιάτρου που την παρακολουθεί, ακολουθούμε πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με την ηλικία και το βάρος της γάτας μας. Σίγουρα πλούσια πρωτεϊνικά γεύματα με χαμηλά λιπαρά ώστε να διατηρήσει το λεπτό και μυώδες σώμα κι εμπλουτισμένα με Ω3 και Ω6 λιπαρά, βιταμίνες, αμινοξέα.

Εκπαίδευση-Χαρακτήρας

Οι σιαμέζες είναι πολύ έξυπνες και πολύ στοργικές γάτες. Εκπαιδεύονται εύκολα αλλά εως το σημείο που θέλουν εκείνες. Αν δεν θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση, κανένας και τίποτα δεν μπορεί να τους αλλάξει γνώμη. Είναι πάρα πολύ κοινωνικές κι αποζητούν συνέχεια συντροφιά. Πολλοί είναι εκείνοι που υιοθετούν ζευγάρια Σιαμεζες αλλά μπορούν να κάνουν άνετα παρέα με οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο (σκύλο, κουνελάκι) . Θέλου να συμμετέχουν σε ότι συμβαίνει μέσα στο σπίτι. Θ’ ανοίξουν πόρτες, παράθυρα, συρτάρια, ντουλάπια χωρίς απαραίτητα να κάνει ζημιές. Απλά για να δείξει ότι μπορούν! Λατρεύουν την ζέστη γι αυτό το ιδανικό μέρος γι αυτές είναι δίπλα σε ένα θερμαντικό σώμα. Έχει ένα ιδιαίτερο νιαούρισμα το οποίο μπορεί να ξεκινάει ως μια απλή γκρίνια και να καταλήγει πιο έντονο και δυνατό. Αυτό το νιαούρισμα από πολλούς έχει χαρακτηριστεί κι ως κλάμα μωρού. Δεν είναι η γάτα που θα μείνει πολλές ώρες μόνη της. Αν είστε πολυάσχολοι ή λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι και δεν μπορείτε ν’ ασχοληθείτε μαζί της, η Σιαμέζα γάτα δεν είναι η κατάλληλη για σας. Αν όμως αποφασίσετε να την εντάξετε στην οικογένεια σας να είστε σίγουροι πως θα σας χαρίσει πολλές ώρες χαράς και παιχνιδιού. Πίστης κι αφοσίωσης. Αγάπης αληθινής.

Αυτά λοιπόν είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της γάτας του Σιάμ. Ελπίζω να βοήθησα στην επιλογή σας. Να θυμάστε, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, πάντα με φροντίδα κι αγάπη θα έχουμε στη ζωή και στην οικογένεια μας την ιδανική συντροφιά!

γάτεςειδήσεις τώρα