Pet|12.08.2022 08:00

Ο σκύλος μου ανοίγει συνέχεια το στόμα του και κάνει σαν να πνίγεται: Τι είναι η ασθένεια Kennel Cough;

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αν παρατηρήσουμε το σκύλο μας να ανοίγει το στόμα του και να κάνει σαν να προσπαθεί να βγάλει ένα ξένο σώμα από το λαιμό του ή να ακούγεται σαν να πνίγεται, είναι πιθανό να πάσχει από βακτηριακή τραχειοβρογχίτιδα ή αλλιώς ασθένεια Kennel Cough.

Τι είναι η ασθένεια Kennel Cough;

Αρχικά να πούμε ότι είναι μία πολύ συνηθισμένη ασθένεια. Εμφανίζεται σε κουτάβια αλλά και σε ενήλικους σκύλους. Προκαλείται από τον ιό της παραινφλουέντζας του σκύλου ο οποίος επιτρέπει σε βακτήρια να εισέρχονται στην αναπνευστική οδό και να προκαλούν φλεγμονή στον φάρυγγα και την τραχεία. Μεταδίδεται από σκύλους που ήδη νοσούν, μέσω του αέρα ή εκκρίσεων ( σάλια) όταν έρχονται σε στενή επαφή.

Αιτίες εμφάνισης ιών και βακτηρίων της ασθένειας

  • Οι πολυσύχναστοι, μη καλά αεριζόμενοι χώροι όπου μπορεί να υπάρχουν ήδη σκύλοι που νοσούν.
  • Η χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος και η έκθεση σε αυτήν με άσκηση ή παιχνίδι.
  • Η υψηλή υγρασία, όπως για παράδειγμα, η βόλτα με ομίχλη τις πρωινές ώρες του χειμώνα.
  • Οι χώροι με καπνό και σκόνη
  • Οι καταστάσεις έντονου στρες που το κάνουν ν’ αντιδρά γαβγίζοντας πολύ και έντονα.

Συμπτώματα

Το πιο συνηθισμένο, κλασσικό θα λέγαμε σύμπτωμα, είναι ο έντονος βήχας και η αίσθηση ότι πνίγεται. Μερικοί σκύλοι, όμως, μπορεί να παρουσιάσουν και άλλα συμπτώματα όπως, φτέρνισμα, καταρροή, οφθαλμικά εκκρίματα, ανορεξία, ατονία.  Η ασθένεια kennel Cough, είναι άκρως μεταδοτική οπότε αν παρατηρήσουμε συμπτώματα, θα πρέπει να απομονώσουμε τον σκύλο μας ώστε, αν υπάρχουν άλλα κατοικίδια, να μην κολλήσουν.

Θεραπεία

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων γίνεται σε διάστημα 5 έως 10 ημερών, από την ημέρα επαφής με μολυσμένο σκύλο. Μπορεί να διαρκέσουν από 15 έως 20 μέρες. Αν τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορεί να χρειαστεί μόνο ξεκούραση και επιτήρηση. Δεν πρέπει να γαβγίζει για να μην ερεθιστεί περισσότερο ο λαιμός του κι επιδεινωθεί η κατάσταση του. Γι αυτό θα πρέπει να το προσέχουμε ώστε να μην υπάρχουν λόγοι που θα το κάνουν ν’ αντιδράσει.  Φυσικά, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το ανοσοποιητικό του. Αν είναι ισχυρό, θα ξεπεράσει την ασθένεια γρήγορα και εύκολα!  Σε πιο έντονα συμπτώματα πάντως, θα πρέπει να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο μας ώστε να του χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο ραντεβού καθώς όπως είπαμε, η ασθένεια είναι άκρως μεταδοτική. Ο κτηνίατρος, συνήθως χορηγεί αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτικά για να μειωθεί ο βήχας και ν’ ανακουφιστεί ο σκύλος μας. Ανάλογα με την κατάσταση του, μπορεί να χρειαστεί να του χορηγηθεί και αντιβίωση ώστε να αποφευχθούν δευτερογενείς επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία.

Πρόληψη

Όπως έχουμε πει, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε. Έτσι και τώρα, είναι καλό να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό του σκύλου μας για την βακτηριακή τραχειοβρογχίτιδα. Η συμβουλή του κτηνιάτρου μας είναι απαραίτητη και σημαντική. Μπορεί βέβαια το εμβόλιο να μην το καλύπτει 100% καθώς οι ιοί και τα βακτήρια είναι πολλά. Είναι όμως καλό να το έχει κάνει ειδικά αν πρόκειται να βρεθεί σε χώρους με συνωστισμό, όπως ξενοδοχείο σκύλων, πάρκα σκύλων κλπ. Ο εμβολιασμός διαρκεί από έξι μήνες έως ένα χρόνο κι εξαρτάται από την εταιρεία παραγωγής του και τον τύπο του. Αν είναι δηλαδή ενέσιμο ή χορηγείτε ρινικά. Ελπίζουμε πως και με τις παραπάνω πληροφορίες θα βοηθήσουμε στην καλή πρόληψη της ασθένειας.

Το κυριότερο είναι να κρατάμε τον σκύλο μας υγιή και χαρούμενο και ν’ απολαμβάνουμε την κάθε μέρα μαζί του.

 

 

ειδήσεις τώρακατοικίδιοσκύλος