Pet|03.09.2022 14:32

Γνωρίζοντας τα αγγλικά Μπουλντόγκ: Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής; Όσα πρέπει να ξέρετε για τα ιδιαίτερα αυτά σκυλάκια

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, σήμερα θα γνωρίσουμε τα διάσημα, για πολλούς λόγους, Αγγλικά Μπουλντόγκ.

Ιστορία

Η αρχική τους εμφάνιση χρονολογείται περίπου τον 6ο π.Χ. αιώνα όταν Φοίνικες μεταφέρουν στα βρετανικά νησιά Μολοσσούς και τα διασταυρώνουν με μεγαλόσωμους σκύλους που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Τον 13ο μ.Χ. αιώνα γίνεται η πρώτη αναφορά στην ιστορία του ονόματος Μπουλντόγκ (Bulldog), όταν τα ωθούν σε μάχες με ταύρους. Από τον 19ο μ.Χ. αιώνα, η εκτροφή στην Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ δημοφιλής. Διαμορφώθηκαν κοινωνικά κι αξιαγάπητα σκυλιά, σύντροφοι της βρετανικής ελίτ.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Τα αγγλικά μπουλντόγκ είναι σκύλοι μεσαίου μεγέθους. Ο σκελετός τους βαρύς και μυώδης. Το κεφάλι τους είναι φαρδύ, με ζαρωμένο πρόσωπο και πλακουτσωτή μύτη. Τα αυτιά τους είναι μικρά και λεπτά και διπλώνουν προς τα πίσω, ψηλά από τα μάτια και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Η ουρά τους είναι κοντή όπως και το τρίχωμα τους το οποίο το συναντάμε συνήθως σε χρώμα πυρόξανθο ή καφέ και πιο σπάνια σε γκρίζο. Το ύψος τους φτάνει τα 31 έως 40 εκατοστά και το βάρος από 23 έως 25 κιλά. Το προσδόκιμο ζωής ρους κυμαίνεται από 7 έως 10 χρόνια.

Υγεία - Διατροφή

Τα Αγγλικά Μπουλντόγκ παρουσιάζουν το σύνδρομο του Βαραχυκεφαλισμού. Καθώς το κεφάλι τους είναι πλατύ και η μύτη τους κοντή και πλακουτσωτή, οι αεραγωγοί τους κλείνουν πιο εύκολα από σκυλιά άλλων φυλών με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Η ζέστη είναι ο χειρότερος εχθρός τους καθώς τότε τα προβλήματα εντείνονται. Προσοχή λοιπόν, τους καλοκαιρινούς μήνες! Θα πρέπει να βρίσκονται τις περισσότερες ώρες σε σκιερό και δροσερό μέρος και να πίνουν πολύ νερό. Προβλήματα επίσης παρουσιάζουν στις αρθρώσεις και στα ισχία τους. Το βάρος του σώματος τους προκαλεί αλλοιώσεις. Άλλο ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα της φυλής είναι το λεγόμενο «cherry eyes». Σ’ αυτή την πάθηση εμφανίζεται στα μάτια ένα κόκκινο εξόγκωμα που μοιάζει με κεράσι. Είναι ένας αδένας που γυρίζει προς τα έξω αλλά αφαιρείται πολύ εύκολα. Το τρίχωμα τους δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα παρά ένα καλό βούρτσισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα μάτια όμως και οι ρυτίδες στο πρόσωπο πρέπει να καθαρίζονται συχνά για να μην δημιουργούνται μολύνσεις. Η τροφή τους πρέπει να είναι επιλεγμένη πολύ προσεκτικά εξαιτίας του ιδιόμορφου σχηματισμού του προσώπου τους. Το επίπεδο πρόσωπο και η μικρή μύτη τα εμποδίζουν στο να μασήσουν σωστά και καταπίνουν πολύ αέρα. Οπότε πρέπει να είναι μία τροφή που να μπορούν να την διαχειριστούν εύκολα και σωστά. Επίσης, η τροφή τους θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, χαμηλά λιπαρά, βιταμίνες, αμινοξέα και λιπαρά ω3.

Εκπαίδευση – χαρακτήρας

Όσο ιδιαίτερα είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους άλλο τόσο είναι και ο χαρακτήρας τους. Κι αν η εμφάνιση δεν είναι και τόσο, ας πούμε «καλαίσθητη», γνωρίζοντας καλύτερα

ένα Αγγλικό μπουλντόγκ, θα μαγευτείτε από τον εσωτερικό του κόσμο. Είναι μία φυλή πολύ ευαίσθητη, τρυφερή, πιστή κι αφοσιωμένη και δένεται πολύ με την οικογένεια. Έχουν μεγάλο πείσμα κι ίσως μία ξεροκεφαλιά. Τους αρέσει να υπακούν σε εντολές αλλά ποτέ άνευ όρων. Μία εντολή με έντονο και απότομο ύφος μπορεί να την αγνοήσουν. Είναι όμως καλόψυχα κι αξιαγάπητα. Τους αρέσει να βρίσκονται στο επίκεντρο της αγάπης και της προσοχής όλων των μελών της οικογένειας. Τα χαρακτηρίζει μία απάθεια η οποία όμως μπορεί να μετατραπεί σε έντονο πάθος με τεράστια ορμή κι επιμονή αν χρειαστεί. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσετε να οδηγήσετε ένα Αγγλικό μπουλντόγκ σε δραστηριότητες. Είναι όμως απαραίτητη η άσκηση λόγω του ράθυμου χαρακτήρα. Πρέπει να βρίσκετε κίνητρα κάθε φορά. Μόνο αν νιώσει ότι εσείς το θέλετε πάρα πολύ, θ’ ακολουθήσει. Κι αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της φυλής. Για να κάνουν κάτι θα πρέπει να βρουν το νόημα αυτού. Θέλει λοιπόν υπομονή κι επιμονή αλλά κι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ καθώς είναι πολύ εφευρετικά όταν θέλουν ν’ αποφύγουν κάτι.

Αν λοιπόν, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, η επιλογή σας για νέο μέλος στην οικογένεια είναι ένα Αγγλικό μπουλντόγκ, είναι ιδανική και θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι. Αρκεί ν’ αφιερώσετε χρόνο, υπομονή και αγάπη!

κατοικίδιαμπουλντογκκατοικίδιοσκύλος