Pet|05.09.2022 08:44

Κινέζικος Λοφιοφόρος: Γνωρίστε τη φυλή σκύλων που χάνεται στα βάθη των αιώνων

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς! Σήμερα θα γνωρίσουμε την άτριχη φυλή σκύλου που ονομάζεται Κινέζικος Λοφιοφόρος.

Ιστορία

Η προέλευση αυτής της φυλής είναι σχετικά άγνωστη και χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πιστεύεται πώς μεγάλα άτριχα σκυλιά μεταφέρθηκαν από την Αφρική στην Κίνα. Οι Κινέζοι στην αρχαιότητα θεωρούνταν αυθεντίες στην σμίκρυνση σκύλων όπως για παράδειγμα τα Σιχ Τσου και τα Πεκινουά. Εικάζεται πώς οι Κινέζικοι Λοφιοφόροι αποτελούσαν « μέλη» των εμπορικών πλοίων που έκαναν υπερατλαντικά ταξίδια. Έτσι έφτασαν στην Αίγυπτο, στην Τουρκία και στη Νότια Αφρική. Υπάρχουν αναφορές γι αυτά από Ευρωπαίους εξερευνητές την εποχή των Ανακαλύψεων (15ο μ.Χ. αιώνα) . Περίπου στο 1880 προωθήθηκαν και στην Αμερική.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Τους Κινέζικους λοφιοφόρους τους συναντάμε σε δύο παραλλαγές: Τους άτριχους ( Κρέστιντ) και τους τριχωτούς ( Powder Puff). Και οι δύο μορφές μπορεί να προκύψουν από την ίδια γέννα. Οι άτριχοι έχουν ένα απαλό μεταξένιο τρίχωμα στο κεφάλι ( λοφίο), στα πόδια και στην ουρά, σε πολλά χρώματα ενώ το υπόλοιπο δέρμα είναι μονόχρωμο ή διάστικτο. Εδώ το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο και χρειάζεται ενυδάτωση ενώ είναι επιρρεπές σε δερματικές παθήσεις και εγκαύματα. Στους τριχωτούς, το τρίχωμα είναι διπλής στρώσης και χρειάζεται βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το ύψος τους φτάνει τα 28 έως 33 εκατοστά και το βάρος τους τα πέντε κιλά. Ζουν από 10 έως 14 χρόνια. Έχουν μικρά και στρογγυλά μάτια, μακρύ λαιμό και σε σχέση με το μέγεθος τους, μακριά ουρά . Ο σκελετός τους είναι ελαφρύς, μικρό κεφάλι και μακρύ ρύγχος. Δυνατά σαγόνια και δόντια. Στον άτριχο τύπο λείπει η κύρια σειρά των γομφίων. Τα αυτιά είναι μακριά και όρθια και καλύπτονται από παχύ τρίχωμα.

Υγεία – Διατροφή

Σε γενικές γραμμές είναι φυλή που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Γενετικά εμφανίζουν οφθαλμολογικές παθήσεις όπως προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς κι έτσι οδηγείται αρχικά, σε μείωση της όρασης τη νύχτα και στην συνέχεια σε οριστική τύφλωση. Ή ξηροφθαλμία από την αδυναμία παραγωγής δακρύων η οποία οδηγεί σε μείωση της όρασης. Επίσης είναι δυνατόν να παρουσιάσουν οδοντικά προβλήματα όπου στην άτριχη φυλή παρουσιάζεται απώλεια δοντιών από την ηλικία των 2 έως 3 ετών. Το πεπτικό τους σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο και γι αυτό η διατροφή τους πρέπει να αποτελείται από ελαφρά και εύπεπτα γεύματα, πλούσια σε βιταμίνες. Όταν χάνουν τα δόντια τους η επιλογή της τροφής θα πρέπει να είναι προσεγμένη καθώς δεν μπορούν να μασήσουν καλά. Τέλος, παρουσιάζουν πολλές αλλεργίες σε τροφές οπότε είναι σημαντικό να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθούν.

Εκπαίδευση – Χαρακτήρας

Οι Κινέζικοι λοφιοφόροι εκπαιδεύονται αρκετά εύκολα κι είναι προτιμότερο να ξεκινάνε σε μικρή ηλικία. Τους αρέσει να υπακούν σε εντολές και μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Έχουν όμως μεγάλη ανάγκη την επιβράβευση και τον έπαινο. Είτε αυτή είναι υλική ( λιχουδιά) είτε είναι λεκτική. Ακολουθούν εύκολα και με χαρά σε μικρές και σύντομες βόλτες αλλά και σε δραστηριότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για την διατήρηση της καλής ψυχολογίας τους. Θέλει μεγάλη προσοχή όλα τα παραπάνω να μην γίνονται όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη καθώς κινδυνεύουν από εγκαύματα ή όταν κάνει πολύ κρύο, όπου χρειάζονται κάποιο ρούχο. Γενικά είναι ένας σκύλος πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένεια του. Ιδιαίτερα ευφυής και ίσως πεισματάρης. Είναι ήρεμος και χαρούμενος όταν είναι κοντά του τα μέλη της οικογένειας του. Αισθάνεται προστατευτικός απέναντι τους και προειδοποιεί πάντα όταν πλησιάζει κάποιος άγνωστος. Προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε είδους κατοικία, είτε αυτό είναι ένα διαμέρισμα είτε μια εξοχική κατοικία. Όμως, η ιδιαίτερη ευλυγισία του και η ικανότητά του σε άλματα τον κάνουν ν΄ αψηφά περιφράξεις ή άλλα εμπόδια, αν το θελήσει. Χαρίζει αγάπη, όμορφες, διασκεδαστικές στιγμές και στοργή.

Είναι ένα υπέροχο, άξιο μέλος για κάθε οικογένεια που θα το διαπιστώσετε αν θελήσετε να το αποκτήσετε!

κατοικίδιοειδήσεις τώρασκύλος