Pet|07.09.2022 09:40

Τα Αγγλικά Σέττερ: Τα μεγαλόσωμα σκυλιά που θα σας κλέψουν την καρδιά

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, σήμερα θα γνωρίσουμε την φυλή των Αγγλικών Σέττερ (English Setter)

Η εμφάνιση τους μας πηγαίνει γύρω στο 1500 μ.Χ., στην Αγγλία. Λέγεται πως είναι μία φυλή που προήρθε από την διασταύρωση των Water Spaniel, των Ισπανικών Pointer και του τύπου Springer.

Τον 17ο αιώνα η κατοχή ενός τέτοιου σκύλου αποτελούσε στοιχείο κοινωνικού status. Επιτρεπόταν μόνο σε αριστοκράτες και απαγορευόταν σε απλούς ανθρώπους. Τον 19ο αιώνα φτάνουν και στην Αμερική και αναγνωρίζονται επίσημα ως φυλή μαζί με άλλες οκτώ.

Στην ίδια οικογένεια ανήκει η φυλή των κόκκινων Ιρλανδικών Σέττερ και των κόκκινων και λευκών Ιρλανδικών Σέττερ.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Τα Αγγλικά Σέττερ είναι μεγαλόσωμα. Το ύψος τους φτάνει έως και τα 68 εκατοστά και το βάρος τους έως και τα 35 κιλά.

Το τρίχωμα τους είναι μακρύ, ελαφρώς κυματιστό και πλούσιο. Η βάση είναι συνήθως άσπρη κι έχει μαύρες κηλίδες, κίτρινες, πορτοκαλί ή καφέ. Το κεφάλι τους είναι μακρύ με ίδιου μεγέθους ρύγχος. Μακριά αυτιά με πλούσιο τρίχωμα που πέφτουν χαμηλά κι ουρά, παχιά στη βάση και μυτερή στην άκρη, επίσης με πλούσιο τρίχωμα. Ζουν από 10 έως 14 χρόνια.

Υγεία-Διατροφή

Καθώς είναι ιδιαίτερα ενεργητικά και αθλητικά σκυλιά μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα στις αρθρώσεις τους, δυσπλασία ισχίου και κατά συνέπεια κινητικές δυσκολίες. Γενετικά, παρουσιάζουν οφθαλμολογικά προβλήματα και κίνδυνο κώφωσης.  Ως γνωστές όμως παθήσεις μπορούμε να τις προβλέψουμε και να τις παρακολουθήσουμε από την μικρή τους ηλικία.

Το τρίχωμα τους χρειάζεται αρκετή περιποίηση για να παραμείνει πλούσιο, λείο και απαλό. Πρέπει να κουρεύεται συχνά και να καθαρίζεται προσεκτικά στις πατούσες και στ’ αυτιά. Αν δεν αερίζονται επαρκώς αυτά τα σημεία είναι πιθανόν να προκύψουν λοιμώξεις.  Ως μεγαλόσωμα και κινητικά σκυλιά, χρειάζονται αρκετό φαγητό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, εμπλουτισμένο με μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.

Αν παρουσιαστούν προβλήματα δυσπεψίας είναι προτιμότερο ν’ ακολουθηθεί διατροφικό πρόγραμμα μικρών και συχνών γευμάτων. 

Εκπαίδευση-Χαρακτήρας

Τα Αγγλικά Σέττερ θεωρούνται από τα πιο φιλικά, γλυκά κι ευγενικά σκυλιά όλων των φυλών. Αγαπούν την οικογένεια κι αφοσιώνονται σε αυτήν. Είναι κοινωνικά και φιλικά με όλους τους ανθρώπους κι ας τους γνωρίζουν πρώτη φορά.  Δεν θα λέγαμε ότι είναι ο σκύλος-φύλακας αλλά θα ενημερώσουν για την άφιξη κάποιου προσώπου.

Είναι πολύ έξυπνα κι έχουν φοβερή μνήμη. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ έναν άνθρωπο από το φιλικό περιβάλλον της οικογένειας κι ας έχουν να τον δουν πολύ καιρό! Δεν θα ξεχάσουν όμως και μία άσχημη συμπεριφορά.  Γι αυτό η εκπαίδευση τους, πρέπει να ξεκινάει από μικρή ηλικία, να είναι σε ήπιους τόνους και να ολοκληρώνεται με μία επιβράβευση!  Είναι πολύ κοινωνικά και χαίρονται ιδιαίτερα την συναναστροφή με άλλα κατοικίδια.

Η καθημερινή άσκηση είναι άκρως απαραίτητη και για την σωματική αλλά και για την ψυχική τους υγεία. Όσο γλυκά και τρυφερά κι αν είναι, αν δεν εκτονωθούν με παιχνίδι και άσκηση, μπορεί να γίνουν πολύ σκανταλιάρικα και να κάνουν ζημιές Απεχθάνονται την μοναξιά και μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά έως και καταστροφικά αν μείνουν πολλές ώρες μόνα τους. Δεν αγαπούν τους κλειστούς χώρους.  Ένα σπίτι με μεγάλη αυλή θα είναι το ιδανικό γι αυτά. Προσοχή όμως!! Ο εξωτερικός χώρος πρέπει να είναι προφυλαγμένος καθώς είπαμε, αγαπούν τις σκανταλιές.  Όταν ολοκληρώσουν τις εξορμήσεις τους είναι ικανά να μείνουν πολλές ώρες κοντά σας, ήσυχα αρκεί να τα χαϊδεύετε και να τους δείχνετε την αγάπη σας. Το κύριο μέλημα τους είναι αυτό! Να παίρνουν και να δίνουν αγάπη!

Οπότε, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, επιλέγοντας ένα Αγγλικό Σέττερ, για μέλος της οικογένειας σας, θα έχετε έναν πιστό κι αφοσιωμένο σύντροφο που θα σας γεμίσει την ζωή με αγάπη και τρυφερότητα!  

σκύλοςκατοικίδιο