Pet|17.09.2022 10:11

Γνωρίστε τα παπαγαλάκια Κοκατίλ

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, σήμερα θα γνωρίσουμε τα παπαγαλάκια Κοκατίλ! Τα Κοκατίλ είναι τα 2α πιο γνωστά κατοικίδια πτηνά μετά τα παπαγαλάκια Budgie.

Ιστορία

Τα Κοκατίλ, είναι ενδημικά πουλιά και προέρχονται από την Αυστραλία. Τα συναντάμε εκεί σε υγροβιότοπους αλλά και σε δασικές περιοχές με πυκνή βλάστηση αλλά πάντα κοντά σε νερό. Ανήκουν στην οικογένεια των παπαγάλων ενώ το επίσημο, επιστημονικό τους όνομα είναι Nymphicus hollandicus. Ζούν σε σμήνη οπότε είναι εξοικειωμένα σε μεγάλες οικογένειες κι αποζητούν οπωσδήποτε την συντροφιά. Καλό είναι λοιπόν να πάρουμε για παρέα του κι ένα παπαγαλάκι Budgie για να μην αισθάνονται μοναξιά.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Τα Κοκατίλ, είναι μεσαίου μεγέθους πτηνά. Το μήκος του σώματος τους κυμαίνεται από 29 έως 34 εκατοστά ενώ η ουρά τους από 14 έως 16 εκατοστά. Τα συναντάμε σε πολλούς χρωματισμούς και χρωματικές μεταλλάξεις. Το πιο χαρακτηριστικό σε όλα τα Κοκατίλ είναι το λοφίο τους. Η θέση του δείχνει και την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αν είναι χαρούμενο, αν είναι λυπημένο, αν βαριέται, αν είναι θυμωμένο. Βγάζουν έναν δυνατό, πολύ χαρακτηριστικό ήχο καθώς έχουν μάθει να ζουν πολλά μαζί κι έτσι φωνάζουν το ένα το άλλο. Άλλο ένα χαρακτηριστικό των Κοκατίλ είναι η σκόνη η οποία αφήνουν. Αυτή η σκόνη προέρχεται από τα φτερά τους και είναι από τα πούπουλα που μεγαλώνουν κοντά στο δέρμα τους. Αυτό θα πρέπει να το ανεχτείτε καθώς δεν γίνεται διαφορετικά. Τα Κοκατίλ ζουν από 18 έως 25 χρόνια αλλά είναι πιθανό να ζήσουν και περισσότερο με σωστή διατροφή και την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Υγεία- Διατροφή

Τα Κοκατίλ είναι πολύ δραστήρια και ενεργητικά πτηνά. Αν όμως παρατηρήσουμε να είναι υποτονικά και μελαγχολικά τότε σίγουρα έχουν κάποιο πρόβλημα. Για να είναι υγιή θα πρέπει να τρέφονται σωστά. Γενικά θα λέγαμε ότι τρώνε πολύ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε παχυσαρκία. Εκτός από σπόρους στην διατροφή τους πρέπει να συμπεριλάβουμε φρούτα και λαχανικά, συμπληρώματα βιταμινών, κόκαλο σουπιάς ή βραστό αυγό. Εκείνο που τους είναι ιδιαίτερα απαραίτητο είναι το νερό. Θα πρέπει να φροντίζουμε οι ποτίστρες να είναι πάντα γεμάτες και καθαρές.

Εκπαίδευση- Χαρακτήρας

Τα Κοκατίλ είναι από τα πιο χαρούμενα, τα πιο κοινωνικά πτηνά που υπάρχουν. Είναι πανέξυπνα και μπορούν, αν εκπαιδευτούν σωστά να γίνουν μοναδικοί σύντροφοι. Τα Κοκατίλ χρειάζονται χώρο. Αρχικά, το κλουβί τους πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, καθώς η ουρά τους μεγαλώνει οπότε πρέπει να μεγαλώνει κι αυτό. Στο κλουβί τους πρέπει να υπάρχουν παιχνίδια απασχόλησης, αναρρίχησης κα. Θα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που να αερίζεται καλά αλλά όχι σε ρεύματα και να μην υπάρχουν στον χώρο αναθυμιάσεις από απορρυπαντικά, αρωματικά σπρέι ή αναθυμιάσεις κουζίνας. Τέλος, θα πρέπει να ξέρετε πώς για να κοιμηθούν χρειάζονται απόλυτο σκοτάδι. Διαφορετικά γίνονται νευρικά, φωνάζουν δυνατά ή να χτυπάνε το κλουβί τους. Είναι αυτό που ονομάζεται «νυχτερινός πανικός».

Καλό θα είναι, πριν κοιμηθούν να σκεπάσουμε το κλουβί μ΄ ένα πανί ώστε να μην χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε. Ούτε εμείς, ούτε κι εκείνα. Όπως είπαμε τους αρέσει πολύ να πετάνε. Καλό είναι λοιπόν να βγαίνουν από το κλουβί τους, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αν τους θέσετε τα όρια στα οποία μπορούν να κινηθούν και τα επιβλέπετε, μπορούν να πετούν αλλά να μην φεύγουν ποτέ από κοντά σας. Επίσης, μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε να κάθονται στο δάχτυλο σας η στον ώμο σας! Τους αρέσει πολύ να μιμούνται φωνές. Δεν έχουν τον καθαρό ήχο που έχουν άλλοι παπαγάλοι αλλά, επαναλαμβάνουν συλλαβές, λέξεις και ήχους. Όλα αυτά θα σας κάνουν να δεθείτε μαζί τους και να είστε απαραίτητη συντροφιά ο ένας για τον άλλο.

Γενικά, τα Κοκατίλ χρειάζονται χώρο και χρόνο, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς! Πρέπει ν’ αφιερώνετε πολύ χρόνο για να παίξετε μαζί τους αλλά και για να τα εκπαιδεύσετε. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, είναι καλό να μάθουν αρχικά να σέβονται τα Κοκατίλ και στην συνέχεια θα γίνουν αχώριστοι φίλοι. Είναι πολλές ευχάριστες νότες μαζί που συνθέτουν μια καταπληκτική μελωδία. Ό,τι καλύτερο ενάντια στην μονότονη ζωή!

ειδήσεις τώραπαπαγάλος