Pet|18.10.2022 07:40

Γερμανικός Ποιμενικός: Πιστός και αφοσιωμένος - Τα χαρακτηριστικά που θα λατρέψετε

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

Σήμερα θα γνωρίσουμε τη φυλή των Γερμανικών Ποιμενικών.

Ιστορία

Η χώρα καταγωγής του είναι η Γερμανία. Είναι μία σχετικά νέα φυλή που κάνει την εμφάνιση της στα τέλη το 19ο αιώνα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα επιμειξίας τριών φυλών, του ποιμενικού της βόρειας Γερμανίας, της νότιας Γερμανίας και του ποιμενικού της Θουριγγίας. Αναγνωρίστηκε επίσημα το 1899 κι έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Ο Γερμανικός ποιμενικός είναι ένας σκύλος μεγάλου μεγέθους. Το ύψος του σώματος των  αρσενικών κυμαίνεται από 60 έως 65 εκατοστά, με βάρος από 30 έως 40 κιλά. Των θηλυκών το ύψος από 53 έως 60 εκατοστά και βάρος από 22 έως 32 κιλά. Το τρίχωμα τους το συναντάμε κυρίως σε χρώμα καφέ σκούρο ή μαύρο με ανοιχτό καφέ ή πυρόξανθο. Είναι πλούσιο, μεσαίου μήκους με υπόστρωμα. Το σχήμα του κεφαλιού είναι σφηνοειδές, με μακρύ ρύγχος που καταλήγει σε μαύρη μύτη. Τα αυτιά είναι όρθια και μεγάλα, τα μάτια σε καφέ συνήθως χρώμα και πολύ λαμπερά. Η ουρά είναι μεγάλη και φουντωτή. Ζουν από 9 έως 13 χρόνια .

Υγεία – Διατροφή

Τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται  σε ένα Γερμανικό ποιμενικό έχουν να κάνουν κυρίως με τις αρθρώσεις τους. Επειδή είναι ιδιαίτερα κινητικά και δραστήρια, θα εμφανίσουν δυσπλασία στα ισχία και στους αγκώνες. Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητες.  Ένα άλλο ευαίσθητο σημείο τους είναι τα αυτιά. Εμφανίζουν συχνά ωτίτιδα που αν δεν προσέξουμε μπορεί να γίνει χρόνια. Γι αυτό καλό θα είναι να προσπαθούμε να μην βρέχονται, ιδίως στο λούσιμο. Το τρίχωμα τους θέλει συχνό βούρτσισμα και πολύ περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο που το αλλάζουν.

Χαρακτήρας – Εκπαίδευση

Θεωρούνται από τις πιο ευφυείς φυλές σε όλο τον κόσμο. Είναι δυνατά, με μεγάλη οξυδέρκεια και περιέργεια και μεγάλη και εύκολη ικανότητα στην υπακοή εντολών. Για τους λόγους αυτούς έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Στρατό και την Αστυνομία για εντοπισμό τραυματιών, ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, φύλαξη στρατοπέδων. Είναι γενναία και θαρραλέα σκυλιά αλλά όχι επιθετικά ή εχθρικά. Σε πολλές χώρες αποτελούν τον ιδανικό σκύλο-οδηγό τυφλών ή με μειωμένη όραση ατόμων.                                                                                   

Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση τους πρέπει ξεκινάει από την μικρή τους ηλικία. Είναι απαραίτητη η καθημερινή άσκηση, σωματική και πνευματική καθώς όταν έχουν μια αποστολή να εκτελέσουν είναι απόλυτα ευτυχισμένα. Η προσοχή τους δεν αποσπάται εύκολα καθώς η ισχυρή θέληση τους δεν τους το επιτρέπει αν δεν ολοκληρώσουν την εντολή ή την αποστολή που τους έχει ανατεθεί.            

Είναι πολύ πιστοί κι αφοσιωμένοι στην οικογένεια. Μάλιστα έχουν τέτοια ιδιοσυγκρασία που μπορούν να προσαρμόσουν την δική τους ψυχική κατάσταση με εκείνη των μελών της οικογένειας. Αγαπούν όλα τα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα τα παιδιά και κάνουν ότι είναι δυνατόν για να τα προστατέψουν. Όπως είπαμε, είναι σκύλοι φύλακες, χωρίς να είναι επιθετικοί κι εχθρικοί. Ένας επισκέπτης-φίλος της οικογένειας,  θα αναγγελθεί κατάλληλα αλλά η γνωριμία μαζί του θα τον κάνει και δικό του φίλο. Προσαρμόζονται επίσης εύκολα και σε συνθήκες διαβίωσης. Έτσι μπορούν να ζήσουν άνετα σε ένα σπίτι με κήπο, σε ένα διαμέρισμα ή σε μια αγροικία. Αρκεί να είναι κοντά τους τα μέλη της οικογένειας τους.  Τα πηγαίνουν επίσης πολύ καλά και με άλλα κατοικίδια, αν υπάρχουν κι εφόσον έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά, και με άλλους σκύλους.                                                                                                       

Γενικά, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, ο Γερμανικός ποιμενικός είναι μία φυλή χαρισματική. Μεγάλης ευφυΐας, δύναμης κι ομορφιάς. Πίστης και αφοσίωσης.  Χρειάζονται χρόνο για άσκηση και δραστηριότητες κι έτσι θα είναι χαρούμενα και υγιή. Αν τα επιλέξετε για μέλη της οικογένειας σας, πρέπει να είστε αποφασισμένοι ότι μπορείτε να τον διαθέσετε και τότε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους θα τα διαπιστώσετε στην πορεία της ζωής σας μαζί του. 

Γερμανίαειδήσεις τώρα