Pet|19.12.2022 07:40

Πώς να βοηθήσουμε τα αδέσποτα τον χειμώνα

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και κάνει κρύο. Δυστυχώς, παρόλο που έχουν γίνει πολλές κινητοποιήσεις, ο αριθμός των αδέσποτων συνεχώς αυξάνεται. Υπάρχουν πολλά σκυλάκια και πολλά γατάκια τα οποία βρίσκονται στο δρόμο, εκτεθειμένα στο κρύο και στη βροχή. Πρέπει, λοιπόν, όλοι να προσπαθήσουμε να τα βοηθήσουμε. Είναι κρίμα να υποφέρουν αυτά τα μικρά πλασματάκια . Πως μπορούμε;

Δεν χρειάζονται πολλά. Καταρχήν, να βάλουμε σε ένα σημείο που δε βρέχεται, ένα μπολ με ξηρά τροφή και ένα μπολ με νερό. Επιλέξτε μία τροφή που να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υψηλών θερμίδων. Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και τα ζώα, χρειάζονται ενέργεια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κρύο. Το νερό που θα αφήσετε, μην σας προβληματίζει που θα είναι κρύο. Δεν πρόκειται να κρυώσουν. Ίσα-ίσα που τους αρέσει να είναι κρύο. Απλά, να φροντίσετε να είναι καθαρό. Καλό θα ήταν επίσης, να φτιάχνατε ένα μικρό σπιτάκι.

Χρησιμοποιώντας ένα κουτί ή ένα τελάρο, να το τοποθετήσετε κάτω από ένα υπόστεγο για να μην βρέχεται, να βάλετε μέσα και μια παλιά κουβέρτα, θα είναι για αυτά ένα καταφύγιο. Ακόμα, καλό θα ήταν αν γινόταν, να αφήνατε ανοιχτή την είσοδο της πολυκατοικίας σας και βάζοντας εκεί μερικές κουβέρτες θα τους προσφέρατε ένα ζεστό χώρο. Ακόμα και όσοι κατοικιδιογονείς, έχετε αυλή και ζει το κατοικίδιο σας εκεί σε κάποιο σπιτάκι, φροντίστε ώστε να μην είναι εκτεθειμένο στον αέρα και στα ρεύματα. Ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιο μεγαλόσωμο σκύλο ή με αρκετό τρίχωμα, να γνωρίζετε πως μπορεί να πάθει υποθερμία και να κρυώσει. Το πλούσιο τρίχωμα απλώς τους προσφέρει μια μικρή προστασία. Δεν τα προφυλάσσει τελείως απλά, κρυώνουν λιγότερο. Η βροχή, επίσης, είναι επικίνδυνη για να κρυώσουν και τα αδέσποτα και τα κατοικίδια μας. Καλό είναι λοιπόν, να προσπαθούμε όσο βρέχει να τα βγάζουμε βόλτα, όσο λιγότερο γίνεται.

Αν δεν γίνεται να το αποφύγουμε, να τα πηγαίνουμε σε σημεία που προστατεύονται από την βροχή και να διαρκεί η βόλτα όση λιγότερη ώρα γίνεται. Όταν επιστρέψουμε στο σπίτι θα πρέπει να φροντίσουμε να στεγνώσουμε το κατοικίδιο μας πολύ καλά. Θα αφαιρέσουμε την υγρασία αρχικά με μία στεγνή πετσέτα και μετά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πιστολάκι των μαλλιών μας και, από μακριά, να αφαιρέσουμε κάθε ίχνος υγρασίας. Αν φοράει κάποιο ρούχο πρέπει να του το βγάλουμε και πάλι να ακολουθήσουμε την διαδικασία στεγνώματος. Η υγρασία, δυστυχώς φωλιάζει στο σώμα του οπότε πρέπει να το προσέξουμε. Για τα αδέσποτα, αν τους έχουμε κάνει ένα «σπίτι», ελπίζουμε να είναι εκεί προστατευμένα. Είναι όμως δυστυχώς, τόσα πολλά και δεν μπορούμε να κάνουμε για όλα το ίδιο.

Μεγάλη προσοχή στο καπό των αυτοκινήτων σας

Είναι εκτεθειμένα σε αντίξοες συνθήκες και κάνουν ότι μπορούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Τα γατάκια, που αγαπούν πολύ την ζέστη, φωλιάζουν στην ζεστή μηχανή των αυτοκίνητων. Αυτό είναι μεν ανακουφιστικό για τα ίδια αλλά και επικίνδυνο, κάτι που δεν το γνωρίζουν. Γι αυτό, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, τώρα τον χειμώνα, πριν ανοίξετε την μηχανή του αυτοκινήτου σας, χτυπήστε το καπό του για να τρομάξουν και να φύγουν. Είναι κρίμα να τα τραυματίσετε. Οι συνθήκες διαβίωσης για τα αδέσποτα ζώα είναι δύσκολες. Εμείς, προτρέπουμε πάντα, να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι και να αλλάξετε και την δική σας ζωή και την δική του. Τα αδέσποτα, όταν υιοθετηθούν και γνωρίζουν την φροντίδα, την αγάπη και την θαλπωρή της οικογένειας, γίνονται οι πιο πιστοί και οι πιο αφοσιωμένοι σύντροφοι. Εκείνα θα είναι χαρούμενα, υγιή κι ευτυχισμένα και θα σας επιστρέψουν όσα τους προσφέρετε, πολλαπλάσια. Εσείς, από την άλλη μεριά, θα είστε ικανοποιημένοι με την προσφορά σας και γεμάτοι αγάπη και χαρά από ένα υπέροχο πλάσμα.

αδέσποτα ζώασκύλοιειδήσεις τώρααδέσποταγάτεςχειμώνας