Pet|23.12.2022 07:40

Ας γνωρίσουμε τα Τσιουάουα, τη μοναδική αυτή φυλή των μικρόσωμων σκύλων

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, σήμερα θα γνωρίσουμε την φυλή των Τσιουάουα, από τις πιο μικρόσωμες αλλά και πολύ γοητευτικές φυλές.

Ιστορία

Έχουν πάρει το όνομα τους από την πόλη του Μεξικού, Chihuaua. Πιστεύεται ότι προέρχονται από το γένος των Techichi του πολιτισμού των Αζτέκων. Είχαν μεγάλη θρησκευτική αξία καθώς οδηγούσαν τους νεκρούς στον κάτω κόσμο με σκοπό να κατευνάσουν τα κακά πνεύματα. Η μείξη των Techichi με φυλές από την Ασία και το Μεξικό καταλήγουν στα Τσιουάουα τα οποία εμφανίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 19ο αιώνα.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Όπως είπαμε είναι μικρόσωμα. Το ύψος τους φτάνει από τα 15 έως τα 23 εκατοστά και το βάρος τους από 1,5 έως 3 κιλά. Ζουν από 14 έως 18 χρόνια.

Έχουν μικρό στρόγγυλο κεφάλι, μυτερή μουσούδα και μεγάλα μαύρα και στρογγυλά μάτια. Αυτά είναι και τα μοναδικά κοινά χαρακτηριστικά των Τσιουάουα. Λένε ότι ποτέ δεν θα συναντήσει κάποιος δύο ίδια. Είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους.

Το τρίχωμα τους μπορεί να είναι ίσιο, λείο και κοντό. Μπορεί να είναι όμως και μακρύ με κυματισμούς. Το χρώμα του τριχώματος μπορεί να είναι μαύρο, καφέ, κιτρινωπό, μπεζ, κοκκινωπό, λευκό, ασημί ή να έχει μία μείξη χρωμάτων.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση πέρα από ένα καλό βούρτσισμα του τριχώματος αλλά και βούρτσισμα των δοντιών καθώς συσσωρεύεται τροφή στα δόντια τους λόγω τους μικρού μεγέθους του στόματος τους.

Υγεία-Διατροφή

Τα Τσιουάουα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.  Όπως συμβαίνει σε όλες τις μικρόσωμες φυλές, έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις αρθρώσεις τους και πιο συγκεκριμένα στις επιγονατίδες. Από εκεί και πέρα, γενετικά έχουν την τάση για οφθαλμολογικά προβλήματα αλλά και πρόβλημα στην τραχεία τους η οποία στεγνώνει εύκολα και χρειάζονται συνεχώς νερό. 

Ακόμα, και πάλι λόγω του μεγέθους τους και του σχήματος του κεφαλιού τους  μπορεί να είναι επιρρεπή στην υδροκεφαλία, στην συσσώρευση δηλαδή υγρού στον εγκέφαλο τους.

Καθώς ο μεταβολισμός τους είναι ταχύς, χρειάζονται μικρά και συχνά γεύματα. Μπορεί η ποσότητα να μην είναι μεγάλη, πρέπει όμως να περιέχει θρεπτικά συστατικά για να καλύπτουν τις ανάγκες αυτής της γεμάτης ενέργεια φυλής. Προτιμήστε τροφές που έχουν σχήμα ειδικό γι αυτά τα μικρά σκυλάκια ώστε να μπορούν να την μασήσουν αλλά και να την χωνέψουν εύκολα.

Εκπαίδευση-Χαρακτήρας

Η εκπαίδευση τους πρέπει να ξεκινάει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Λόγω του μεγέθους τους, έχουν μεγάλη ανασφάλεια κι έτσι με την σωστή εκπαίδευση θα μάθουν από μικρά να εμπιστεύονται και να νιώθουν ασφάλεια. Είναι πολύ υπάκουα και έξυπνα οπότε δεν θα σας δυσκολέψουν καθόλου. Χρειάζονται την επιβράβευση αλλά θα πρέπει και να τα διορθώνετε μέχρι να μάθουν να κάνουν σωστά αυτά που τους λέτε.

Αγαπούν πάρα πολύ τα μέλη της οικογένειας αλλά έχουν την τάση να ταυτίζονται με ένα ή το πολύ, δύο μέλη της. Αφοσιώνονται και τους ακολουθούν παντού. Λέγεται ότι αφομοιώνουν και  στοιχεία του χαρακτήρα του ιδιοκτήτη τους. Για αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ένας νευρικός ιδιοκτήτης θα μεταδώσει τα ίδια χαρακτηριστικά και στο Τσιουάουα του.  

Γενικά όμως, είναι γεμάτα ενέργεια, αγάπη και χαρά.

Είναι στοργικά και με πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της προστασίας της οικογένειας τους. Γι' αυτό και είναι επιφυλακτικά με τους ξένους. Φυσικά δεν είναι επικίνδυνα αλλά εκείνα έτσι θέλουν να δείχνουν.  

Το μικρό τους μέγεθος δεν θα τα εμποδίσει από το να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να προστατέψουν την οικογένεια τους. Θα προσπαθήσουν  ακόμα να εμπλακούν  και με κάποιο μεγαλύτερο σκύλο αν υποψιαστούν ότι κινδυνεύει η οικογένεια τους. Γι αυτό, να θυμάστε ότι στη βόλτα του πρέπει να τους φοράτε πάντα το λουράκι τους. Η βόλτα βέβαια καθώς και η άσκηση πρέπει να είναι καθημερινή καθώς πρέπει να διοχετεύουν την ενέργεια τους.

Γενικά, η ιδιαίτερη εμφάνιση, ο χαρακτήρας κι η μοναδική προσωπικότητα των Τσιουάουα, τα καθιστούν έναν υπέροχο σύντροφο, στοργικό και πολύ δοτικό. Με την κατάλληλη φροντίδα, εκπαίδευση και φυσικά πολλή αγάπη  θα έχετε την τύχη να έχετε ένα κοντά σας πολλά χρόνια.  

σκύλοςειδήσεις τώρακατοικίδια