Pet|28.04.2023 07:40

Ένας μικρός αλλά επικίνδυνος εχθρός: Πώς θα προστατεύσετε τα κατοικίδιά σας από τα άγανα

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

θα δούμε σήμερα πως μπορούμε να προστατέψουμε τα κατοικίδια μας από έναν μικρό αλλά επικίνδυνο εχθρό, τα άγανα. Τα άγανα είναι οι σπόροι σιταριού ή άλλων φυτών που συναντάμε στη φύση, σε βελονοειδές σχήμα. Αυτά, όταν ξεραίνονται το καλοκαίρι, αποκολλώνται από τα φυτά και ξεκινούν το ταξίδι τους έως ότου βρουν το κατάλληλο έδαφος για να φυτρώσουν.

Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού όμως υπάρχει περίπτωση να συναντηθούν με τα κατοικίδια μας και να εισχωρήσουν στο σώμα τους. Αυτό το μικρό πράγμα, όσο άκακο κι αν φαίνεται, μπορεί να δημιουργήσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Ας δούμε λοιπόν πως μπορεί να γίνει αυτό και από ποια σημεία μπορεί να εισχωρήσουν. Το πρώτο πιο πιθανό είμαι η μύτη. Όλοι ξέρουμε πως όταν είναι εκτός σπιτιού τα κατοικίδια μας, χρησιμοποιούν την μύτη τους για εξερεύνηση. Αν εισχωρήσει ένα άγανο στη μύτη του, αρχικά θα αρχίσει να φτερνίζεται έντονα ή να ξύνει την μύτη του, ακόμα και να την τρίβει στο έδαφος.

Άλλο επικίνδυνο σημείο είναι τα αυτιά του. Εκεί πέρα από τον πόνο ίσως δημιουργηθεί και φλεγμονή. Θα παρατηρήσουμε να γέρνει το κεφάλι του από την πλευρά που το ενοχλεί ή να ακουμπάει στο έδαφος ή οπουδήποτε θεωρεί ότι θα το βοηθήσει να ανακουφιστεί. Στις πατούσες του επίσης, στις μεσοδακτύλιες πτυχές και κάτω από αυτές, δημιουργώντας πόνο, ακόμα και φλεγμονή. Θα δούμε είτε να κουτσαίνει ή να μην πατάει καθόλου το πόδι του. Από το στόμα αν εισχωρήσει άγανο πέρα από βήχα ή μια ενόχληση που θα εμφανίσει, μπορεί να έχει πρόβλημα με τα ούλα του και την γλώσσα του. Αν προχωρήσει στον λάρυγγα ο βήχας θα γίνει εντονότερος κι ίσως προκληθεί και δύσπνοια. Η περίπτωση να φτάσει στους πνεύμονες είναι αρκετά απίθανη. Ακόμα και στα μάτια του μπορεί να εισχωρήσει με αποτέλεσμα το κατοικίδιο να δακρύζει έντονα ή να μην μπορεί να τα ανοίξει καθόλου από το έντονο αίσθημα πόνου που του δημιουργείται.

Μπορεί επίσης να εισχωρήσει σε οποιοδήποτε μέρος του τριχώματος και του σώματος του. Το τριγωνικό σχήμα που έχουν τα άγανα, τα βοηθάει να εισχωρούν και να κινούνται μέσα στο σώμα του κατοικίδιου μας και να φτάνουν ακόμα και σε ζωτικά όργανα. Θα παρατηρήσουμε πρήξιμο, πυώδες έκκριμα, κάποια έντονη φλεγμονή.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν κάνουμε εμείς κάτι παρά απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο ο οποίος αφού εντοπίσει το σημείο που βρίσκεται το άγανο, θα το αφαιρέσει. Δεν το κάνουμε εμείς καθώς μπορεί κατά λάθος να το σπρώξουμε πιο βαθειά και να χειροτερέψει η κατάσταση. Μπορεί να είναι αναγκαία να γίνει κάποια θεραπεία οπότε ακολουθούμε τις οδηγίες και τις συμβουλές του.

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα κατοικίδια μας. Όταν βγαίνουμε βόλτα είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα μέρη που υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα και να τα αποτρέπουμε να τα πλησιάσουν. Επειδή καμιά φορά αυτό δεν είναι δυνατόν να το αποφύγουμε, καλό είναι όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μετά τη βόλτα, να ελέγχουμε τα πόδια του, τα αυτιά, την μύτη, τα μάτια του.

Φυσικά, με την ψηλάφηση ελέγχουμε το τρίχωμα του και όλο το σώμα. Με φροντίδα και προσοχή οι βόλτες θα είναι ακίνδυνες και τα κατοικίδια μας υγιή και χαρούμενα.

ειδήσεις τώρασκύλοςγάτα