Pet|09.05.2023 08:10

Αρέσουν στα κατοικίδια οι αγκαλιές; Ποια είναι τα οφέλη για τον άνθρωπο

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

Η αγκαλιά είναι ο τρόπος, το μέσο έκφρασης των συναισθημάτων μας με το μεγαλύτερο από αυτά, την αγάπη. Είτε προς άλλον άνθρωπο, είτε στα κατοικίδια μας, με την αγκαλιά εκφράζουμε τα συναισθήματα μας και προσφέρουμε, αντίστοιχα ευχαρίστηση.

Οι αγκαλιές στα κατοικίδια, έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες, είναι ιδιαίτερα ευεργετικές στους ανθρώπους.

Καταρχήν μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα άγχους και ξεχνάμε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Βοηθούν σημαντικά στο να πέσουν τα επίπεδα της αρτηριακής μας πίεσης κι έτσι να μειωθούν σημαντικά τα καρδιακά ή άλλα νοσήματα. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Στις ίδιες μελέτες αναφέρεται ότι οι αγκαλιές με κατοικίδιο είναι το ίδιο ευεργετικές και στα παιδιά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι υψηλές απαιτήσεις ακόμα και η αστάθεια στην οικογένεια, δημιουργούν άγχος και ανασφάλειες στα παιδιά. Η συνύπαρξη, τα παιχνίδια και οι αγκαλιές με τα κατοικίδια μειώνουν το άγχος τους και τα βοηθά να είναι ήρεμα.

Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι χρησιμοποιούνται θεραπευτικά σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού καθώς η παρουσία τους μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης των παιδιών αυτών και έτσι αντιμετωπίζονται ευκολότερα πιθανές κρίσεις τους.

Τέλος, οι αγκαλιές με τα κατοικίδια, μειώνουν κατά πολύ το αίσθημα της μοναξιάς και της αποξένωσης που κατακλύζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν έχουν κοντά τους μέλη της οικογένειας τους, μοναχικοί άνθρωποι που δεν έχουν φίλους ή παρέα, βρίσκουν καταφύγιο αγκαλιάζοντας το κατοικίδιο τους και απομακρύνονται από τα αρνητικά συναισθήματα και γεμίζουν αγάπη. Στα κατοικίδια μας όμως αρέσουν οι αγκαλιές; Το απολαμβάνουν τόσο όσο εμείς;

Όπως έχουμε πει, κάθε κατοικίδιο έχει την προσωπικότητα του. Σε όλα αρέσουν οι αγκαλιές αλλά αν δεν τους αρέσουν μας το δείχνουν. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σεβόμαστε. Αν δεν θέλει να το αγκαλιάσουμε δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να το αναγκάσουμε και να το πιέσουμε. Όπως μας έδειξε ότι δεν θέλει κι απομακρύνθηκε από μας, το ίδιο θα κάνει όταν θα θέλει τα χάδια και την αγκαλιά μας.

Θα μας πλησιάσει, θα καθίσει κοντά μας, θα κάνει οτιδήποτε για να μας δώσει να το καταλάβουμε. Τότε, μάλιστα είναι που θα δεχτεί την αγκαλιά μας με μεγάλη ευχαρίστηση και θα μας εμπιστευθεί. Θα είναι ήρεμο και θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια κοντά μας. Κι έτσι η αγκαλιά θα έχει την πραγματική αλληλεπίδραση και στο κατοικίδιο μας.

Φερόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλο σεβασμό στις επιθυμίες και στις ανάγκες του κατοικίδιου μας, μεταφέρουμε το ίδιο και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μας, κυρίως στα παιδιά. Τα φροντίζουμε και τα αγαπάμε και το δείχνουμε με κάθε τρόπο αλλά ποτέ με πίεση!

Η ανταπόδοση είναι μεγάλη, ανιδιοτελείς και ανεκτίμητη.

αγκαλιάειδήσεις τώρακατοικίδια