Pet|16.06.2023 08:10

Όσο πρέπει να γνωρίζουμε για τα λάμα

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, θα γνωρίσουμε σήμερα τα λάμα.

Ιστορία

Τα λάμα στα ελληνικά ονομάζονται προβατοκάμηλοι. Ανήκουν στην οικογένεια των Καμηλιδών και είναι συγγενείς με την καμήλα. Το αρχικό είδος ήταν τα Γκουανάκο τα οποία εξημερώθηκαν κι έτσι έχουμε σήμερα τα λάμα. Η καταγωγή τους είναι από τη Νότια Αμερική και είναι γνωστά πολλά χρόνια, με την ζωή τους να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με των ανθρώπων των Άνδεων.

Εμφάνιση και γενικά χαρακτηριστικά

Είναι θηλαστικά με το ύψος τους να ξεπερνάει το ένα μέτρο και το σωματικό τους βάρος να κυμαίνεται από τα 100 έως τα 220 κιλά. Ζουν από 20 έως 25 χρόνια. Τα θηλυκά κυοφορούν περίπου 11 μήνες  ένα μικρό λάμα και πολύ σπάνια δύο.

Ζουν σε ομάδες των οποίων η πλειοψηφία είναι θηλυκά και υπάρχει μόνο ένα αρσενικό. Είναι τακτικά και επιλέγουν ένα συγκεκριμένο μέρος για να κάνουν την τουαλέτα τους, για την οποία τηρούν και σειρά προτεραιότητας.

Τα δόντια τους βρίσκονται μόνο στην κάτω γνάθο και τρέφονται με χόρτα, λαχανικά, ρίζες και βολβούς.

Χαρακτηριστικός είναι ο μακρύς λαιμός τους και τα όρθια αυτιά τους. Έχουν ψηλά κι ευκίνητα πόδια και πλούσιο τρίχωμα σε λευκό χρώμα, καφέ, μαύρο ή σε διάφορους χρωματισμούς.

Στους θηρευτές τους αμύνονται δαγκώνοντας ή κλωτσώντας αλλά και φτύνοντας. Κάποιοι όμως λένε πως φτύνουν και όταν συμπαθούν κάποιον.

Ζουν σε φάρμες και μεγάλα αγροκτήματα όπου αν υπάρχουν πρόβατα, συνοδεύουν και προστατεύουν το κοπάδι. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλογα.

Το μαλλί τους είναι εξαιρετικής ποιότητας ενώ το γάλα τους, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Σε πολλές φάρμες χρησιμοποιούν τα λάμα σε προγράμματα ψυχοθεραπείας καθώς η επικοινωνία μαζί τους είναι εξαιρετική.                                                                                           

Πιστεύουμε πως μία γνωριμία μαζί τους θα είναι ενδιαφέρουσα, χρήσιμη και κυρίως ευχάριστη καθώς είναι πολύ χαριτωμένα και θα σας κερδίσουν σίγουρα!