Pet|26.06.2023 08:10

Γνωρίστε τις ιδιαίτερες γάτες της φυλής Σαβάνα

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, σήμερα θα γνωρίσουμε τις γάτες της φυλής Σαβάνα (Savannah).

Ιστορία

Οι γάτες αυτής της φυλής προέκυψαν από την διασταύρωση μιας οικόσιτης γάτας με μια Αφρικανική άγρια Σερβάλ. Η πρώτη εμφάνιση έγινε την δεκαετία του ΄80 και έχει αναγνωριστεί από όλες τις Ενώσεις.

Εμφάνιση

Οι Σαβάνα είναι ψηλές και λεπτές γάτες. Το σωματικό τους βάρος είναι μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται. Κυμαίνεται από 4 έως 8 κιλά ενώ οι πρώτοι απόγονοι έφταναν τα 11. Οι αρσενικοί είναι βαρύτεροι από τις θηλυκές γάτες.  Μπορεί να τις συναντήσουμε σε διάφορα μεγέθη καθώς επηρεάζεται από διάφορους γενετικούς παράγοντες. Πάντως η καταγωγή από τις Σερβάλ τους δίνει το καθοριστικό στοιχείο της εμφάνισης που είναι αυτό του αιλουροειδούς. Χαρακτηριστικά είναι τα αυτιά τους τα  οποία είναι μεγάλα, ψηλά, όρθια, με στρογγυλεμένες τις άκρες τους. Έχουν μεγάλη μύτη και βαθουλωμένα μάτια σε χρώμα πράσινο, καφέ ή χρυσαφί. Το τρίχωμα είναι κοντό, έχει κηλίδες ή κλασικά σχέδια σε πολλούς χρωματισμούς.

Υγεία-Διατροφή

Δεν έχουν διαπιστωθεί ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, πέρα από ελάχιστα. Ίσως στη διάρκεια της ζωής να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα όπως υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια που οφείλεται σε δυσλειτουργία του καρδιακού μυός

Επίσης, οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι το ήπαρ τους είναι μικρού μεγέθους, σε σχέση με το σώμα τους χωρίς όμως να αναφέρουν περαιτέρω συνέπειες. Με συνεχή παρακολούθηση και τους απαραίτητους  ελέγχους και εξετάσεις μπορεί να είναι η κατάσταση της υγείας τους υπό έλεγχο. 

Απαραίτητος είναι ο έλεγχος της στοματικής υγιεινής και η κατάσταση δοντιών και ούλων. Οι τακτικοί εμβολιασμοί είναι επίσης απαραίτητοι όπως και ο έλεγχος παρασίτων. Όπως έχουμε πει, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην καλή υγεία και στη διατήρηση της. Με την συμβουλή του κτηνιάτρου που την παρακολουθεί, ακολουθούμε πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, τις ανάγκες αλλά και τις ιδιαιτερότητες της γάτας μας.

Ισορροπημένα γεύματα, πλούσια σε πρωτεΐνες, με χαμηλά λιπαρά ώστε να διατηρούν το μυώδες σώμα και να ελέγχεται το βάρος. Θα πρέπει επίσης να είναι εμπλουτισμένα με Ω3 και Ω6 λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα. Τέλος, εξίσου σημαντικό και απαραίτητο να ελέγχουμε την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν.

Εκπαίδευση-Χαρακτήρας

Το διαφορετικό παρουσιαστικό τους και οι γενετικοί παράγοντες που, όπως είπαμε, επηρεάζουν την εμφάνιση τους, δεν μας επιτρέπει να γενικεύσουμε και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητα τους. Κάποιες είναι πολύ φιλικές, κοινωνικές και χαρούμενες ενώ κάποιες άλλες είναι διστακτικές, απόμακρες και ακόμη και φοβισμένες. Αυτό το αίσθημα του φόβου εμφανίζεται από την μικρή τους ηλικία και χρειάζονται αρκετή εκπαίδευση για να το ξεπεράσουν.  

Πάντως, έχουν εξαιρετικές δυνατότητες στο να μαθαίνουν καινούργια πράγματα με το αγαπημένο τους παιχνίδι να είναι αυτό της επαναφοράς αντικειμένων. Μπορούν επίσης να μάθουν να ανοίγουν πόρτες, παράθυρα, βρύσες ή το ψυγείο. Η ικανότητα τους σε άλματα είναι μοναδική για αυτό είναι προτιμότερο να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και να είναι προστατευμένες. Αγαπούν το νερό οπότε θα τρυπώσουν άνετα στο μπάνιο ή θα παίξουν με την πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί. Έχουν πολύ χαρακτηριστικό νιαούρισμα που μοιάζει με τιτίβισμα πουλιών αλλά όταν είναι ενοχλημένες αλλάζει και γίνεται σαν συριγμός.

Είναι πολύ ιδιαίτερες αλλά αξίζει τον κόπο να τις γνωρίσετε και να μάθετε και άλλα χαρακτηριστικά τους.

ειδήσεις τώραγάτα