Pet|27.06.2023 08:10

Γνωρίστε τα χαριτωμένα σκυλιά της φυλής Σαρ Πεϊ

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, σήμερα θα γνωρίσουμε την φυλή των Σαρ Πεϊ (Shar Pei).

Ιστορία

Προέρχονται από την Κίνα με ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών και συνδέονται με την Δυναστεία των Χαν. Χρησιμοποιήθηκε ως κυνηγός και ως συνοδός κοπαδιών. Την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας, η φυλή σχεδόν εξαφανίστηκε με λίγα μέλη να απομένουν στο Χονγκ Κόνγκ και την Ταιβάν. Από εκεί ένας εκτροφέας κατάφερε το 1973 να στείλει περίπου 200 Σαρ Πεϊ στην Αμερική κι έτσι η φυλή σώθηκε και πολλαπλασιάστηκε. Η αναγνώριση της έγινε το 1981.

Εμφάνιση

Είναι μεσαίου μεγέθους με το ύψος τους να κυμαίνεται από τα 44 έως τα 51 εκατοστά και το βάρος τους από τα 20 έως τα 30 κιλά. Το σώμα τους είναι τετράγωνο, δυνατό αλλά κοντό. Χαρακτηριστικές είναι η πτυχές που σχηματίζει το δέρμα σε όλο το σώμα και το πρόσωπο. Έχουν μεγάλο κεφάλι και τετράγωνο ρύγχος. Τα αυτιά τους είναι μικροσκοπικά και τα μάτια τους χωμένα στις κόγχες και τις πτυχές του δέρματος τους. Εκτός από τις πτυχώσεις στο δέρμα, το άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η μωβ γλώσσα. Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν πως ο συνδυασμός αυτός στην εμφάνιση τους, έδιωχνε τα κακά πνεύματα. Το τρίχωμα τους είναι κοντό, πυκνό και σκληρό. Το συναντάμε σε όλα τα συμπαγή χρώματα εκτός του λευκού. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση πέρα από ένα βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα για να παραμένει υγιές και καθαρό.

Υγεία – Διατροφή

Δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει τα 12 χρόνια. Είναι επιρρεπή σε κάποιες παθήσεις από τις μπορεί να εμφανίσουν κάποιες από αυτές, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο Είναι καλό όμως να γνωρίζουμε. Το πιθανότερο είναι να εμφανίσουν κινητικά προβλήματα από δυσπλασία ισχίου και αγκώνα.  Η συχνή πάθηση που εμφανίζεται στις μικρόσωμες φυλές είναι η επιγονατιδική εξάρθρωση.

Έχει αναφερθεί, επίσης, ότι είναι επιρρεπή για μία ακόμη ασθένεια που προσβάλει τα μικρόσωμα σκυλιά και ονομάζεται Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής κατά την οποία, διακόπτεται η ροή του αίματος προς την μηριαία κεφαλή, καταρρίπτεται η αρθρική επιφάνεια και οδηγούνται σε οστεοαρθρίτιδα.

Έχει αναφερθεί ότι μπορεί να εμφανίσουν υποθυρεοειδισμό. Τέλος, είναι συχνές οι οφθαλμικές και οι δερματικές παθήσεις,  για αυτό είναι απαραίτητο οι πτυχώσεις στο σώμα, στο πρόσωπο και γύρω από τα μάτια να καθαρίζονται συχνά με ένα μαλακό πανάκι, ελαφρώς υγρό. 

Επίσης, πρέπει να ελέγχονται τακτικά, να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε μπορεί να είναι καλή η κατάσταση της υγείας τους.  Επίσης, να γίνεται έλεγχος της στοματικής υγιεινής και η κατάσταση δοντιών και ούλων. Τα αυτιά τους πρέπει να καθαρίζονται συχνά για να αποφεύγονται μολύνσεις και λοιμώξεις. Ακολουθούμε πρόγραμμα εμβολιασμών ενώ πρέπει να γίνεται συχνά και ο έλεγχος παρασίτων. Όπως έχουμε πει, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην καλή υγεία και στη διατήρηση της.

Ακολουθούμε λοιπόν τις συμβουλές του κτηνιάτρου που τα παρακολουθεί και δημιουργούμε ένα πρόγραμμα διατροφής  ανάλογα πάντα με την ηλικία αλλά και το βάρος τους.  Φροντίζουμε τα γεύματα τους να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα ενώ φροντίζουμε να περιλαμβάνουν Ω3 λιπαρά και έλαια που θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί το τρίχωμα τους υγιές. Παρακολουθούμε το βάρος τους ώστε να είναι σε κανονικά επίπεδα και να μην οδηγηθούν στην παχυσαρκία. Τέλος, ελέγχουμε την ποσότητα νερού που καταναλώνουν ώστε να είναι επαρκής. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι ιδανικά για την πρόληψη των στομαχικών διαταραχών.

Εκπαίδευση – Χαρακτήρας

Είναι πιστά και αφοσιωμένα στην οικογένεια τους, δένονται με όλους κι έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά. Έχουν πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της προστασίας και της ευθύνης απέναντι σε όλους και αποτελούν ισχυρό φύλακα. Είναι επιφυλακτικά με τους ξένους και θα ειδοποιήσουν πάντα για την άφιξη κάποιου. Δεν γίνονται ποτέ επιθετικά.

Η κοινωνικοποίηση τους πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία για να μπορέσουν να συμβιώσουν και με άλλα κατοικίδια, αν υπάρχουν. Χρειάζονται επίσης εκπαίδευση από μικρή ηλικία με σταθερές και θετικές μεθόδους και αρκετή υπομονή καθώς έχουν το αίσθημα της κυριαρχίας σε όλους και σε όλα. Μέσα στο σπίτι είναι ήσυχα και προσεκτικά αλλά χρειάζονται και καθημερινή, ήπια άσκηση ώστε να εκτονώνονται και να είναι χαρούμενα. Είναι θαρραλέα, αποφασιστικά και ιδιαίτερα εφευρετικά. Είναι υπέροχα και όποιοι έχουν την τύχη να τα έχουν στην οικογένεια τους, δεν τα αλλάζουν με τίποτα.