Μήνας εσωκομματικών διαδικασιών και…εκλογικής προετοιμασίας ο Μάιος

Newsroom

Μήνας συνεδριακών και εσωκομματικών διεργασιών είναι αυτός που ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή καθώς Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 έχουν ορίσει σημαντικές διαδικασίες εντός του πρώτου εικοσαήμερου του Μάϊου.

Αν και μέχρι τελευταία στιγμή οι κομματικοί επιτελείς κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα, μη γνωρίζοντας τον χρόνο των εκλογών, οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου πήγαν πίσω τις όποιες σκέψεις υπήρχαν για πρόωρο στήσιμο καλπών. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι ο τελευταίος μήνας της άνοιξης είναι ο καταλληλότερος προκειμένου να τελειώσουν όλες οι εσωκομματικές διαδικασίες και να ξεκινήσει επισήμως το κυνήγι του σταυρού.

ΝΔ: Με Μεϊρακη πρόεδρο και Μητσοτάκη αρχηγό

Αρχή κάνει η Νέα Δημοκρατία στις 6-8 του μήνα με το 14ο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στο Metropolitan Expo στα Σπάτα. Εκεί, με πρόεδρο του Συνεδρίου τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη το κυβερνών κόμμα αναμένεται να επικεντρωθεί στην προβολή των κυβερνητικών πεπραγμένων με τον Πρωθυπουργό να επιμένει στην προσπάθεια υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών Δεξιάς – Αριστεράς και επαναφέροντας το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση». Αν και στην Πειραιώς δεν έχουν καταλήξει στο κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου φαίνεται ότι αναζητείται κάτι που θα δίνει έμφαση στον όρο «αυτοδυναμία», δεδομένου ότι αυτός είναι και ο εκλογικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Κάλπες με το βλέμμα στον Τσίπρα αλλά και σε όσους μείνουν εκτός

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα στήσει κάλπες στις 15 Μάη όταν και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξουν -για πρώτη φορά απευθείας- τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και μόνο ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος, η διαδικασία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν ότι μέχρι τότε θα έχει γίνει ένα αρκετά μεγάλο άνοιγμα με την εγγραφή νέων μελών. Η εγγραφή θα συνεχιστεί ακόμα και την ίδια μέρα όπου και τα νέα μέλη θα μπορούν να ψηφίσουν για τον πρόεδρο του κόμματος. Σε ξεχωριστή κάλπη θα γίνει η ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος καθώς δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα 61.600 μέλη του που ήταν εγγεγραμμένα στα μητρώα του κόμματος έως τις 21 Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά τον εσωκομματικό χάρτη, αυτή η ψηφοφορία θα έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς όλοι αναμένουν να δουν τους νέους συσχετισμούς ανάμεσα σε «προεδρικούς» και «Ομπρέλα», την ώρα που – λόγω και των νέων κανονισμών με τις ποσοστώσεις – πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματος αναμένεται να μείνουν εκτός Κεντρικής Επιτροπής.

ΚΙΝΑΛ: Επιλέγουν όνομα

Στις 8 του μήνα θα διεξαχθεί και το δημοψήφισμα ανάμεσα στα μέλη του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να καταλήξει το όνομα του κόμματος αλλά και να εκλέξουν τις νέες δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος. Η Χαριλάου Τρικούπη θα βρεθεί εκ νέου σε εσωκομματική διαδικασία στις 20-22 του μήνα καθώς θα διεξαχθεί στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής όπου και αναμένεται να καθοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα ενόψει προεκλογικής χρονιάς.

Ωριμάζει το ΜέΡΑ25

Τέλος, από τις 12 μέχρι τις 15 Μαΐου θα γίνει το β’ μέρος του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25. Το πρώτο μέρος είχε γίνει το καλοκαίρι στη Δραπετσώνα. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει στο κόμμα του κ. Βαρουφάκη, με τους καλά γνωρίζοντας να μιλάνε για μια χρονιά «ιδεολογικής και πολιτικής» ωριμότητας και συγκρότησης. Δεν αποκλείεται, πάντως, στα ψηφοδέλτια του κόμματος να υπάρξουν εκπλήξεις με ονόματα που δεν έχουν ακουστεί μέχρι τώρα και θα κάνουν «γκελ» στον χώρο της Αριστεράς.

Α.Ζ

ΚΙΝΑΛΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίασυνέδριοειδήσεις τώραΜέΡΑ25