Δύο μήνες μετά… ακόμα περιμένουμε την έκθεση της ΡΑΕ

Newsroom

Έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο μήνες από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη Βουλή πως όταν η κυβέρνηση θα έχει σαφή εικόνα με στοιχεία από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα υπερκέρδη των παρόχων και παραγωγών ενέργειας θα τα φορολογήσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα κέρδη αυτά ανέρχονται περίπου σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, στοιχεία  τα οποία εξαρχής αμφισβητήθηκαν από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές όμως τα υπερκέρδη ή υπερέσοδα όπως τα βαφτίζει η κυβέρνηση είναι περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ τα οποία εισέπραξαν οι εταιρείες ενέργειες από τους πολίτες μέσω της εξωφρενικής ρήτρας αναπροσαρμογής..

Όλα αυτά την ώρα που δημοσκόπηση της GPO δείχνει ότι οι πολίτες δεν ενστερνίζονται σε μεγάλο βαθμό τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης και συγχρόνως οι μισοί από τους ερωτώμενους δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβερνητική δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκε. Επιπλέον, 6 στους 10 πιστεύουν ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος οφείλονται κυρίως στην αυξημένη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχουν επιβάλλει οι εταιρείες ενέργειας κι όχι τόσο στις ενέργειες του Πούτιν.

ΒΚ

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡυθμιστική Αρχή Ενέργειας