Βουλή: Πιέζει ο ΣΥΡΙΖΑ για απαντήσεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων - Πώς απαντά η ΝΔ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με «όπλο» του την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη Βουλή τους «πρωταγωνιστές» των υποκλοπών, βάζοντας… δύσκολα στην πλειοψηφία. Γρηγόρης Δημητριάδης, Φέλιξ Μπίζιος και Γιάννης Λαβράνος είναι οι «στόχοι», δεδομένου ότι στην εξεταστική Επιτροπή δεν κατέστη δυνατή η κλήση τους, αφού η πλειοψηφία έβαλε στοπ. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση με πλειοψηφία 2/5 δύναται να κληθεί μάρτυρας που ζητά η αντιπολίτευση και βέβαια δεν μπορεί να αρνηθεί η πλειοψηφία.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρείται βέβαιο ότι οι μάρτυρες θα… συναινέσουν στην κλήτευσή τους από την Επιτροπή, προβάλλοντας διάφορους προσχηματικούς λόγους, κάτι το οποίο προβληματίζει στελέχη της αντιπολίτευσης. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση δημιουργείται κάτι επιπλέον: ένα κοινό μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στη… μοναξιά της ΝΔ, η οποία καλείται να λύσει ένα δύσκολο γρίφο.

Θεωρείται δεδομένο ότι η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να καταθέσει -εκ νέου- στη Βουλή ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος όπως και στην πρώτη του κατάθεση είναι πολύ πιθανό να επικαλεστεί το απόρρητο! Το ίδιο ισχύει και για τους κ. Μπίζιο και Λαβράνο, αφού πλέον οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές για τον ρόλο που - σύμφωνα με δημοσιεύματα - είχαν εταιρείες συμφερόντων τους.

Εν ολίγοις, η Νέα Δημοκρατία αναζητά τρόπο να ξεπεράσει τον σκόπελο, επιχειρώντας να αλλάξει την κοινοβουλευτική ατζέντα πχ με νομοσχέδια έντονου ενδιαφέροντος (όπως αυτό για το ειδικό ποινικό μητρώο για εγκλήματα σε βάρος ανήλικων). Βέβαια, η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα κάθε μήνα στην Θεσμών και Διαφάνειας να καλεί μάρτυρες, κρατώντας στην «κοινοβουλευτική επικαιρότητα» το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ώρα του… πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας επανακατέθεσε την ερώτησή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν τη… διάθεση να απαντήσουν στη Βουλή. Θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει απαντήσεις (σε συνεντεύξεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο), συνεπώς παρέλκει να προσέλθει στην ώρα του πρωθυπουργού για το ζήτημα των υποκλοπών. «Δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο», είπε χθες χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δίνοντας… γραμμή για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» που εμφανίζονται πιο «φειδωλοί», τηρώντας στάση αναμονής, μήπως και υπάρξουν νέα στοιχεία…

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΒουλήυποκλοπέςΝέα Δημοκρατίαπαρακολουθήσεις