Αλίεφ όπως Ερντογάν: Ρητορική πολέμου

Newsroom

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, απείλησε την Τρίτη την Αρμενία, σε ομιλία του στην κατεχόμενη πόλη Σουσί, όπου ανέφερε τη λέξη Αρμενία 36 φορές κατά την 36λεπτη ομιλία του.

Παρουσίασε μέτρα ενίσχυσης της εκεί στρατιωτικής παρουσίας των αζερικών δυνάμεων.

«Εδώ και δύο χρόνια δεν απαγορεύουμε στα οχήματα να πηγαίνουν από την Αρμενία στο Καραμπάχ και να επιστρέφουν. Τηρούμε τη δέσμευσή μας για ελεύθερη μετακίνηση. Η Αρμενία ανέλαβε να παράσχει οδική σύνδεση μεταξύ των δυτικών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν. Έχουν περάσει δύο χρόνια, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόοδος, ούτε σιδηρόδρομος, ούτε αυτοκινητόδρομος. Πόσο καιρό πρέπει να περιμένουμε;», είπε ο Αλίεφ.

Αντιδρώντας στη δήλωση του Αλίεφ, ο Έντουαρντ Αγκαζανιάν, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων στο αρμενικό κοινοβούλιο, σχολίασε ότι η Αρμενία δεν ανέλαβε ποτέ καμία υποχρέωση να παρέχει διάδρομο στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξέι Οβερτσούκ, ο οποίος συμμετέχει σε Εεπιτροπή που έχει συσταθεί για να επιβλέπει το άνοιγμα των δρόμων διέλευσης και την οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα ενός τέτοιου «διαδρόμου».

Κι αυτά μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, όπου δεσμεύτηκαν να «επισπεύσουν» τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Αρα; Η απειλή νέων συγκρούσεων είναι και πάλι παρούσα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΑρμενίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνπόλεμοςΑλίεφ