ΟΗΕ, Ιράν, δικαιώματα των γυναικών και η ψήφος της Ελλάδας

Newsroom

Στις 24 Νοεμβρίου, ο ΟΗΕ ψήφισε για πρώτη φορά να συγκροτηθεί μια διαπιστωτική Επιτροπή που θα πιστοποιήσει την παρούσα κατάσταση στο Ιράν, με τις διαδηλώσεις για τις αδικοχαμένες δολοφονημένες γυναίκες. Που δολοφονούνται, ή και βιάζονται όταν συλληφθούν, ώστε να μη μπορούν να πάνε στον Παράδεισο κατά τα κελεύσματα της θρησκείας τους.

Τώρα είναι η 11η ή 12η εβδομάδα αυτής της εξέγερσης. Το Ιράν φυσικά δεν αποδέχεται την διαπιστωτική Επιτροπή του ΟΗΕ και ο Πρέσβης του, δήλωσε οτι δεν πρόκειται να συνεργαστεί η κυβέρνησή του με τον ΟΗΕ. Η ιρανική κυβέρνηση υποστηρίζει οτι οι διαδηλώσεις γίνονται ως αντίθεση στην οικονομική πολιτική της και όχι εξαιτίας της διάκρισης σε βάρος των γυναικών.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έχει μια Υποεπιτροπή που ασχολείται με το στάτους των γυναικών σε όλον τον κόσμο. Μέλος αυτής της Υποεπιτροπής (τι ειρωνεία!) είναι και το Ιράν… Στις 14 Δεκεμβρίου, σε λίγες μέρες, τα κράτη μέλη αυτής της Υποεπιτροπής θα ψηφίσουν με το ερώτημα της αποβολής του Ιράν από αυτήν, κάτι που έχει αυτονόητη συμβολική σημασία στην παρούσα στιγμή. Ψηφίζουν οι εξής χώρες: Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελλάδα, Δανία, αργεντινή, Μεξικό, Χιλή, Γουατεμάλα, Περού, Κολομβία,

Παναμάς, Κονγκό, Γκαμπόν, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιβύη, Νιγηρία, Τανζανία, Τυνησία, Μπενίν.

Το ερώτημα είναι τί θα πράξει η χώρα μας; Μπορεί κάποιος αρμόδιος του ΥΠΕΞ να διασαφηνίσει την ελληνική θέση και ψήφο;

ΟΗΕΙράνγυναίκεςειδήσεις τώρα