Αθλητισμός|13.05.2020 19:50

Euroleague: Αισιοδοξία αλλά και ερωτηματικά για την επανέναρξη της διοργάνωσης

Θοδωρής Φελάνης

Διάχυτη είναι το τελευταίο 48ωρο η αισιοδοξία στους κόλπους της Euroleague σχετικά με την ολοκλήρωση της σεζόν 2019-20 που διακόπηκε απότομα με αφορμή την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Ευρωλίγκα λαμβάνουν καθημερινά ενημέρωση αναφορικά με τα κρούσματα του ιού ανά την Ευρώπη αλλά και πληροφορίες σχετικά με σταδιακή επαναλειτουργία δομών(λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, πτήσεων αεροπορικών εταιρειών κλπ),διαφόρων χωρών.

Ο CEO της διοργάνωσης Τζόρντι Μπερτομέου έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία διεξαγωγής των αγώνων που απέμειναν για την λήξη της regular season και την διεξαγωγή ενός F-8 σε μια πόλη (μεταξύ 4 και 26 Ιουλίου). Η Ευρωλίγκα εργάζεται ήδη και διαμορφώνει αυτό το project τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες. «Η κατάσταση διεθνώς εξομαλύνεται και αρκετές αθλητικές διοργανώσεις ετοιμάζονται να ξεκινήσουν», έλεγε πρόσφατα στέλεχος της κορυφαίας διοργάνωσης.

Γερμανία, Ισραήλ και Ισπανία σε θέση εκκίνησης

Η Ευρωλίγκα ενημερώθηκε επίσης για το «πείραμα» της γερμανικής λίγκας που αποφάσισε να διεξάγει ένα μίνι πρωτάθλημα στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή 10 από τις 17 ομάδες με στόχο να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα(με συνοπτικές διαδικασίες) σε μια πόλη ως τα τέλη Ιουνίου.

Το Ισραήλ αποφάσισε να παίξει ξανά μπάσκετ στις 20 Ιουνίου όμως αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα που ενδεχομένως το βρουν μπροστά τους και οι ομάδες της Euroleague, εφόσον αποφασιστεί επιστροφή στην δράση. Αρκετοί αμερικανοί παίκτες αρνούνται να μπουν στο αεροπλάνο της επιστροφής για διάφορους λόγους. Άλλοι γιατί ακόμη φοβούνται από την στιγμή που δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό(εμβόλιο) κι άλλοι γιατί κάνουν ήδη focus στο επόμενο συμβόλαιο της καριέρας τους και δεν θέλουν να ρισκάρουν πιθανό τραυματισμό.

Στην Ισπανία η Lige Endesa, προγραμματίζει επανέναρξη σε μια πόλη παρουσία 12 ομάδων όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και δοθεί το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και τις  αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες κι επιτροπές.

Στην Λιθουανία το πρωτάθλημα μπάσκετ διακόπηκε οριστικά(όπως και στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη(Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία Τσεχία, Πολωνία κλπ), όμως εκεί  δόθηκε άδεια ώστε ο αθλητισμός να λειτουργήσει ξανά από τις 30 Μαΐου. Θυμίζουμε πως Κάουνας και Βίλνιους είναι μεταξύ των υποψηφίων πόλεων να αναλάβουν διεξαγωγή αγώνων της διοργάνωσης.

Οι άλλες  υποψήφιες πόλεις

Την ίδια στιγμή η Ευρωλίγκα λαμβάνει διαρκώς προτάσεις από υποψήφιες διοργανώτριες πόλεις για την συνέχιση των αγώνων. Θυμίζουμε πως οι διοργανωτές ζήτησαν να ενημερωθούν για την διαθεσιμότητων των γηπέδων του ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ. Επίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει έγγραφο με το οποίο ζήτησε και επίσημα την ανάθεση των αγώνων. Το ίδιο έκανε και το Βελιγράδι προτείνοντας τις έδρες  «Stark Arena» και «Aleksandar Nikolic Hall» και εσχάτως η Λουμπλιάνα ενώ πάντα στο «παιχνίδι» βρίσκεται και η Λιθουανία.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε (13/5) η Euroleague ανέφερε τα εξής:«Η Euroleague Basketball και οι ομάδες-μέλη της συνεχίζουν να εργάζονται συλλογικά σε καθημερινή βάση αναφορικά με τα σενάρια που είναι εφικτά στη διάρκεια της τρέχουσας διακοπής της Euroleague και του Eurocup, όπως και να προετοιμάζουν το έδαφος για μελλοντικές βελτιώσεις στις διοργανώσεις. Έχει δημιουργηθεί μία ατζέντα τηλεφωνικών και διαδικτυακών κλήσεων, ώστε οι διεργασίες που αφορούν στο μπάσκετ να συνεχίζονται παρά την έλλειψη αγώνων. 

Πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ομάδες και σ' αυτές λαμβάνουν μέρος oι general managers ή οι αθλητικοί διευθυντές των 18 ομάδων της Euroleague. Βασικό θέμα συζήτησης είναι η επίδραση του COVID 19 στις διοργανώσεις και οι προετοιμασίες για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της διακοπής τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο όσο και σε ο,τι αφορά τη σεζόν 2020-21».

T

μπάσκετEuroleague