Αθλητισμός|22.06.2020 18:56

ΕΠΟ: Η έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε εκλογές το 2020 με ψήφους 55-8

Newsroom

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Ολυμπιακού να μπλοκάρει τις εκλογές στην ΕΠΟ. Οι τροποποιήσεις στο καταστατικό της Ομοσπονδίας υπερψηφίστηκαν και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία γεγονός που δίνει την δυνατότητα άμεσης προκήρυξης εκλογών εντός του 2020(μέχρι τις 17 Οκτωβρίου).Εκτός από τον Ολυμπιακό αρνητικά ψήφισαν  οι ΕΠΣ Πειραιά, Ηλείας, Λασιθίου, Χανίων και Ρεθύμνου, όπως επίσης ο Άρης και η Λάρισα.  Υπήρξαν τρία «λευκά» από Ατρόμητο, ΕΠΣ Κέρκυρας και ΕΠΣ Κεφαλληνίας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ψήφισαν «Ναι». 

«Καμία αλλαγή αν δεν συμφωνήσει η ΕΠΟ»

Ο Βαγγέλης Γραμμένος αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπήρχε με τις διεθνείς συνομοσπονδίες περί διενέργειας εκλογών τον Ιούλιο.«Στη συνάντηση στη Νιόν είχε συμφωνηθεί οι εκλογές να γίνουν τέλη Ιουλίου και επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση των big-4. Οι διεθνείς ομοσπονδίες είχαν χαρακτηρίσει τη συμφωνία «ευεργετική» για το ποδόσφαιρο. «Ενημερώθηκα από τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι είναι μια κεντρική απόφαση της κυβέρνησης, συνδέοντάς τη με τη μελέτη των FIFA και UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο.Το θέμα των εκλογών ουδέποτε συνδέθηκε με τη συμφωνία της κυβέρνησης με FIFA και UEFA και τις προτάσεις τους για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν μια ξεχωριστή συμφωνία. Η ΕΠΟ έκανε την έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί. Ο Αυγενάκης λέει ότι η πρόθεση είναι να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Αυτό, κατά δήλωση της FIFA δεν μπορεί να γίνει αν δεν συμφωνήσει η ΕΠΟ».

«ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ παρακολουθούν το αυτοδιοίκητο»

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Πέτρ Φούσεκ στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης είπε τα εξής: «Η FIFA και η UEFA παρακολουθούν κάθε θέμα που αφορά το αυτοδιοίκητο. Γνωρίζετε ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα το 2006, όταν είχε ανασταλεί η ιδιότητα μέλους της ΕΠΟ επειδή δεν ήταν όλα στη θέση τους».

Για το θέμα της Επιτροπείας ανέφερε:  «Η Επιτροπεία δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Υπήρξαν κάποιοι λόγοι για τους οποίους έπρεπε να γίνει αυτό, ελπίζουμε ότι το ποδόσφαιρο θα επανακτήσει την κυριαρχία του σύντομα. FIFA και UEFA έχουν αποφασίσει ότι θα αποχωρήσουν στις 31/7/2020. Ήταν μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την παρουσία τους εδώ».

«Αυθαίρετες οι εκλογές»

Ο Ολυμπιακός από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την διαφωνία του για τον ορισμό των εκλογών ζητώντας αυτές να γίνουν το 2021. Πιο συγκεκριμένα οι ερυθρόλευκοι όπως και πέντε Ενώσεις, οι ΕΠΣ Πειραιά, Ρεθύμνου, Πύργου, Λασιθίου, Χανίων κατέθεσαν ένσταση επί των προτάσεων για τροποποιήσεις του καταστατικού. Ειπώθηκε μάλιστα πως οι: «Οι εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο είναι μη νόμιμες και εντελώς αυθαίρετες».

Ο Ολυμπιακός ισχυρίσθηκε πως οι αλλαγές αντιβαίνουν στο καταστατικό της ΕΠΟ και τις διατάξεις του νόμου που προβλέπουν εκλογές ανά τετραετία.

Την «γραμμή» των ερυθρόλευκων υποστήριξε και η ΠΑΕ ΑΕΛ με τον Αλέξη Κούγια να ρωτάει τον πρόεδρο της ΕΠΟ εάν  υπήρχε εντολή ή προτροπή από τη FIFA για τη διενέργεια εκλογών αυτό το καλοκαίρι, για να λάβει την απάντηση: «Δεν είναι εντολή, είναι προτροπή της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Εντολή δεν υπάρχει».

Ο Αλέξης Κούγιας πήρε τον λόγο και είπε: «Αν δεν είναι νομικά σωστές οι αλλαγές, θα εκτεθούμε. Όταν ζητάς τροποποίηση του καταστατικού, δηλαδή του Συντάγματος του ποδοσφαίρου, είναι απαραίτητη η αιτιολογία. Όταν δεν υπάρχει εντολή, επομένως δεν έχετε καμία δέσμευση, για ποιον λόγο θα πρέπει να κάνουμε τροποποίηση του καταστατικού. Εσείς θεωρείτε το έργο της διοίκησής σας επιτυχημένο, εφόσον θεωρείται ότι η ΕΠΟ διοικήθηκε με νόμιμο τρόπο, ποιος είναι ο λόγος οι εκλογές να επισπευσθούν. Πουθενά δεν αναφέρεται».

«Να φύγουν Περέιρες και Κουκουλάκηδες»

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου, δήλωσε απογοητευμένος από τον Βαγγέλη Γραμμένο και χαρακτήρισε την κατάσταση στη ΓΣ της ΕΠΟ, «τρελοκομείο».

«Όσο και αν θεωρώ, ηθικό πρόσωπο τον Γραμμένο, εμένα με απογοήτευσε. Θα πρέπει, όχι αυτή η διοίκηση να πάει ένα χρόνο ακόμα, αλλά να φύγει γρήγορα.Το ποδόσφαιρο είναι σε μια περίοδο αυτοκαταστροφής. Ενώ η πανδημία του κορονοϊού είναι 3-4 μήνες, η πανδημία και ο κορονοϊός στο ποδόσφαιρο είναι δεκαετίες. Στο κορονοϊό θα βρούμε το εμβόλιο, ενώ στο ποδόσφαιρο ενώ το έχουμε εμείς εδώ με την ψήφο μας, δεν το αφήνουμε να βγει. 

Μόνο με συναίνεση, με έναν πρόεδρο κοινής αποδοχής, θα πάμε μπροστά. Θα πρέπει να γίνουν πολλές τροποποιήσεις του καταστατικού σήμερα. Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι η έδρα της ΕΠΟ είναι στο Γουδί αλλά στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Πόσες φορές ήρθαν Κοντονής, Βασιλειάδης στην ΕΠΟ και πόσες πήγατε εσείς στο γραφείο τους; Σαφέστατα πιστεύω ότι αυτοί οι Περέιρες και οι Κουκουλάκηδες, που κοστίζουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάποια εκατομμύρια, θα πρέπει να φύγουν γρήγορα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζώρτζογλου.

ΟλυμπιακόςποδόσφαιροΒαγγέλης Γραμμένοςεκλογές ΕΠΟΕΠΟ