Αθλητισμός|11.07.2020 20:07

Ράλλυ Αιγαίου: Έψαλλαν τον ύμνο των Σαλαμινομάχων 2.500 χρόνια μετά την ιστορική ναυμαχία

Κώστας Ασημακόπουλος

Ο ιερός ύμνος των Σαλαμινομάχων «Ω παίδες Ελλήνω ίτε…» αντήχησε ύστερα από 2500 χρόνια στα νερά της Σαλαμίνας, ακριβώς στο σημείο όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία που σημάδεψε τον ελληνισμό και την παγκόσμια ιστορία.

Με τον πρόεδρο του ΠΟΙΑΘ, Ιωάννη Μαραγκουδάκη, να ψάλλει τον ιερό ύμνο ξεκίνησε το «57ο Ράλλυ Αιγαίου», το οποίο αυτή τη χρονιά είναι αφιερωμένο στο Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020».

Ο στόλος της διοργάνωσης του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοϊας Ανοικτής Θαλάσσης, άνοιξε πανιά για μία ιστιοδρομία 130 ν.μ., χωρίς σταθμό, μία ιστιοδρομία όπου οι πρωτιές θα κριθούν στο «διάβασμα» των ανέμων και στην στρατηγική. Τα σκάφη που παίρνουν μέρος στον αγώνα συγκεντρώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων όπου πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφανιού στη θάλασσα από τον πρόεδρο του ΠΟΙΑΘ Ιωάννη Μαραγκουδάκη. Στον όρμο Αμπελάκια, εκτός από τα ιστιοφόρα, υπήρχαν και σκάφη από τους ναυταθλητικούς ομίλους του νησιού με μικρούς αθλητές που μετείχαν στην τελετή απονομής τιμών.

Στη στεριά, δεκάδες κάτοικοι της Σαλαμίνας, μαζί με τον δήμαρχο Γεώργιο Παναγόπουλο, παρακολούθησαν την εκδήλωση και κατευόδωσαν τους ιστιοπλόους. Η εκκίνηση του «57ου Ράλλυ Αιγαίου» πραγματοποιήθηκε νοτίως της Ψυτάλλειας από το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ «ΔΑΝΙΟΛΟΣ».

Την κανονιά της εκκίνησης έδωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης Π.Ν. Οι ιστιοπλόοι έφυγαν με ανέμους βόρειους – βορειοδυτικούς μέτριας έντασης, και, αφού έφτασαν στην πρώτη σημαδούρα, που είχε τοποθετηθεί σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από την εκκίνηση, άνοιξαν μπαλόνια και κατευθύνθηκαν προς το βόρειο άκρο της Αίγινας με τους ανέμους σιγά σιγά να εξασθενούν. 

Ράλλυ ΑιγαίουΝαυμαχία ΣαλαμίναςΙωάννης Μαραγκουδάκης