Αθλητισμός|31.07.2020 18:11

Ο Ολυμπιακός φωνάζει για το Κύπελλο αλλά συμβαίνει κι αλλού χωρίς να ενοχλείται η UEFA

Newsroom

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει συστηματικά, όπως έκανε καθόλη τη διάρκεια της σεζόν, την προσπάθειά του για να πείσει τις εγχώριες και κυρίως τις διεθνείς αρχές ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατεί χάος. Με κάθε ευκαιρία, με κάθε αφορμή, οι Πειραιώτες... ανακαλύπτουν «σκάνδαλα», «παρατυπίες», «παραβάσεις» και οτιδήποτε άλλο μπορούν να σκαρφιστούν, στην προσπάθειά τους για να παρουσιάσουν προς την FIFA και την UEFA (αλλά και προς την κοινή γνώμη) μια στρεβλή εικόνα για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η υπόθεση του τελικού Κυπέλλου αποτελεί τρανό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν, διαχειρίζονται και επικοινωνούν προς τα έξω οι «ερυθρόλευκοι» τα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το τελευταίο διάστημα, από τη στιγμή που αναβλήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, οι Πειραιώτες έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων, επιστολών, non paper ακόμη και εξωδίκων προκειμένου να πείσουν για την επιχειρηματολογία τους, η οποία στην προκειμένη περίπτωση κάνει λόγο για πρωτοφανείς και «παράνομες αποφάσεις», για «διεστραμμένα σενάρια», για «γελοιοποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου» κ.ά.

Κι όμως ο ελληνικός τελικός κυπέλλου δεν θα είναι ο μόνος που θα διεξαχθεί μετά το τέλος της φετινής σεζόν (η UEFA το έχει οριοθετήσει στις 3 Αυγούστου) σε ευρωπαϊκή χώρα. Υπάρχουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα και σε χώρες πολύ πιο προηγμένες από την Ελλάδα.

Καταρχάς, το πρώτο επιχείρημα του Ολυμπιακού περί αδυναμίας της ΕΠΟ να δηλώσει στην UEFA την ακριβή λίστα των ευρωπαϊκών εισιτηρίων τώρα που ο τελικός θα διεξαχθεί στις 30 Αυγούστου είναι αβάσιμο. Είτε κατακτούσε η ΑΕΚ το Κύπελλο, είτε ο Ολυμπιακός τίποτα δεν θα άλλαζε στην ευρωπαϊκή λίστα των ελληνικών ομάδων. Η Ένωση εξακολουθεί να έχει το λεγόμενο «καλό» ευρωπαϊκό εισιτήριο, είτε ως κάτοχος του Κυπέλλου, είτε ως φιναλίστ και κάτοχος της τρίτης θέσης. 

Τι συνέβη όμως με τους τελικούς Κυπέλλου άλλων χωρών που θα γίνουν την επόμενη σεζόν; Στην προηγμένη Ισπανία, ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοσιεδάδ δεν διεξήχθη μολονότι η σεζόν ολοκληρώθηκε στην Ισπανία με το τέλος του πρωταθλήματος. Οι δύο σύλλογοι με κοινό τους αίτημα προς την ισπανική ομοσπονδία ζήτησαν με δική τους ευθύνη, ο τελικός να γίνει με κόσμο, όμως εισέπραξαν αρνητική απάντηση. Κι επειδή λοιπόν ως ιδιαίτερο γεγονός στην βασκική ιστορία, θέλουν να κάνουν την συγκεκριμένη αναμέτρηση με κόσμο, αποφάσισαν να τη μεταθέσουν για… του χρόνου, με την Αθλέτικ Μπιλμπάο να θυσιάζει με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη, μέσω της κατάκτησης του Κυπέλλου!

Το πιο τρελό όμως είναι πως ακόμα δεν υπάρχει καν συγκεκριμένη ημερομηνία: «Μπορεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί τον Νοέμβριο, αλλά μπορεί και τον Δεκέμβριο», ήταν το αινιγματικό σχόλιο του προέδρου της ισπανικής ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες. Σημειωτέον ότι οι δύο ομάδες σίγουρα θα παίξουν και με διαφοροποιημένα ρόστερ σε σχέση με πέρσι. Στην προηγμένη Ισπανία πάντως δεν φωνάζουν για αλλοίωση του χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Παράλληλα στη Σκωτία, η απόφαση που πάρθηκε είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη. Διότι ο Βασίλης Μπάρκας, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Σέλτικ, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει την ευκαιρία να σηκώσει το πρώτο του σημαντικό τρόπαιο με την ομάδα του. Κι αυτό γιατί η διαδικασία του Κυπέλλου για τη σεζόν 2019-20, όχι μόνο δεν αναβλήθηκε, αλλά μετατέθηκε για τις 20 Δεκεμβρίου! Την ώρα της διακοπής λόγω κορονοϊού, στον θεσμό είχαν μείνει οι Σέλτικ, Αμπερντίν, Χαρτς και Χιμπέρνιαν.

Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν λοιπόν το διήμερο 31 Οκτωβρίου / 1η Νοεμβρίου και ο τελικός ορίστηκε για τις 20 Δεκεμβρίου, με τους Σκωτσέζους να τρέφουν μία μικρή ελπίδα ότι μπορεί να γίνει με κόσμο (κορονοϊού επιτρέποντος), αφού δεδομένα θα προκύψει ιδιαίτερα εμπορικό ζευγάρι. Κι εδώ, ουδείς ασχολείται με το γεγονός ότι και οι τέσσερις ομάδες θα έχουν διαφορετικό ρόστερ, η λύση με συνεννόηση βρέθηκε εκ των έσω, παρακάμπτοντας τρόπον τινά την επιθυμία/σύσταση της UEFA.

Με άλλα λόγια, συμβαίνει κι αλλού δίχως να γίνεται... πόλεμοςΟύτε η UEFA ζορίζεται, ούτε αποτελεί ντροπή, ούτε διασύρεται το ποδόσφαιρο της χώρας αν ο τελικός κυπέλλου διεξαχθεί την επόμενη σεζόν, λόγω ανωτέρας βίας...

ΟλυμπιακόςΚύπελλο Ελλάδαςποδόσφαιροτελικός κυπέλλουUEFA