Αθλητισμός|18.08.2020 23:52

Η Παρί για πρώτη φορά σε τελικό Champions League! Κυριάρχησε 3-0 της Λειψίας που λύγισε

Newsroom

Η «ελαφριά» φανέλα της Λειψίας δεν άντεξε για να σηκώσει το βάρος και την ευθύνη ενός τελικού. Αντιθέτως, η ιλουστρασιόν και πανάκριβη Παρί Σεν Ζερμέν των σούπερ σταρ Νεϊμάρ και Μπαπέ έδειξε αποφασισμένη και κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό του Champions League. Τούτη τη φορά δεν σπατάλησε την ευκαιρία. Με τα περισσότερα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να έχουν τεθεί νοκ άουτ και με τους Παριζιάνους να βρίσκονται στην ευνοϊκή πλευρά του ταμπλό έχοντας αντίπαλο (όχι τη Σίτι, τη Μπάγερν ή την Μπαρτσελόνα αλλά) μια ομάδα μόλις 11 ετών, που έκανε την τρίτη παρουσία της στα Κύπελλα Ευρώπης και τη δεύτερη στο Champions League, οι σταρ της Παρί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, επικράτησαν 3-0 και έκλεισαν θέση για τον πρώτο τελικό της ιστορίας τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Η μόνιμη πρωταθλήτρια Γαλλίας τα τελευταία χρόνια (έχει κατακτήσει τα επτά από τα οχτώ τρόπαια της Ligue 1 στο διάστημα 2013-20) έχει να παίξει σε ευρω-τελικό από τη σεζόν 1995-96, οπότε σήκωσε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Και δεδομένων των δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει δαπανήσει ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τανί, από το 2011 που πήρε τα ηνία, άργησε να το κάνει, επιβεβαιώνοντας έναν άγραφο κανόνα στο ποδόσφαιρο που λέει ότι οι επιτυχημένες ομάδες δεν αγοράζονται αλλά χτίζονται.

Η έλευση του εξαιρετικού Γερμανού προπονητή Τόμας Τούχελ ήταν προς αυτή την κατεύθυνση το 2018. Και δύο χρόνια αργότερα, η Παρί, παίζοντας το πιο ώριμο ποδόσφαιρο των τελευταίων ετών, έφτασε στην... πηγή. Εκεί όπου δεν πλησίαζε καν τα προηγούμενα χρόνια έχοντας δεχτεί αμέτρητα ραπίσματα. Πλέον απομένει να αποδειχτεί αν θα κατορθώσει να πιει το... νέκταρ της επιτυχίας απέναντι σε μια εκ των Μπάγερν Μονάχου ή Λυών στον τελικό της ερχόμενης Κυριακής 23 Αυγούστου (22.00).

Η Παρί κυριάρχησε από το ξεκίνημα του ημιτελικού δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις της απέναντι στη Λειψία που, αντιθέτως, φάνηκε πιεσμένη, αγχωμένη και αποσυντονισμένη υπό το βάρος της πιθανότητας να φτάσει στον τελικό. Μόλις στο 13' ο Μαρκίνιος εκτέλεσε με κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Ντι Μαρία ανοίγοντας το σκορ (1-0).

Η Λειψία προσπάθησε να κρατηθεί όρθια και να αντιδράσει αλλά στο 42' ο εκπληκτικός Ντι Μαρία, μετά από μαγική πάσα του Νεϊμάρ, «έγραψε» το 2-0 κόβοντας τα πόδια των Γερμανών.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Παρί μπήκε με στόχο να ελέγξει το παιχνίδι, κάτι που πέτυχε στον απόλυτο βαθμό καθώς όχι μόνο δεν απειλήθηκε αλλά έφτασε και στην επίτευξη κι ενός τρίτου γκολ (3-0) με τον Μπερνάτ στο 56' έπειτα από νέα ασίστ του φοβερού και τρομερού Ντι Μαρία. Μάλιστα ο Αργεντινός, ο οποίος έφτασε τις 26 τελικές πάσες που μετουσιώθηκαν σε γκολ, είχε λιγότερες ασίστ μόνο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι στα χρόνια που αγωνίζεται στο Champions League.

Ο Νεϊμάρ για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στο Final 8 ήταν εξαιρετικός έστω κι αν δεν σκόραρε, μολονότι δύο φορές «σημάδεψε» το αντίπαλο δοκάρι.

Παρί Σεν ΖερμένFinal 8ΛειψίαChampions Leagueποδόσφαιρο