Αθλητισμός|30.08.2020 19:12

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Τρομακτικό να μεγαλώνεις παιδί στις ΗΠΑ»!

Newsroom

Ο σοκαρισμένος για όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ -την αστυνομική βία, την κοινωνική ανισότητα, τα φαινόμενα ρατσισμού- Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι μεγαλώνει ένα μικρό παιδί σε μια τέτοια κοινωνία. Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση για αποχή από το παιχνίδι με τους Μάτζικ που έλαβε ο ίδιος και οι συμπαίκτες, ενώ αποκάλυψε και την επικοινωνία που είχαν οι Μπακς με τον πατέρα του Τζέικομπ Μπλέικ, ο οποίος έπεσε θύμα ακραίας αστυνομικής βίας. Προηγουμένως, ο Greek Freak είχε δακρύσει λίγο πριν από το τζάμπολ του πέμπτου αγώνα με το Ορλάντο.

«Ένα πράγμα που με ωθεί στη ζωή μου ως άνθρωπο είναι πως όταν θέλεις να πετύχεις κάτι, μπορείς να τα καταφέρεις. Καταφέραμε να βρούμε το τηλέφωνο της οικογένειάς του (σ.σ.: του Τζέικομπ Μπλέικ) μέσα σε περίπου τριάντα λεπτά. Ενωθήκαμε ως ομάδα, καθίσαμε γύρω γύρω σε ένα κύκλο και μιλήσαμε με τον πατέρα του, ο οποίος έκλαιγε όταν μας έλεγε πόσο σημαντικό ήταν για εκείνον και την οικογένειά του αυτό που κάναμε εκείνη τη μέρα, κι αυτό για εμένα είναι σημαντικότερο από το μπάσκετ. Προφανώς υπάρχουν αγώνες που πετυχαίνεις 30, 35, 50 πόντους ή οτιδήποτε τέτοιο, αλλά αυτό είναι (σ.σ.: η στιγμή του τηλεφωνήματος) το γεγονός που θυμάσαι. Ο τρόπος που νιώσαμε, θα το θυμόμαστε για το υπόλοιπο της ζωής μας» είπε αρχικά ο Αντετοκούνμπο.

«Απλά βγάζε την κουκούλα»

Παράλληλα, θυμήθηκε το... μάθημα που του έδωσε ο άλλοτε συμπαίκτης του στους Μπακς, Καρόν Μπάτλερ, όταν ως rookie στο NBA αλλά και στις ΗΠΑ γενικότερα, κυκλοφορούσε στον δρόμο φορώντας κουκούλα. «Ημασταν μαζί στην ομάδα και μου έλεγε πως όταν περπατάω στον δρόμο δεν πρέπει να φοράω κουκούλα. Εγώ τον ρωτούσα γιατί να κάνω κάτι τέτοιο, κι εκείνος μου απαντούσε "απλά βγάζε την κουκούλα". Αυτό συνέβη στην πρώτη μου σεζόν στο ΝΒΑ. Δεν το καταλάβαινα τότε, αλλά τώρα το καταλαβαίνω απόλυτα» είπε ο Γιάννης.

Και πρόσθεσε: «Περνώντας επτά χρόνια της ζωής μου εδώ και μεγαλώνοντας πλέον μαζί με τον αδελφό μου, κάνω συζητήσεις μαζί του. Κάνω συζητήσεις με τους συμπαίκτες μου. Είναι δύσκολα. Ο κόσμος φοβάται να περπατήσει στους δρόμους εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του. Φοβάσαι για τη ζωή σου. Πιστεύω πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Πριν από μερικούς μήνες, έγινα πατέρας και είχα μια συζήτηση με τη γυναίκα μου, που ήταν τρομακτική. Κι αυτό γιατί είναι τρομακτικό να μεγαλώνεις το παιδί σου και να έχεις οικογένεια εδώ. Είναι τρομακτικό! Δεν νιώθω ότι θα έπρεπε να φοβάμαι ανά πάσα στιγμή επειδή ο γιος μου και η οικογένειά μου περπατούν στον δρόμο. Δεν θα έπρεπε να φοβάμαι κάτι τέτοιο. Προσπαθώ να ενημερωθώ όσο περισσότερο γίνεται για όλα αυτά».

«Ο Αντετοκούνμπο μού είπε ότι έκλαψε μπροστά σε όλους»

Τη συγκίνησή του για την ενέργεια των Μιλγουόκι Μπακς εξέφρασε ο πατέρας του Τζέικομπ Μπλέικ, ο οποίος μιλώντας στο ESPN αποκάλυψε το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι συμπαίκτες του μαζί λίγο μετά την απόφασή τους να μην κατέβουν στο ματς. «Πέντε λεπτά αφότου έφυγαν από το γήπεδο, με πήραν τηλέφωνο. Με άγγιξε τόσο πολύ αυτή που έκαναν, που έβαλα τα κλάματα. Με άκουγαν να κλαίω» ανέφερε αρχικά ο Τζέικομπ Μπλέικ Σίνιορ, ο οποίος μιλώντας για τον Γιάννη είπε «ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μού είπε ότι τον έκανα κι αυτόν να κλάψει μπροστά σε όλη την ομάδα. Δεν ήθελα να τους κάνω να κλάψουν. Με ένιωσαν και τους ένιωσα. Είμαι ο νέος φίλαθλος των Μιλγουόκι Μπακς»...

Τζέικομπ ΜπλέικΓιάννης ΑντετοκούνμποΜιλγουόκι ΜπακςΗΠΑNBA