Αθλητισμός|02.12.2020 19:01

Ευθύνες για τον θάνατο του Μαραντόνα: «Ο Ντιέγκο πέθανε από έλλειψη ιατρικής φροντίδας»

Newsroom

Μια εβδομάδα μετά το θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα κι ενώ ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θρηνεί την απώλεια του σπουδαίου ποδοσφαιριστή, στην Αργεντινή μαίνεται ο πόλεμος για την απόδοση των ευθυνών, εφόσον υπήρξαν. Ηδη τέσσερις εισαγγελείς έχουν συγκροτήσει μια ειδική ομάδα, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έφυγε από τη ζωή ο Ντιεγκίτο. Εχοντας την πλήρη συνδρομή της αστυνομίας, συλλέγουν στοιχεία, παίρνουν καταθέσεις και αναλύουν όλα τα δεδομένα για τις τελευταίες ώρες του Μαραντόνα προκειμένου να διαπιστώσουν τεκμηριωμένα αν υπήρξε αμέλεια από πλευράς των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού ή αν ο θάνατός του ήταν αναπόφευκτος δεδομένης και της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του κυρίως λόγω της καταπονημένης καρδιάς του.

Στο στόχαστρο βρέθηκε εξαρχής ο προσωπικός γιατρός και φίλος του Μαραντόνα, Λεοπόλδο Λούκε, ο οποίος παρακολουθούσε τη μετεγχειρική κατάσταση του Αργεντινού θρύλου μετά την επέμβαση στον εγκέφαλο. Το προηγούμενο διάστημα πολλά ήταν τα δημοσιεύματα τα οποία κατηγόρησαν τον Λούκε πως έδειξε αμέλεια τις ώρες που προηγήθηκαν του θανάτου του Μαραντόνα.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί του Ροδόλφο Μπάκε, δικηγόρου της νοσοκόμας του Μαραντόνα, Νταϊάνα Μαντρίντ, η οποία βρισκόταν στο σπίτι του Αργεντινού το πρωί της 25ης Νοεμβρίου, λίγες ώρες πριν από το θάνατό του. Ο Μπάκε έριξε τις ευθύνες για το χαμό του 60χρονου θρύλου στην ιατρική ομάδα που ήταν επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της υγείας του.

«Υπήρξε σαφώς αμέλεια, απειρία και απερισκεψία των γιατρών που έκαναν θεραπεία στον Ντιέγκο Άρμαντο Μαραντόνα. Ο Ντιέγκο πέθανε από έλλειψη ιατρικής φροντίδας. Ο θάνατός του μπορούσε να αποφευχθεί», τόνισε με δηλώσεις του ο Μπακέ και πρόσθεσε: «Μια εβδομάδα πριν από το θάνατό του, ο Μαραντόνα γλίστρησε και χτύπησε τη δεξιά του πλευρά. Αν και αυτές οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν στην καθημερινή έκθεση νοσηλευτικής, οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν δεν άλλαξαν τη θεραπεία του».

Αναφορικά με τις ευθύνες της Νταϊάνα Μαντρίντ τόνισε ότι «η νοσοκόμα είναι βοηθός. Ο γιατρός είναι αυτός που πρέπει να αναλύσει την αναφορά και να ενεργήσει ανάλογα. Εκείνες τις μέρες του συμβάντος ο Ντιέγκο είχε καρδιακό ρυθμό 115 και την προηγούμενη ημέρα που πέθανε είχε 109. Οποιος έχει γνώσεις ιατρικής, ξέρει ότι ένας καρδιακός ασθενής δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 80. Ο Ντιέγκο δεν έλαβε καν ένα συγκεκριμένο στεφανιαίο φάρμακο και δεν υπήρχε απινιδωτής στο σπίτι ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι «η νοσοκόμα πρότεινε στον ψυχίατρό του να δώσει στον Μαραντόνα ένα συγκεκριμένο φάρμακο, ώστε να μην του δώσει πολλά μαζεμένα φάρμακα, αλλά ποτέ δεν του το έδωσε. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ήταν λάθος και ότι πέθανε επειδή η καρδιά του απέτυχε. Αυτό όμως που πιστεύουμε είναι ότι η ιατρική φροντίδα απέτυχε».

Ντιέγκο Μαραντόνα