Αθλητισμός|19.02.2021 20:23

Σοκάρουν τα λόγια του γιατρού του Μαραντόνα: «Θα πεθάνει ο χοντρός»

Γιάννης Σκόκας

Σοκάρουν οι διάλογοι του προσωπικού γιατρού του Ντιέγκο Μαραντόνα, Λεοπόλδο Λούκε με την ψυχολόγο, Αγουστίνα Κοσάτσοφ και με στενό συνεργάτη του (δίχως να αποκαλύπτεται το όνομά του) λίγο προτού ο Αργεντινός θρύλος αφήσει την τελευταία του πνοή τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Λούκε, ο οποίος εκτός από γιατρός θεωρείτο στενός φίλος του Μαραντόνα, προκαλεί ανατριχίλα με τα λόγια του καθώς ακούγεται να μιλάει ψυχρά και κυνικά για την κατάσταση της υγείας του Ντιέγκο την ώρα που η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή κι ενώ εκείνος ήταν καθ' οδόν για το σπίτι του Μαραντόνα

Οι εν λόγω διάλογοι είδαν το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Infobae την ώρα που η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Μαραντόνα συνεχίζεται καθώς εξετάζεται από τις αρχές ακόμη και η πιθανότητα ιατρικής αμέλειας. «Ναι ρε μαλ..., φαίνεται πως ήταν καρδιακή ανακοπή και έχει πεθάνει. Θα χεστεί πεθαίνοντας ο χοντρός, δεν έχω ιδέα τι συνέβη. Πάω προς τα εκεί», λέει αρχικά σε έναν από τους συνεργάτες του.

«Εμείς το κάναμε χειρωνακτικά, τώρα είναι με την ομάδα, προσπαθούν να τον συνεφέρουν και τον διασωληνώνουν. Αλλά πρώτα ήμασταν εμείς 10-15 λεπτά, γιατί δεν ερχόταν το ασθενοφόρο», αναφέρει η Κοσάτσοφ για την προσπάθεια ανάνηψης του Μαραντόνα προτού φτάσει το ασθενοφόρο.

T

Στη συνέχεια, ακολουθεί ο εξής διάλογος, που δείχνει τις τελευταίες τραγικές στιγμές της ζωής του Μαραντόνα και τις προσπάθειες που κατέβαλε το ιατρικό προσωπικό για να τον κρατήσει ζωντανό.

Λούκε: «Καταλαβαίνω, αυτή είναι η προσπάθεια ανάνηψης, αλλά αυτό που ρωτάω είναι: Συνεχίζουν την ανάνηψη ή τον διασωληνώνουν; Ανέκτησε τον σφυγμό ή δεν ανέκτησε τον σφυγμό; Αυτό που θέλω να ξέρω είναι αν η καρδιά είναι ενεργή, γιατί αν έχει περάσει μισή ώρα, ουσιαστικά έχει πεθάνει. Αυτό θέλω να ξέρω».

Κοσάτσοφ: «Όχι, μπήκαμε στο δωμάτιο και ήταν παγωμένος. Αρχίσαμε να κάνουμε την προσπάθεια ανάνηψης και ανέκτησε λίγο το χρώμα και τη θερμοκρασία σώματος. Όλο αυτό κράτησε περί τα δέκα λεπτά, όταν κάναμε το RCP χειρωνακτικά, η νοσοκόμα, ο "μαύρος" (σ.σ. ένας φίλος του Μαραντόνα) και εγώ. Και μετά ήρθε το ασθενοφόρο. Τώρα το έχουν αναλάβει εκείνοι. Δεν μας λένε πως είναι η κατάσταση. Εγώ βγήκα από το δωμάτιο, δεν μου λένε τίποτα».

Λούκε: «Εντάξει, το τελευταίο που θέλω. Εγώ είμαι καθ' οδόν, θα είμαι εκεί σε σαράντα λεπτά. Τον σφυγμό του τον ένιωσες κάποια στιγμή ή δεν είχε σφυγμό; Εννοώ αν ανέκτησε τον σφυγμό, φαντάζομαι γι' αυτό προσπάθησαν να κάνουν την ανάνηψη, αλλά αν ανέκτησε τον σφυγμό; Εσείς είδατε κάποια στιγμή να έχει και πάλι σφυγμό ή όχι; Ψυχραιμία, έτσι έχουν τα πράγματα. Είναι ένας δύσκολος ασθενής και, εντάξει, θα συμβεί ό,τι είναι να συμβεί. Εμείς θα είμαστε εκεί και θα αντέξουμε ό,τι είναι να γίνει».

ποδόσφαιροΝτιέγκο Μαραντόνα