Αθλητισμός|22.05.2021 15:16

Ανάλυση Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα - κλειδιά του τελικού

Γιάννης Σκόκας

Η πιο μεγάλη ώρα έφτασε για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Στο τελευταίο παιχνίδι, μιας ούτως ή άλλως περίεργης και δύσκολης σεζόν λόγω Covid-19, οι δύο κορυφαίες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια ρίχνονται στις 21.00 (Cosmote Sport1) στην... αρένα του ΟΑΚΑ με φόντο το τρόπαιο του Κυπέλλου. Ο πρωταθλητής Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια, Ολυμπιακός, και ο αήττητος πρωταθλητής του 2019 και τρεις σερί φορές κάτοχος του Κυπέλλου στο διάστημα 2017-2019, ΠΑΟΚ, ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους σε ένα παιχνίδι δίχως αύριο...

Ετσι είναι άλλωστε οι τελικοί Κυπέλλου, δίχως μοιρασιά. Ενας μεγάλος νικητής κι ένας μεγάλος χαμένος. Κι ο καλύτερος - ή έστω ο πιο τυχερός - στο τέλος θα πάρει την κούπα σπίτι του. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, αυτός ο τίτλος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς θα έρθει σε μια εποχή που οι δυο ομάδες βρίσκονται στα... χαρακώματα ερίζοντας για την ποδοσφαιρική κυριαρχία στη χώρα. Προβλέψεις και εκτιμήσεις δεν ενδείκνυνται παρά μόνο αναλύσεις επί των όσων έχουν δείξει οι δυο ομάδες μέχρι στιγμής στο γήπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα, το ethnos.gr επιχειρεί να αναδείξει τα πρόσωπα και τα στοιχεία που, ενδεχομένως, θα κρίνουν την έκβαση του μεγάλου τελικού... 

Φύλακες άγγελοι ή… δαίμονες;

Σα vs Πασχαλάκη: Σε ένα παιχνίδι που ενδεχομένως δεν θα έχει πολλές κλασικές ευκαιρίες, εκτός κι αν ο τελικός πάει κόντρα στη… λογική, οι τερματοφύλακες αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος. Ένα λάθος, μια ασταθής απόκρουση, ή μια ριψοκίνδυνη έξοδος μπορεί να στοιχίσουν ανεπανόρθωτα. Ούτως ή άλλως, αυτή είναι η ζωή του γκολκίπερ: πάντοτε εκτεθειμένος στον κίνδυνο. Ο Ζοσέ Σα και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είναι ένα δίδυμο που ίσως αποτελέσει βαρόμετρο στον τελικό, δεδομένου ότι η σταθερότητα που θα (ή δεν θα) επιδείξουν στη διάρκεια του ματς, δεν αποκλείεται να επηρεάσει (αρνητικά ή θετικά) τους συμπαίκτες τους.

Ο Σα έχει κάνει μεγάλα παιχνίδια εφέτος αλλά υπήρξαν και στιγμές αδυναμίας που έδειξαν ότι δεν είναι άτρωτος. Από την άλλη, ο Πασχαλάκης υπήρξε ασταθής στο ξεκίνημα, έχασε τη θέση του από τον Ζίβκοβιτς αλλά στο φινάλε της σεζόν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Πάμπλο Γκαρσία και τον δικαίωσε πραγματοποιώντας καλά παιχνίδια και μεγάλες επεμβάσεις.

Stat Attack

Σα: 31 ματς, 18 γκολ, 15 φορές μηδέν παθητικό

Πασχαλάκης: 23 ματς, 21 γκολ, 7 φορές μηδέν παθητικό

Οι βράχοι

Σεμέδο vs Βαρέλα: Πάνω στον Σεμέδο και τον Βαρέλα στηρίζεται το οικοδόμημα της άμυνας των δύο ομάδων. Η παρουσία τους ηγετική στα μετόπισθεν με επιρροή συνολικά σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αντίστοιχα. Ο βαθμός ετοιμότητάς τους και η σταθερότητα που θα δείξουν στη διάρκεια του τελικού είναι πιθανό να καθορίσει την αποτελεσματικότητα της οπισθοφυλακής. Αμφότεροι είναι δυναμικοί στο παιχνίδι τους αλλά και κυρίαρχοι στον αέρα, έναν τομέα στον οποίο θα χρειαστεί να συνεισφέρουν τα μέγιστα καθώς τόσο οι Πειραιώτες όσο και οι Θεσσαλονικείς παρουσιάζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι όταν επιτίθενται από στατικές φάσεις (κόρνερ, φάουλ).

Stat Attack

Σεμέδο: 34 ματς, 1 γκολ, 7 κίτρινες

Βαρέλα: 25 ματς, 1 γκολ, 1 ασίστ, 1 κίτρινη

O captain, my captain

Μπουχαλάκης vs Βιειρίνια: Το περιβραχιόνιο σε μια ομάδα αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα απλό ύφασμα. Ο αρχηγός είναι εκεί όχι μόνο για να παίζει αλλά και για να εμπνέει, να καθοδηγεί και να εμψυχώνει τους συμπαίκτες του. Υπό αυτή την έννοια, ιδίως σε έναν τελικό, οι αρχηγοί έχουν να σηκώσουν ένα επιπλέον βάρος καθώς το διακύβευμα, έπειτα από 90’ ή 120’ λεπτά, είναι ένας τίτλος. Μία κι έξω, δίχως δεύτερη ευκαιρία. Στην προκειμένη περίπτωση το ειδικό βάρος των δύο αρχηγών είναι διαφορετικό καθώς, εκτός των άλλων, ο Μπουχαλάκης και ο Βιεϊρίνια προέρχονται από διαφορετική ποδοσφαιρική γενιά.

Επτά χρόνια χωρίζουν τον 28άρη Μπουχαλάκη από τον 35άρη Βιεϊρίνια, ωστόσο αμφότεροι χαίρουν απεριόριστης εκτίμησης στο εσωτερικό των αποδυτηρίων. Ιδίως ο Πορτογάλος αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία για τον Δικέφαλο καθώς εκτός της πολυετούς παρουσίας του στην ομάδα, του ειδικού βάρους που διαθέτει και της μεγάλης συνεισφοράς του, η επιστροφή του στην Τούμπα συνδυάστηκε με την εκτόξευση του ΠΑΟΚ και την κατάκτηση τίτλων. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους συμπαίκτες του. Από την άλλη πλευρά, ο Μπουχαλάκης με την αθόρυβη δουλειά, την εργατικότητα και την οξυδέρκειά που φανερώνει μέσα στο γήπεδο, έχει κερδίσει τον σεβασμό των υπόλοιπων παικτών του Ολυμπιακού.

Stat Attack

Μπουχαλάκης: 36 ματς, 4 γκολ, 5 ασίστ, 5 κίτρινες

Βιεϊρίνια: 24 ματς, 4 γκολ, 1 ασίστ, 6 κίτρινες

Natural born killers

Ελ Αραμπί vs Σβιντέρσκι: Αρκεί ένα καλό τελείωμα για… τελειώσει ο τελικός. Και το βάρος πέφτει κυρίως στους στράικερ, οι οποίοι σε ένα παιχνίδι που αναμένεται κλειστό, δεν θα έχουν πολλές κλασικές φάσεις. Η αποτελεσματικότητάς τους λοιπόν είναι πιθανό κρίνει εν πολλοίς τον νικητή. Ελ Αραμπί και Σβιντέρσκι καλούνται να σηκώσουν το βαρύ φορτίο με στόχο το πολυπόθητο γκολ. Είναι άλλωστε εκείνοι που σκοράρουν περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλον στις ομάδες τους.

Ο Μαροκινός κανονιέρης του Ολυμπιακού υπήρξε για δεύτερη σεζόν ασταμάτητος. Σκόραρε 24 γκολ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ενώ μοίρασε και 6 ασίστ, ενδεικτικό της πολύπλευρής συνεισφοράς του. Από την άλλη, ο Πολωνός παραμένει η πιο σταθερή επιθετική αξία του ΠΑΟΚ με 11 γκολ και 8 ασίστ στις εγχώριες διοργανώσεις. Το θετικό για τους δυο προπονητές είναι πως πίσω απ’ αυτούς υπάρχουν άλλες δύο αξιόπιστες επιθετικές λύσεις ως back up: από τη μία ο Χασάν των 13 γκολ και 6 ασίστ και από την άλλη ο Κρμέντσικ, ο οποίος ήρθε τον Ιανουάριο και έχει προλάβει να σκοράρει 8 γκολ και να μοιράσει 4 ασίστ.

Stat Attack

Ελ Αραμπί: 37 ματς, 24 γκολ, 6 ασίστ

Σβιντέρσκι: 39 ματς, 11 γκολ, 8 ασίστ

Η νύχτα των στρατηγών

Μαρτίνς vs Γκαρσία: Ενας αιφνιδιασμός, μια απρόσμενη κίνηση, μια αλλαγή τακτικής, μια έκπληξη από τον πάγκο, μπορεί να αλλάξει την ιστορία ενός ολόκληρου αγώνα. Η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός γνωρίζονται καλά, το ίδιο και οι προπονητές τους, Πάμπλο Γκαρσία και Πέδρο Μαρτίνς, που ήδη στη διάρκεια της σεζόν έχουν αναμετρηθεί τέσσερις φορές μολονότι ο Ουρουγουανός ανέλαβε καθήκοντα μεσούσης της περιόδου. Αυτό ενδεχομένως είναι και το πλεονέκτημα του Πορτογάλου απέναντί του καθώς καθοδηγεί την ομάδα του επί μια τριετία έχοντας χτίσει χαρακτήρα πρωταθλητή.

Αντιθέτως, ο Γκαρσία, προσπαθεί να κάνει… δική του (και το τελευταίο διάστημα δείχνει να τα καταφέρνει εξαιρετικά) μια ομάδα που δημιούργησε ο προκάτοχός του. Το γεγονός όμως ότι ο 44χρονος Λατινοαμερικάνος, ο οποίος ξεχωρίζει για το πάθος και τον δυναμικό του χαρακτήρα, έρχεται για πρώτη φορά κατάφατσα με τον πρώτο του μεγάλο τίτλο ως κόουτς, τον κάνει περισσότερο διψασμένο για νίκη. Κι είναι δεδομένο ότι η ενέργεια και το… eye of the tiger που έκανε τον ίδιο ξεχωριστό μέσα στο γήπεδο την εποχή που αγωνιζόταν ως παίκτης, θα υπάρχουν στο βλέμμα και την καρδιά των παικτών του ΠΑΟΚ…

Stat Attack

Μαρτίνς: 42 ματς, 32 νίκες, 8 ισοπαλίες, 2 ήττες

Γκαρσία: 37 ματς, 21 νίκες, 8 ισοπαλίες, 8 ήττες

ΟλυμπιακόςΚύπελλο Ελλάδαςτελικός κυπέλλουΠΑΟΚποδόσφαιρο