Αθλητισμός|31.05.2021 17:47

Βρες ποιος θα κερδίσει το Euro από το χρώμα της φανέλας του!

Newsroom

Ο κόσμος των σπορ είναι γενικά ένα περιβάλλον όπου μπορείς να συναντήσεις πολλά που θα σου κάνουν εντύπωση και θα σε παραξενέψουν. Στον κόσμο μάλιστα του στοιχήματος στα σπορ αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι και συνεχής.

Οι παίκτες θα βασιστούν και θα ψάξουν τα πάντα ώστε να μπορέσουν να κάνουν την ακριβέστερη πρόβλεψη, πολλές φορές πηγαίνοντας πολύ μακριά από απλά στατιστικά, μαθηματικούς υπολογισμούς και συστήματα.

Παρακάτω -και με το Euro 2021 να είναι προ των πυλών- θα βγούμε κάπως από την comfort zone μας και θα ασχοληθούμε με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με μια ματιά εκτός πλαισίου. Στόχος μας είναι να διαπιστώσουμε αν είναι εφικτό να προβλέψουμε τον νικητή από το χρώμα της φανέλας του!

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν σε ένα διεθνές τουρνουά;

Συνήθως όταν αναφερόμαστε σε παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία σε ένα διεθνές τουρνουά το μυαλό πάει αυτόματα στην φόρμα, στο ρόστερ, ή στο αν κάποια ομάδα έχει το πλεονέκτημα της έδρας. Μήπως όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που σπάνια μπορεί να σκεφτεί κάποιος;

Μπορεί για παράδειγμα το χρώμα της φανέλας να επηρεάζει την επιτυχία σε ένα διεθνές τουρνουά όπως είναι το Euro; Στατιστικά μιλώντας ναι και όσο κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει γελοίο, τα χρώματα μιας ομάδας μπορεί να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας σε ένα διεθνές τουρνουά ομάδων.

Και πάλι μέσω στατιστικών, θα διαπιστώσει κανείς πως οι ερυθρόχρωμες φανέλες είναι αυτές που έχουν κερδίσει τα περισσότερα τουρνουά. Έξι στον αριθμό. Από την άλλη έχουμε τον ίδιο αριθμό ερυθρόχρωμων φανελών, οι οποίες έχουν φτάσει στον τελικό και έχουν χάσει το τρόπαιο. Έχουμε δηλαδή συνολικά 12 στις 15 φορές που μια ομάδα με κόκκινου χρώματος φανέλα είτε κέρδισε το τρόπαιο, είτε το έχασε στον τελικό.

Βέβαια το κόκκινο δεν είναι το μοναδικό χρώμα επιτυχίας στο Euro, καθώς το τρόπαιο το έχουν κερδίσει και ομάδες που φορούσαν πορτοκαλί ή μπλε χρώματος φανέλες. Συγκεκριμένα οι μπλε χρώματος φανέλες έχουν κερδίσει τέσσερις φορές το τρόπαιο και άλλες τρεις το έχουν χάσει στον τελικό, ενώ ομάδες με πορτοκαλί φανέλα το έχουν κερδίσει μόλις μία φορά.

Οι φιναλίστ από το χρώμα της φανέλας τους

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να αναλύσει κανείς αν θέλει να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Για παράδειγμα το Euro 2021 πρόγραμμα, τα τελευταία νέα, τους διαιτητές, τα ρόστερ, τις καιρικές συνθήκες και ένα σωρό άλλα. Αναλύοντας ωστόσο τους τελικούς του Euro αποκλειστικά με το χρώμα της φανέλας παίρνουμε έναν… μπούσουλα που αξίζει της προσοχής μας.

Συγκερκιμένα, βλέπουμε το κόκκινο χρώμα φανέλας να μετράει 11 νίκες και άλλες τόσες ήττες, το μπλε να καταγράφει 11 νίκες και επτά ήττες, ενώ το πορτοκαλί χρώμα μετράει αποκλειστικά νίκες. Τρεις τον αριθμό, όποτε έφτασε σε τελικό. Αυτό σημαίνει πως το πορτοκαλί χρώμα σου εξασφαλίζει τη νίκη;

Ένα από τα στοιχεία που αξίζουν αναφοράς είναι πως κανένα άλλο από τα κόκκινο, πορτοκαλί, μαύρο/άσπρο, μπλε, κίτρινο και πράσινο χρώμα δεν έχει βρεθεί σε Euro. Εξαίρεση μόνο αποτελεί η πολύχρωμη και ιδιαίτερη φανέλα της Κροατίας. Τέλος ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως φορώντας ένα χρώμα φανέλας που δεν βρίσκεται στη σημαία της χώρας, μάλλον αυξάνει τις πιθανότητες νίκης, καθώς αυτό συνέβη σε επτά περιπτώσεις με τις πέντε από αυτές να είναι επιτυχημένες.

EuroEuro 2021