Αθλητισμός|08.07.2021 18:38

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οριστικά χωρίς θεατές στο Τόκιο

Newsroom

Καθυστέρησαν όσο μπορούσαν μήπως και αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά εν τέλει συνέβη το αναπόφευκτο κι εκείνο που φαινόταν ότι πλησίαζε. Κι απ' το να μην πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πάρθηκε η δύσκολη απόφαση για να γίνουν σε άδειες κερκίδες. Οι διοργανωτές του Τόκιο 2020 συμφώνησαν ώστε το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο να πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει προκληθεί εξαιτίας της COVID-19, όπως δήλωσε η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Ταμάγιο Μαρουκάβα.

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Δύσκολη απόφαση» είπε ο Μπαχ

«Είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί για το καλό των θεατών» ήταν τα λόγια του εκπροσώπου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. Ηταν μια αναμενόμενη κίνηση, με βάση τα τελευταία δεδομένα, που έγινε μετά από συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης, των διοργανωτών των Αγώνων του Τόκιο και των εκπροσώπων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. Είναι «λυπηρό που οι Αγώνες θα γίνουν σε περιορισμένη μορφή», δήλωσε η πρόεδρος του «Τόκιο 2020», Σέικο Χασιμότο, σε ενημέρωση, απολογούμενη απέναντι σε όσους έσπευσαν να αγοράσουν εισιτήρια.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθεί το Τόκιο, όπου εξαπλώθηκε η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη «Δέλτα», από το να γίνει η πηγή ενός άλλου κύματος κρουσμάτων. Νωρίτερα είχε τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.

Η απαγόρευση δεν θα εξαλείψει τον κίνδυνο

Εμπειρογνώμονες της Υγείας στην Ιαπωνία χαιρέτισαν την απόφαση για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς θεατές, αλλά προειδοποίησαν ότι η απαγόρευση δεν θα εξαλείψει εντελώς τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων Covid-19. «Φυσικά, υποστηρίζω το να μην υπάρξουν θεατές, αλλά οι ανησυχίες δεν θα εξαφανιστούν όσο έχουμε ένα μεγάλο γεγονός, όπως είναι οι Αγώνες, μαζί με την περίοδο των διακοπών» δήλωσε ο Γιούκι Φουρούζε, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κιότο, μέλος της κυβερνητικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την Covid-19.

Οι δημόσιες προβολές των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν ακυρωθεί και τα εστιατόρια θα κληθούν να σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ. Ωστόσο, το ιατρικό προσωπικό προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι από τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω από τις Ολυμπιακές εκδηλώσεις θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν. «Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πολλοί άνθρωποι θα έχουν μεγάλη διάθεση μετά τους αγώνες και θα θέλουν να πιούν ένα ποτό με άλλους» δήλωσε η Φούμιε Σακαμότο, διευθύντρια ελέγχου των κρουσμάτων στο Διεθνές Νοσοκομείο St Luke στο Τόκιο.

Στους θεατές από το εξωτερικό πάντως είχε ήδη απαγορευτεί να παρευρεθούν στους Αγώνες, που μετατέθηκαν κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα κορυφαίων συμβούλων υγείας είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς θεατές θα ήταν η «λιγότερο επικίνδυνη» επιλογή. Το Τόκιο κατέγραψε 896 νέα κρούσματα, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για αύξηση σε 1.000 τον Ιούλιο και 2.000 τον Αύγουστο.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα - Εισήγηση ειδικών: Με αρνητικό rapid test και η επιστροφή από τα νησιά

Πελώνη – Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Πανελλήνιες 2021: Στις 9 Ιουλίου και επίσημα τα αποτελέσματα – Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Απεβίωσε η τελευταία νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού που συμμετείχε στο Έπος του 1940

Επίθεση με μαχαίρι στου Ζωγράφου: Το ασθενοφόρο ήρθε μετά από 1,5 ώρα - Τι καταγγέλλει τραυματίας

Τόκιο 2020ΚορονοϊόςΟλυμπιακοί ΑγώνεςΟλυμπιακοί Αγώνες ΤόκιοΓιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ