Αθλητισμός|11.07.2021 20:10

Wimbledon: Θρυλικός Τζόκοβιτς, κυριάρχησε στο Λονδίνο κι έφτασε το 20 Grand Slam!

Γιάννης Σκόκας

Η κουβέντα για τον καλύτερο όλων των εποχών στο τένις ξαναφουντώνει! Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πλέον στρογγυλοκάθισε στην κορυφή του παγκόσμιου τένις δίπλα στους έτερους μεγάλους του αθλήματος, τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ. Οι λεγόμενοι Big 3 έχουν πλέον από 20 τίτλους Grand Slam καθώς ο θρυλικός Σέρβος κυριάρχησε του Ιταλού Ματέο Μπερετίνι στον τελικό του Wimbledon με 3-1 σετ (6-7, 6-4, 6-4, 6-3) έπειτα από τρεισήμισι ώρες. Η επίδρασή τους στο τένις είναι μοναδική καθώς έχουν κατακτήσει τους 60 από τους τελευταίους 72 τίτλους Grand Slam!

Γράφει ιστορία ο Τζόκοβιτς

Ο Τζόκοβιτς έφτασε τους έξι τίτλους στο Wimbledon (οι τρεις σερί το 2018, 2019, 2021), έχοντας συμμετάσχει σε επτά τελικούς, ενώ είναι αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος τενίστας της τελευταίας δεκαετίας. Είναι ενδεικτικό πως όταν το 2011 κέρδισε το δεύτερο Grand Slam στην καριέρα του, ο Φέντερερ είχε ήδη κατακτήσει 16 τίτλους! Δέκα χρόνια αργότερα, τον έχει πιάσει στους 20...

Παράλληλα ο Σέρβος κυνηγά το μοναδικό επίτευγμα του Calendar Grand Slam, δηλαδή να κατακτήσει και τα τέσσερα Slam σε ένα ημερολογιακό έτος. Ηδη έχει σηκώσει το Australian Open, το Roland Garros, τώρα το Wimbledon και απομένει το US Open για να ολοκληρώσει μια μυθική χρονιά, που θα γίνει ακόμη πιο μυθική αν πάρει και το χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ποτέ άλλοτε κάποιος τενίστας δεν έχει επιτύχει το λεγόμενο Golden Grand Slam. Ούτως ή άλλως, στην ιστορία του τένις μόλις δύο είναι εκείνοι που κατέκτησαν και τα τέσσερα τρόπαια σε μια χρονιά: ο Αμερικανός Ντον Μπατζ το 1938 και ο Ροντ Λέιβερ το 1962 και το 1969. Αλλη μια φορά ο Νόλε σήκωσε και τα τέσσερα στη σειρά μόνο ήταν σε διαφορετικό έτος: το 2015 το Wimbledon και το US Open και το 2016 το Australian και το Roland Garros.

Αρχισε ιδανικά ο Μπερετίνι

Στο πρώτο σετ ο Τζόκοβιτς μπήκε δυναμικά, έκανε μπρέικ νωρίς για το 3-1 κι έφτασε μέχρι το 5-2. Ο Μπερετίνι όμως που έμοιαζε χαμένος μέχρι τότε, έγινε άλλος παίκτης και με τρία σερί νικηφόρα γκέιμ έφερε το παιχνίδι στα ίσια (στο μεσοδιάστημα ο Νόλε είχε χαμένη ευκαιρία σε σετ πόιντ) και στο τάι μπρέικ κυριάρχησε του Σέρβου με 7-4 έπειτα από 70 λεπτά.

Το χαμένο σετ λειτούργησε σαν... καμπανάκι για τον Τζόκοβιτς, ο οποίος ήταν ισοπεδωτικός στο δεύτερο σετ φτάνοντας μέχρι το 5-1 με άνεση κάνοντας δύο μπρέικ. Ο Ιταλός προσπάθησε να κρατηθεί όρθιος στο σετ, έδωσε μάχη, κέρδισε και πάλι τρία σερί γκέιμ φτάνοντας μέχρι το 5-4. Εκεί όμως ο Σέρβος δεν είχε όρεξη για περιπέτειες και καθάρισε το γκέιμ και το σετ με συνοπτικές διαδικασίες με 6-4 έπειτα από 43 λεπτά.

Εκτοτε ο Τζόκοβιτς πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Κυριάρχησε στο τρίτο σετ κάνοντας και πάλι νωρίς το μπρέικ στον αντίπαλό του για το 2-1. Χρειάστηκε 48 λεπτά για να επικρατήσει με 6-4 και να πάρει προβάδισμα με 2-1 σετ. Στο τρίτο σετ ο Σέρβος ήταν ακόμη πιο δυνατός ασκώντας μεγάλη πίεση στον αντίπαλό του. Και έπειτα από 44 λεπτά έφτασε στο 6-3 και επικράτησε με 3-1 σετ γράφοντας ιστορία στο τένις.

Όλες οι ειδήσεις

Ηλιούπολη: Βαρύ κατηγορητήριο με 14 κακουργήματα για τον αστυνομικό και τον πατέρα της 19χρονης

Συναγερμός στις κατασκηνώσεις: Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού – Ανάστατοι οι γονείς

Ηλιούπολη - 19χρονη: Από 11 ετών σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της - Την εξέδιδε ο αστυνομικός

Ιταλία - Αγγλία: Νίκη του ποδοσφαίρου όποιος κι αν κερδίσει στον τελικό του Euro

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο αν δεν υπάρχει τείχος ανοσίας τον Σεπτέμβρη

ΤένιςΓουίμπλεντονΝόβακ ΤζόκοβιτςΜατέο Μπερετίνι