Αθλητισμός|17.07.2021 21:57

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Ο Ιάπωνας πρέσβης αποκλειστικά στο ethnos.gr

Κώστας Ασημακόπουλος

Λιγότερο από μία εβδομάδα έμεινε από την έναρξη της 32ης διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων που ήδη έχει περάσει στην ιστορία ως η πλέον πολύπαθη και κοστοβόρα και η πρώτη όλων των εποχών που αναβλήθηκε κατά ένα έτος. Η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε ανελέητα το οικοδόμημα της διοργάνωσης και δοκίμασε τις αντοχές ακόμα και της τεράστιας Ιαπωνίας που διαθέτει αθλητική παράδοση, εύρωστη οικονομία και πλούσια τεχνογνωσία.

Αρχικά η κυβέρνηση της χώρας δέσμευσε 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διοργάνωση των Αγώνων, αλλά λόγω της πανδημίας, της αναβολής, των υγειονομικών μέτρων και της απουσίας θεατών λέγεται πως το πραγματικό κόστος μπορεί και να έχει υπερδιπλασιαστεί. Πολλοί πιστεύουν πως εάν η Κωνσταντινούπολη ή η Μαδρίτη είχαν νικήσει το Τόκιο στην ψηφοφορία της ΔΟΕ για την ανάληψη των αγώνων σήμερα θα μιλούσαμε για ματαίωση της διοργάνωσης.

Πόσο όμως έτοιμη είναι η Ιαπωνία για να διοργανώσει την 32η διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων; Ποιες είναι οι δυσκολίες και τι λέει η επίσημη κυβέρνηση της χώρας για τις αντιδράσεις του κόσμου και την έλλειψη θεατών.

Ο Νακαγιάμα Γιασουνόρι στον εικονικό αγώνα δρόμου #RunForTokyo με τη στολή του #TeamHellas

Ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Νακαγιάμα Γιασουνόρι (Nakayama Yasunori) ο οποίος πριν δύο ημέρες συμμετείχε στον εικονικό αγώνα δρόμου #RunForTokyo μίλησε αποκλειστικά στο ethnos.gr και έδωσε απαντήσεις λίγες ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων αλλά και ευχές στην ελληνική αποστολή που θα αγωνιστεί στο Τόκιο.

«Είμαστε απόλυτα έτοιμοι»

«Είμαστε απόλυτα έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία του θεσμού και για αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία», είπε ο εξοχότατος Νακαγιάμα Γιασουνόρι.

«Όλα τα σενάρια που μπορούν να συμβούν»

Σχετικά με τα μεγαλύτερα οργανωτικά προβλήματα που είναι σε εκκρεμότητα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων είπε: «Η πανδημία COVID-19 είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στη διοργάνωση των Αγώνων. Η πανδημία άλλαξε πολλά. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κάνουμε τους Αγώνες ασφαλείς για τους αθλητές, τις αθλήτριες, όλους τους συμμετέχοντες και για τους πολίτες της Ιαπωνίας. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο και η οργανωτική επιτροπή καταβάλλουν έντονες προσπάθειες σε στενό συντονισμό με τη ΔΟΕ και την IPC. Το «play book» (Βιβλίο Αγώνων) περιλαμβάνει συγκεκριμένα αντίμετρα COVID στους Αγώνες. Μάλιστα στις 15 Ιουνίου καταρτίστηκε η τρίτη και τελευταία έκδοση που περιλαμβάνει όλα τα πρωτόκολλα και όλα τα σενάρια που μπορούν να συμβούν στη διοργάνωση».

«Οι Αγώνες έχουν τη δύναμη να ενώσουν το μυαλό μας»

Σχετικά με την οδυνηρή απόφαση να μην υπάρχουν θεατές για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ο Νακαγιάμα Γιασουνόρι είπε: «Η ασφάλεια των Αγώνων, όσων συμμετέχουν και των πολιτών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Και οι πέντε φορείς που εμπλέκονται στη διοργάνωση (IOC, IPC, Οργανωτική Επιτροπή, GOJ και TMG) ​​συζήτησαν επίπονα το θέμα και εξάντλησαν όλα τα δυνατά περιθώρια. Τον περασμένο Μάρτιο, αποφάσισαν να μην δεχτούν θεατές από το εξωτερικό και στις 8 Ιουλίου, αποφάσισαν πως τα αθλήματα που θα διεξαχθούν στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο (Τόκιο, Καναγκάβα, Τσίμπα, Σαϊτάμα) δεν θα έχουν θεατές. Είναι ένα ατυχές γεγονός ότι έπρεπε να ληφθούν αυτές οι οδυνηρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ενθαρρυντικοί υπολογισμοί για τους τηλεθεατές. Τους Ολυμπιακούς και του Παραολυμπιακούς αναμένεται να τους παρακολουθήσουν πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μέσω τηλεόρασης και άλλων μέσων. Πιστεύουμε πως αξίζει να προχωρήσουμε μπροστά και παρά το μεγάλο πλήγμα να αποδείξουμε πως οι Αγώνες έχουν τη δύναμη να ενώσουν το μυαλό όλων των άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη και πως οι προσπάθειες και η σοφία της ανθρωπότητας μπορούν να ξεπεράσουν αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση».

Συνάντηση του Γιασουνόρι Καγιάμα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο

«Απλοποιήσεις η απάντηση στα κόστη»

Πολλά έχουν γραφτεί για το κόστος των Αγώνων αλλά ο λογαριασμός θα γίνει πολλούς μήνες ίσως και χρόνια μετά το τέλος των Αγώνων. Ο πρέσβης της Ιαπωνίας είπε: «Όλες οι αλλαγές ανατρέπουν πάντα τον αρχικό προϋπολογισμό όμως η κυβέρνηση και η οργανωτική επιτροπή έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να ισοσκελίσουν την αύξηση του κόστους με την απλοποίηση πολλών λειτουργιών της διοργάνωσης».

Η πρόταση της ματαίωσης...

Όσον αφορά για την πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι σχετικά με τη ματαίωση των Αγώνων λόγω της πανδημίας είπε:  «Η γενική συνέλευση της ΔΟΕ του Ιουλίου 2020 έλαβε απόφαση σχετικά με το λεπτομερές πρόγραμμα και τους χώρους κάθε διαγωνισμού των Αγώνων στο Τόκιο ξεκινώντας με την τελετή έναρξης στις 23 Ιουλίου 2021. Έκτοτε, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προετοιμάζονταν με βάση όλα τα σενάρια που μπορούν να προκύψουν. Για όλο αυτό το εγχείρημα λήφθηκαν υπόψη οι συμβουλές και τα πρωτόκολλα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αλλά και των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας. Προχωρώντας μέσα από στενή συνεργασία θέλαμε να δείξουμε ότι η ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας και η σοφία της ανθρωπότητας μπορούν να ξεπεράσουν αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που προκαλείται από την άνευ προηγουμένου πανδημία».

Τα παιδιά και ο σεισμός οι λόγοι που πήραμε τη διοργάνωση

Μας αρέσει επίσης να παρέχουμε στα παιδιά και τις νεότερες γενιές μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να βιώσουν τη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση που μπορεί να τους δώσει ισχυρή έμπνευση στο μέλλον. Επιπλέον ένας από τους λόγους που η Ιαπωνία διεκδίκησε και πήρε πάλι τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πως θέλαμε να προβάλουμε την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας και να ευχαριστήσουμε την παγκόσμια κοινότητα που μας υποστήριξε μετά το μεγάλο σεισμό στην Ανατολική Ιαπωνία το 2011».

Από την Ιαπωνία ξεκίνησαν οι Παραολυμπιακοί

Ο εξοχότατος υπενθύμισε επίσης τη συμβολή της Ιαπωνίας και στο παγκόσμιο παραολυμπιακό κίνημα: «Το όνομα των «Παραολυμπιακών Αγώνων» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964. Με τη διοργάνωση των δεύτερων Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, θα θέλαμε να απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο για τη σημασία της οικοδόμησης μιας κοινωνίας όπου συμμετέχουν ενεργά τα άτομα με αναπηρίες».

Ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί ημερησίως

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό εμβολιασμένων στην Ιαπωνία και για το εάν υπήρξε καθυστέρηση στον τομέα αυτό είπε: «Το ποσοστό εμβολιασμένων στην Ιαπωνία δεν είναι πλέον χαμηλό. Από σήμερα, το 20,37% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως και ο αριθμός αυτός αυξάνεται γρήγορα με περισσότερες από 1 εκατομμύριο δόσεις την ημέρα. Τούτου λεχθέντος, είναι ακόμη σημαντικό να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κάνουμε τους Αγώνες ασφαλείς όσο το δυνατόν περισσότερο και για τους συμμετέχοντες αθλητές και τους Ιάπωνες πολίτες».

H στιγμή της βράβευσης στον Ισίδωρο Κούβελο

Τιμές στον Κούβελο

Πρόσφατα ο πρέσβης της Ιαπωνίας δεξιώθηκε μέλη της Ολυμπιακής Παραολυμπιακής οικογένειας και τίμησε τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρο Κούβελο για τη συμβολή του στην προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων “Τόκιο 2020” μέσω της διοργάνωσης από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία του εικονικού αγώνα “Run for Tokyo” καθώς και για τη μακραίωνη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού κινήματος:

«Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, εννέα εξέχοντα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Ολυμπιακής Ακαδημίας, τιμήθηκαν με το Έπαινο του Πρέσβη της Ιαπωνίας για το 2021 για τη σημαντική συμβολή τους στις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και των Παραολυμπιακών Αγώνων 2020. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στον κήπο της επίσημης πρεσβευτικής κατοικίας όπου και η σύζυγός μου και εγώ καλωσορίσαμε τα διακεκριμένα άτομα που θα απονεμηθούν και άλλα εξέχοντα μέλη της Ολυμπιακής Παραολυμπιακής Οικογένειας. Παραβρέθηκε ευγενικά και ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ευχήθηκε στην Ιαπωνία καλή τύχη στη διοργάνωση των Αγώνων».

Ο Πετρούνιας, ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη

Ο Γιασουνόρι Νακαγιάμα ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μέλη της ελληνικής αποστολής που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάνοντας ειδική αναφορά στον Λευτέρη Πετρούνια, στον Στέφανο Τσιτσιπά και στη Μαρία Σάκκαρη: «Εύχομαι κάθε επιτυχία στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα συμπεριλαμβανομένων στους Πετρούνια, Τσιτσιπά, Σάκκαρη που είναι πολύ διάσημοι στην Ιαπωνία. Οι αθλητές και οι αξιωματούχοι που μπαίνουν στην Ιαπωνία από άλλες χώρες θα πρέπει να υποβληθούν σε παρακολούθηση της υγείας τους για 14 ημέρες και να έχουν κάνει δύο εξετάσεις για έλεγχο COVID εντός 96 ωρών πριν από την αναχώρησή τους, και ένα άλλο τεστ κατά την είσοδο στην Ιαπωνία. Μετά την είσοδο στην Ιαπωνία, η καθημερινή δοκιμασία είναι υποχρεωτική για τους αθλητές και τους αξιωματούχους και υποχρεούνται να μην βγουν από την επιτρεπόμενη περιοχή, η οποία, κατ 'αρχήν, περιορίζεται στους χώρους διαμονής και των αγώνων τους. Αυτά τα μέτρα μπορεί να φαίνονται αυστηρά, αλλά αυτό κρίνεται απαραίτητο για την προστασία τόσο των αθλητών όσο και των πολιτών της Ιαπωνίας».

Δύο πρόσφυγες από την Ελλάδα

Οσο για το μήνυμα που έχει να στείλει στους Έλληνες είπε: «Νιώθω μεγάλη τιμή που βρίσκομαι στην Αθήνα ως εκπρόσωπος της χώρας υποδοχής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, που προήλθε από την αρχαία Ελλάδα, για να συμβάλει στην υλοποίηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου με πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης και δίκαιου παιχνιδιού, αναμφίβολα έχει μεγαλύτερο βάρος κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες όπου πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές και διάφορες συγκρούσεις. Αισθάνομαι πολύ περήφανος που κατάφερα να προσδώσω τα συγχαρητήριά μου στον ελληνικό λαό με εξαιρετικές συνεισφορές κατά την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τους HOC, HPC, IOA και έναν πολύ γενναιόδωρο ιδιωτικό χορηγό, καθώς και στα άτομα που συνέβαλαν στην τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας. Επίσης θεωρώ πολύ συγκινητικό πως δύο Σύριοι αθλητές προσφύγων από την Ελλάδα συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο».

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα - Μύκονος: Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση μουσικής

Ψυχρή λίμνη: Πότε έρχεται στην Ελλάδα – Φέρνει βροχές και καταιγίδες

Πλημμύρες στη Γερμανία: Κατηγορίες ότι δεν αντέδρασαν έγκαιρα οι αρχές

Επιστολή Άγκυρας στον ΟΗΕ: Ζητεί αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Γλυκά Νερά – Πατέρας Καρολάιν: Άνανδρη η πράξη του Μπάμπη, θέλω δικαιοσύνη για την κόρη μου

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΤόκιοΙαπωνίαΟλυμπιακοί Αγώνες 2021