Αθλητισμός|02.08.2021 21:26

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Με τρεις άκυρες έγραψε ιστορία η πρώτη διεμφυλική αρσιβαρίστρια

Newsroom

Τι κι αν έκανε τρεις άκυρες προσπάθειες στην κατηγορία των 87 κιλών στην άρση βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021 στο Τόκιο

Η Λόρελ Χάμπαρντ από τη Νέα Ζηλανδία στα 43 της χρόνια δεν πήγαινε στο Τόκιο για να σαρώσει τα μετάλλια, αλλά για να γράψει τη δική της ιστορία και να δώσει παγκοσμίως ένα μήνυμα ισότητας για τα άτομα που έχουν αλλάξει φύλο. 

Η Χάμπαρντ δεν τα κατάφερε πάντως να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, αφού έκανε τρεις άκυρες προσπάθειες στο αρασέ κι αποκλείστηκε. Για την αθλήτρια είχε δημιουργηθεί ντόρος τον προηγούμενο καιρό, με την ίδια πάντως να τα αφήνει όλα και να γράφει ιστορία με τη συμμετοχή της.

Η Λόρελ Χάμπαρντ έγινε η πρώτη transgender αθλήτρια που αγωνίζεται σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο αγώνισμα της άρσης βαρών. Επίσης, στα 43 της χρόνια έγινε η γηραιότερη αθλήτρια της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς.

Η Νεοζηλανδή έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου το 2012. Μετά από μία πενταετία αδράνειας ξεκίνησε πάλι προπονήσεις το 2017 και έγινε η πρώτη αθλήτρια που αγωνίζεται σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχοντας κάνει αλλαγή φύλου. Οταν ήταν άνδρας από μικρή ηλικία ασχολούνταν με την άρση βαρών με σχετικά καλές επιδόσεις. Το 2001 σταμάτησε το άθλημα και το 2017 ξεκίνησε πάλι τις προπονήσεις ως γυναίκα.

Η Λόρελ Χάμπαρντ / copyright AP

«Απλώς έγιναν πολλά σημαντικά πράγματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που μου ήταν αδύνατο να σηκώσω. Ολα αυτά ήταν πιο βαριά και από τα κιλά στη μπάρα», είπε η Χάμπαρντ. και συμπλήρωσε: "Ενιωσα μεγάλη πίεση για να χωρέσω σε έναν κόσμο που ίσως δεν είχε δημιουργηθεί πραγματικά για ανθρώπους σαν εμένα". 

Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία πήρε η Κινέζα Ζούγιου Γουάνγκ με 270 κιλά στο σύνολο. Κατάφερε και σήκωσε 120 κιλά στο αρασέ και άλλα 150 κιλά στο ζετέ.

Όλες οι ειδήσεις

Καύσωνας: Κορυφώνεται με 46 βαθμούς - Πότε η νέα θερμή εισβολή

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Η συγκινητική στιγμή της απονομής στον Μίλτο Τεντόγλου

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Ποιοι και πότε θα χρειαστούν και τρίτη δόση

Εμβόλια Pfizer - Moderna: Γιατί θα τα πληρώσει πιο ακριβά η Ε.Ε

Ολυμπιακοί Αγώνες ΤόκιοΟλυμπιακοί Αγώνες 2021Ολυμπιακοί ΑγώνεςδιεμφυλικόςΛόρελ Χάμπαρντάρση βαρών