Αθλητισμός|08.08.2021 15:00

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Συγκινεί ο Καπότσης: «Δεν μπορούμε να το γιορτάσουμε γιατί στην Ελλάδα έχουμε πόλεμο»

Newsroom

Η Εθνική πόλο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από έναν μεγάλο τελικό με τη Σερβία αλλά οι διεθνείς παίκτες δεν μπόρεσαν να το χαρούν με την ψυχή τους λόγω όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο αρχηγός της Εθνικής Γιαννης Φουντούλης είχε συγκινήσει με τα λόγια του μετά τον θρίαμβο με την Ουγγαρία, ενώ λίγο μετά τον τελικό τα λόγια του Μάριου Καπότση ήταν εκείνα που συγκίνησαν, καταδεικνύοντας για πολλοστή φορά πως οι Έλληνες πολίστες όχι μόνο είναι σπουδαίοι παίκτες αλλά είναι και εξαιρετικοί χαρακτήρες.

Καπότσης: Ανήκει σε όλους τους Έλληνες

«Είμαστε ευλογημένοι. Είναι πολλά τα συναισθήματα αυτή την στιγμή. Είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός. Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε με την καρδιά μας όμως γιατί στην Ελλάδα έχουμε πόλεμο. Αυτό το μετάλλιο δεν ανήκει μόνο σε εμάς. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Στους Έλληνες που αγωνίζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή, τους Έλληνες που αυτή την στιγμή βοηθούν τους συμπολίτες τους. Είναι πολλά αυτά που έχω στο μυαλό μου, τους Αντετοκούνμπο, τον κύριο Γιαννακόπουλο, τους ανθρώπους που βοηθούν όπου μπορούν. Αυτό το μετάλλιο ανήκει σε όλους τους Έλληνες, αυτό θα πει ομάδα. Ομάδα θα πει όλοι αυτοί που αγωνίζονται αυτή την στιγμή» δήλωσε ο περιφερειακός άσος του Ολυμπιακού.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ αφιέρωσε το μετάλλιο στις προηγούμενες γενιές του πόλο που έχτισαν αυτή τη μεγάλη παράδοση: Ο Έλληνας περιφερειακός, ήταν από τους κορυφαίους της Ελλάδας στο τουρνουά και σημείωσε στην κάμερα της ΕΡΤ: «Να πω την αλήθεια δεν το πιστεύω ακόμη. Αυτό εδώ (σ.σ έδειξε το μετάλλιο) είναι οι κόποι μίας ολόκληρης ζωής. Από τότε που ξεκίνησα να παίζω πόλο ονειρευόμουν αυτή την στιγμή. Μαμά, μπαμπά, Γιώργο, Δημήτρη, Μαρία τα καταφέραμε! Αφιερωμένο στην οικογένειά μου αλλά και στις προηγούμενες γενιές που δεν τα κατάφεραν».

Παρά την ικανοποίηση του ασημένιου μεταλλίου, υπήρξε η πίκρα της ήττας στον τελικό. Ο γκολκίπερ της Εθνικής Μάνος Ζερδεβάς δάκρυσε και ο αρχηγός της ομάδας Γιάννης Φουντούλης έσπευσε να τον παρηγορήσει με τα λόγια του και την αγκαλιά του. Αυτό θα πει ομάδα...

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο οποίος είναι ο γιος του θρυλικού παίκτη της Εθνικής πόλο Τάσου Παπαναστασίου, έκανε χιούμορ λέγοντας ότι θα... τρίψει το μετάλλιο στη μούρη του πατέρα του. Μάλιστα μίλησε και για τις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα με τις φωτιές καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του βρίσκονται μεταξύ των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Εύβοια. 

Σε ερώτηση για το τι θα πει στον πατέρα του γυρίζοντας πίσω στην Ελλάδα είπε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα αυτή την στιγμή. Νομίζω ο πατέρας μου είναι πιο χαρούμενος από εμένα. Δεν ξέρω, ειλικρινά. Απλά θα του το τρίψω στη μούρη (γελάει)» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Ό,τι ήταν να ειπωθεί γι' αυτό (σ.σ. φωτιές), το είπε ο αρχηγός μας, ο Γιάννης Φουντούλης. Ένα μεγάλο μέρος των σκέψεών μας ήταν στην Ελλάδα, αυτά που γίνονται είναι θλιβερά».

Ο Γιάννης Φουντούλης εξήρε την προσπάθεια, τον χαρακτήρα και το πνεύμα νικητή που διαθέτουν οι συμπαίκτες του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν περίμενα ότι οι συμπαίκτες μου θα ήταν τόσο απογοητευμένοι με το αργυρό μετάλλιο. Μου έκανε τεράστια εντύπωση και δείχνει τι αθλητές, τι χαρακτήρες, πόσο γεννημένοι νικητές είναι. Προσπάθησα να τους πω ότι αυτό που κάναμε ήταν τεράστιο και μόνο χαμόγελα πρέπει να έχουμε. Προφανώς χάσαμε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων και δεν συμβαίνει κάθε μέρα, βασικά δεν έχει συμβεί ποτέ. Τελειώνουμε με το αργυρό, που είναι κάτι σπουδαίο», τόνισε στην ΕΡΤ λίγο πριν από την απομονή.

Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, ο κόουτς Θοδωρής Βλάχος, δήλωσε ερωτηθείς για το ότι φοράει το ασημένιο μετάλλιο αλλά υπάρχει στενοχώρια στην ομάδα: «Ποιος να το φανταζόταν αυτό; Όσο πιο μακριά φτάναμε, θέλαμε κάτι παραπάνω. Ζήσαμε για πρώτη φορά έναν τελικό, θέλαμε να τον κερδίσουμε. Δεν το διαχειριστήκαμε σωστά στην αρχή κα στο τελείωμα. Δεχθήκαμε 13 γκολ, τα περισσότερα που δεχθήκαμε στο τουρνουά. Δείξαμε στη διάρκεια του τελικού πόσο θέλαμε να κερδίσουμε. Παίξαμε απέναντι σε έναν άξιο αντίπαλο, που κατακτά το χρυσό για δεύτερη σερί φορά. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά, δεν έχω λόγια. Τώρα που τελειώσαμε, έχουμε κάνει αρκετά πράγματα. Εκτός από το μετάλλιο, έχουμε δημιουργήσει μνήμες, έχουμε γράψει ιστορία, έχουμε κάνει νέους φίλους της υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα.

Είναι μεγάλες στιγμές. Οι στιγμές αυτές είναι ανεπανάληπτες και θα μείνουν στην μνήμη μας. Θα μου μείνει για πάντα η απονομή που θα γίνει σε λίγο. Το να ανεβαίνεις στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ύψιστη τιμή και περηφάνια. Η ομάδα αυτή έχει πολύ μέλλον, είναι η πιο ανανεωμένη ομάδα εδώ στο Τόκιο. Αυτή η ομάδα δημιούργησε προσδοκίες για το μέλλον. Πιστεύω θα έρθουν κι άλλες επιτυχίες. Πιστεύω πως αυτοί που χάρηκαν κα νιώθουν περήφανοι για μας, θα έρθουν να μας δώσουν μια αγκαλιά στο αεροδρόμιο.

Ο Φιλίπ Φιλίποβιτς είναι κορυφαίος αθλητής, η Σερβία έδειξε πως είναι πιο έμπειρη να διαχειριστεί την πρόκριση στον τελικό. Δεν μπορώ να έχω παράπονα από τους αθλητές μου. Έκλαψα στο βάθρο. Είναι τρομερό, είναι στιγμές που θα μείνουν στο μυαλό μου για πάντα, όπως όταν ανεβήκαμε στο βάθρο στο Καζάν. Είμαστε μαζί σχεδόν κάθε μέρα, έχουμε περάσει πάρα πολλά. Για να φτάσεις στην κορυφή, πρέπει να φας τη σφαλιάρα σου, για να καταξιωθείς. Η πιο δύσκολη στιγμή είναι αυτή του προημιτελικού, αυτό είναι το πιο δύσκολο παιχνίδι».

Ο άλλοτε θρυλικός φουνταριστός και νυν στέλεχος της Εθνικής ομάδας πόλο, Γιώργος Αφρουδάκης δήλωσε: «Τα συναισθήματα είναι έντονα, έχω ζήσει πάρα πολλές έντονες στιγμές με την Εθνική, ωραίες και άσχημες. Αυτό που έζησα εδώ ως αρχηγός αποστολής είναι κάτι διαφορετικό. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που ήμουν εδώ. Είμαι λίγο συναισθηματικά φορτισμένος. Είμαστε στεναχωρημένοι γιατί θέλαμε το χρυσό, αυτό λέει πολλά. Δεν κατεβήκαμε στον τελικό για να χειροκροτήσουμε τους Σέρβους. Αμυντικά, κάναμε το χειρότερο παιχνίδι μας. Δίκαια χάσαμε. Είναι ώρα να γιορτάσουμε μια ιστορική στιγμή για το ελληνικό πόλο, η εικόνα μιλάει από μόνη της».

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΕθνική ΠόλοφωτιάΟλυμπιακοί Αγώνες 2021φωτιά τώραπυρκαγιά