Αθλητισμός|09.08.2021 15:15

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Πώς οι φωτιές σκέπασαν στην Ελλάδα το ιστορικό κατόρθωμα του μαραθωνοδρόμου Κιπτσόγκε

Νίκος Τζιανίδης

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πέρασαν στο συρτάρι του χρόνου που γράφει «παρελθόν», αφήνοντας πίσω τους σαν ρούχο που έμεινε απ’ έξω, ιστορικές στιγμές να έχουμε να θυμόμαστε. Κι ενώ η Ελλάδα καιγόταν, μόλις είχε ξημερώσει στο Σαπόρο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 που άργησαν να ‘ρθουν ένα χρόνο, μετρούσαν ώρες για να φύγουν
Στους δρόμους έξω οι μαραθωνοδρόμοι. Ζέστη και υγρασία. Ήταν σαν να κολυμπούσαν… Ο ένας μετά τον άλλον έγερναν μπρος το κεφάλι, ακουμπούσαν τις παλάμες στα γόνατα και παραμέριζαν στην άκρη να περάσουν εκείνοι που άντεχαν ακόμα. Από το 10ο χιλιόμετρο δρομείς που στοιχημάτιζαν πάνω τους «νίκη», εγκατέλειπαν! Από τους 106 που άρχισαν, οι 76 τερμάτισαν· οι 30 παραδόθηκαν στις αποπνικτικές καιρικές συνθήκες!

Και ο νικητής, αυτός που τρέχοντας επί 2 ώρες και 9 λεπτά και κρέμασε στο λαιμό του το ίδιο μετάλλιο μ’ εκείνον που έκανε δυο τούμπες στο Τραμπολίνο, έφτασε στον τερματισμό σχεδόν δίχως σταλαματιά ιδρώτα στο μέτωπο!

Ήταν ο Έλιουντ Κιπτσόγκε από την Κένυα, ο δρομέας ετών 36, που και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είχε φθάσει πρώτος στον τερματισμό, τρέχοντας πάνω από δυο ώρες μέσα στη ζέστη και στην υγρασία!

Ήταν ο Έλιουντ Κιπτσόγκε, που η Ιστορία τον περίμενε στο βάθρο για να του ψιθυρίσει πως αυτός κι ακόμα δυο είχαν πετύχει ό,τι σπουδαίο πέτυχε στο Τόκιο.

Ήταν ο Έλιουντ Κιπτσόγκε που έφτανε πρώτος στο νήμα της δόξας για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποθεώστε τον! Αλλά πριν από τον Κιπτσόγκε ήταν ο Αμπέμπε Μπικίλα και μετά τον Μπικίλα ο Βάλντεμαρ Τσιερπίνσκι και μετά όλοι οι άλλοι!

copyright: AP PHOTOS

Ένας ξυπόλητος Αιθίοπας, αυτοκράτορας στη Ρώμη

Ο Αμπέμπε Μπικίλα, αδύνατος σαν καλάμι σε βάλτο, αγέλαστος σαν βυζαντινή αγιογραφία οσιομάρτυρα, σταθερός σαν τρένο πάνω σε ράγες, το 1960 στη Ρώμη, αφού διέσχισε τους δρόμους της Αιώνιας Πόλης ξυπόλητος, μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο λες και μόλις είχε γυρίσει από έναν περίπατο στα βουνά της πατρίδας του της Αιθιοπίας. Και στο Τόκιο, τέσσερα χρόνια μετά - με παπούτσια αυτή τη φορά - πάλι πρώτος μπήκε στο στάδιο. Σαράντα μέρες πριν από τους Αγώνες είχε χειρουργηθεί με οξεία σκωληκοειδίτιδα! Ο Μπικίλα ήταν ο πρώτος μαύρος Αφρικανός, που κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ο πρώτος που ξανακέρδιζε χρυσό μετάλλιο σε μαραθώνιο. Ο Αμπέμπε Μπικίλα είχε γεννηθεί μια σημαδιακή ημερομηνία: 7 Αυγούστου του 1932, ημέρα που γινόταν ο Μαραθώνιος στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες! Ο Μπικίλα πήγε και στους Αγώνες του Μεξικού, αλλά στο 17ο χιλιόμετρο του μαραθωνίου τραυματίστηκε και άφησε να τον προσπεράσει ο φίλος του Μάμο Βόλντε.

Για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας χάρισε στον Μπικίλα ένα αυτοκίνητο «σκαραβάιο». Λίγα χρόνια μετά, ο άνθρωπος που δοξάστηκε ξυπόλητος, θα έμενε παράλυτος, μέχρι το θάνατό του, έπειτα από τροχαίο με το δώρο του αυτοκράτορα!

copyright: AP PHOTOS

Ο Τσιερπίνσκι και οι μομφή για απαγορευμένες ουσίες

Ο Ανατολικογερμανός Βαλντεμάρ Τσιερπίνσκι ήταν γεννημένος από πολωνούς γονείς που είχαν μετακομίσει στη Γερμανία το 1945. Ο Τσιερπίνσκι άρχισε να τρέχει μαραθωνίους το 1974 και δυο χρόνια μετά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, ανέβηκε στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου μετά έναν κοπιαστικό μαραθώνιο! Στο Μόντρεαλ, ο Τσιερπίνσκι, έκοψε το δρόμο του Αμερικανού Φρανκ Σόρτερ, που ήταν κοντά στο να πάρει 2ο χρυσό μετά τους Αγώνες του Μονάχου. Η επιτυχία του Τσιερπίνσκι ήταν τόσο απροσδόκητη που ο ανατολικογερμανός τερματοφύλακας Jürgen Croy συγκέντρωσε την ομάδα του ποδοσφαίρου χρησιμοποιώντας τον μαραθωνοδρόμο ως παράδειγμα, λέγοντας ότι «…εάν αυτή η μετριότητα μπόρεσε να κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο, τότε κι εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο»! Στον τελικό οι Ανατολικογερμανοί νίκησαν 3-1 την Πολωνία!

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, ο Τσιερπίνσκι δεν ακολούθησε τους δρομείς που πήγαν να δώσουν φρενήρη ρυθμό στον μαραθώνιο: Έτρεξε με σύνεση και στο τελευταίο χιλιόμετρο έφτασε τους προπορευόμενους, τους προσπέρασε και κρέμασε στο λαιμό του - αυτός η «χρυσή μετριότητα» - το δεύτερο μετάλλιο! Η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας δεν έκανε το ίδιο: ηττήθηκε από την Τσεχοσλοβακία και έμεινε με το αργυρό μετάλλιο. Το μποικοτάζ του ανατολικού μπλοκ στους Αγώνες του Λος Άντζελες, του στέρησε την πιθανότητα να πάρει ένα τρίτο μετάλλιο. Ο Τσιερπίνσκι κατηγορήθηκε για χρήση αναβολικών, από τον Αμερικανό, 2ο του Μόντρεαλ, αλλά δεν αποδείχτηκε κάτι. Πιστεύεται ότι ο Τσιερπίνσκι συμμετείχε στο πρόγραμμα ντόπινγκ της Ανατολικής Γερμανίας, κάτι όμως που ποτέ δεν τεκμηριώθηκε.  

Και ήρθε και ο Φιλόσοφος

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε από την Κένυα, ο Φιλόσοφος του μαραθωνίου -όπως τον αποκαλούν- από νωρίς έδειξε πως η… φιλοσοφία του ήταν μοναχά η νίκη. Άρχισε τον μαραθώνιο στο Τόκιο, με χαμηλό ρυθμό στα πρώτα 20 χιλιόμετρα, αλλά πάντα κρατούσε θέση του στην πρώτη οκτάδα
Μετά το 30ό χιλιόμετρο ανέβασε προοδευτικά το ρυθμό του, προσπέρασε με άνεση τους υπόλοιπους αθλητές και απέκτησε προβάδισμα πάνω από ένα λεπτό και τερμάτισε με τον τρίτο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών σε μαραθώνιο Ολυμπιακών Αγώνων, κατεβάζοντας κατά 6 δευτερόλεπτα τη δική του επίδοση από τους Αγώνες του Ρίο (2:08:44).
Ήταν το τέταρτο μετάλλιο για τον Κιπτσόγκε μετά το χρυσό στο μαραθώνιο του 2016, το αργυρό στα 5.000 μέτρα στους Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και το χάλκινο στα 5.000 μέτρα το 2004 στην Αθήνα. Ο Φιλόσοφος έμεινε στην Ιστορία!

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Μέτωπο προς το χωριό Αβγαριά

Φωτιά – Εύβοια: Μαζική φυγή κατοίκων και παραθεριστών

Φωτιά: Έρευνα από Άρειο Πάγο για πιθανό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού

Φωτιά: Η Ελλάδα ζήτησε ακόμα ένα Beriev από τη Ρωσία – Τι είπε ο Δένδιας στον Λαβρόφ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021φωτιά τώραφωτιάΤόκιο 2020πυρκαγιάνικητήςμαραθώνιοςΟλυμπιακοί Αγώνες