Αθλητισμός|16.12.2021 07:35

Το «ματς του αιώνα» που έκρινε μια κατηγορία: 4-4 σκορ, 56 τελικές, δοκάρια, παράταση, 20 πέναλτι και μια πρωτάρα στη μεγάλη κατηγορία!

Newsroom

Το μπαράζ που έκρινε μια κατηγορία και τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς εξελίχθηκε στη... μάχη του αιώνα. Η τρεις φορές πρωταθλήτρια Νορβηγίας Μπραν που τερμάτισε 14η στην πρώτη κατηγορία, έπαιξε με την άσημη Γερβ, που επί 100 χρόνια βολόδερνε στις μικρές κατηγορίες της χώρας και εφέτος έφτασε μέχρι την τρίτη θέση της δεύτερης εθνικής. Το... τρόπαιο ήταν το εισιτήριο για την Eliteserien -την κορυφαία κατηγορία στη Νορβηγία- και η μεταξύ τους αναμέτρηση εξελίχθηκε σε ένα ποδοσφαιρικό έπος!

Η μάχη έγινε στο Όσλο υπό ομίχλη (γεγονός που έδωσε ακόμη πιο άγρια ομορφιά στο ματς) και η έμπειρη Μπραν με τη βαριά φανέλα και τη μεγάλη ιστορία ήταν το απόλυτο φαβορί καθώς, εκτός των άλλων, προερχόταν απ' την ισχυρότερη κατηγορία. Κι όμως η μικρή Γερβ έκανε το θαύμα και εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της μια θέση στην Eliteserien.

Και τι αγώνας ήταν αυτός που έκρινε την άνοδο! Συναρπαστικός, χορταστικός και συγκλονιστικός μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο καθώς χρειάστηκαν περισσότερα από 120 λεπτά αγώνα, οχτώ γκολ, δύο δοκάρια, 56 τελικές προσπάθειες, μια κόκκινη κάρτα, παράταση, πέναλτι, 20 εκτελέσεις και ατελείωτο σασπένς με τους ποδοσφαιριστές της Γερβ να πανηγυρίζουν στο τέλος την ιστορική άνοδο.

Η Γερβ προηγήθηκε στο 29’ με τον Βίσνε, ενώ η Μπραν τρία λεπτά αργότερα αστόχησε σε πέναλτι με τον μοιραίο Φίνε, ο οποίος έχασε και δεύτερο πέναλτι στο 55'! Η ομάδα απ' το Μπέργκεν ισοφάρισε όμως με τον Χέγκεμπο στο 49’ και το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος του 90λεπτου. 

Στο 92' της παράτασης αποβλήθηκε ο Χόβε αφήνοντας την Μπραν με δέκα παίκτες, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Γερβ που σκόραρε δις στο 93' και το 112' με τον Κάμπος για το 1-3. Η Μπραν όμως είχε απαντήσεις και με τέρματα του Σκάανες (114') και του Σακόρ (116'), ο οποίος την περασμένη τριετία αγωνιζόταν με τη φανέλα του ΟΦΗ στην ελληνική Super League, το παιχνίδι ήρθε και πάλι στα ίσια (3-3).

Είχε όμως αρκετό δράμα ακόμη. Στο 117' η πεισματάρα και ψυχωμένη Γερβ «έγραψε» το 3-4 με τον Ιμπραχίμ αλλά ξανά η Μπραν έφτασε με δραματικό τρόπο στην ισοφάριση έπειτα από φάση διαρκείας στο 120' και σκόρερ τον Νίλσεν, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 4-4.

Κι ύστερα άρχισαν τα πέναλτι. Αμφότερες οι ομάδες αστόχησαν στο τέταρτο και η διαδικασία συνεχίστηκε στην απόλυτη ισοπαλία μέχρι το 8-8! Η Μπραν έχασε το ένατο με τον Τέιλορ κι ο Ιμπραχίμ βρήκε δίχτυα στην πιο καθοριστική εκτέλεση, που έστειλε την Γερβ στη μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών και που παράλληλα υποβίβασε την Μπραν.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε μετά από δυόμισι ώρες κι αφού σημειώθηκαν οχτώ γκολ, εκτελέστηκαν συνολικά 20 πέναλτι και καταγράφηκαν 56 τελικές προσπάθειες (!), οι 41 απ' την Μπραν κι οι 15 απ' την Γερβ! Ηρωική μορφή για τη νικήτρια ήταν ο γκολκίπερ Οβρετέιτ, ο οποίος απέκρουσε και τα δύο πέναλτι στην κανονική διάρκεια, αλλά και το τελευταίο χαμένο πέναλτι της Μπραν! 

Δείτε εδώ τα highlights του συναρπαστικού αγώνα