Αθλητισμός|07.01.2022 13:18

Πώς είναι να ξυπνάς απ' τον θάνατο; Ανατριχιάζει η περιγραφή του Κρίστιαν Έρικσεν

Newsroom

Πώς είναι να ξυπνάς απ' τον θάνατο; Να έρχεσαι απ' το σκοτάδι και να επιζείς; Ο Κρίστιαν Έρικσεν βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη στον αγωνιστικό χώρο του Πάρκεν της Κοπεγχάγης κατά τη διάρκεια του Euro 2021 οπότε κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο λόγω καρδιακού προβλήματος. Παράλληλα, όμως έζησε κι ένα όνειρο καθώς... ξύπνησε κυριολεκτικά απ' τον θάνατο καθώς όπως είπαν οι γιατροί που τον φρόντισαν απ' την πρώτη στιγμή, ήταν νεκρός για 3-4 λεπτά.

Ο Δανός σταρ, ο οποίος προσπαθεί να επανέλθει στο υψηλό επίπεδο που βρισκόταν ποδοσφαιρικά πριν από το περιστατικό, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό της Δανίας. Σε ένα δεύτερο απόσπασμα που βγήκε στη δημοσιότητα μίλησε για εκείνες τις στιγμές που σόκαραν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη μετά την κατάρρευσή του στο παιχνίδι με την Φινλανδία.

«Θυμάμαι το πλάγιο που εκτέλεσε ο Μέλε. Χτύπησε η μπάλα στο στήθος μου και του την έδωσα πίσω με το πόδι. Ένιωσα ένα μικρό μυικό τσίμπημα και μετά λιποθύμησα» είπε ο Έρικσεν και συνέχισε την αφήγησή του για το συγκλονιστικό συμβάν απαντώντας στο πώς είναι να ξυπνάς από τον θάνατο; «Σε αυτά τα 3-4 λεπτά που είχες φύγει, ήταν όλα μαύρα; Σαν να κοιμόσουν;» ρώτησε ο δημοσιογράφος. Κι η απάντηση του Έρικσεν είναι ανατριχιαστική...

«Όταν ξύπνησα, ήταν σαν να ξυπνάς και να είναι όλα σε μεγάλη απόσταση. Δεν είναι σαν να ξυπνάς από ένα όνειρο. Δεν θυμάμαι τίποτα. Στα όνειρα συνήθως θυμάσαι κάτι. Εγώ δεν θυμάμαι τίποτα απ' τη στιγμή που είχα φύγει. Απλά ένιωθα ότι ήμουν μακριά. Η πρώτη ανάμνηση που έχω είναι η προσπάθεια να αναπνεύσω. Άρχισα με τα μάτια κλειστά. Και μετά χωρίς να ακούω, είδα ανθρώπους να στέκονται γύρω μου».

Και πρόσθεσε: «Όλοι οι γιατροί βρίσκονταν γύρω μου. Μπορούσα να ακούσω τις φωνές τους. Ακόμη κι ο γιατρός μας έλεγε "είναι 30 ετών". Και τον διόρθωσα αμέσως λέγοντάς του "όχι, είμαι 29. Τώρα χαλάρωσε". Συνήλθα αμέσως. Όταν ξύπνησα ήμουν ξαπλωμένος ανάσκελα. Ένιωσα κάποιους να με πιέζουν στο στήθος. Έκανα προσπάθεια για να πάρω ανάσα. Στο βάθος άκουγα φωνές, όχι δυνατές, αν και λογικά όλοι ήταν από πάνω μου. Άκουσα τους γιατρούς από πάνω μου. Σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να είμαι ξαπλωμένος στον αγωνιστικό χώρο. Η πρώτη σκέψη μου ήταν ότι είχα κάποιο πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, πως κάτι είχε σπάσει. Αναρωτήθηκα αν μπορούσα να κουνήσω τα πόδια μου. Προσπάθησα στην αρχή να κουνήσω τα δάχτυλα των ποδιών. Θυμάμαι τα πάντα από την μεταφορά μου και μετά, αλλά όχι εκείνα τα λεπτά που ήμουν στον αγωνιστικό χώρο, εκείνα τα λεπτά που είπαν ότι πέθανα».

Το όνειρο του Μουντιάλ

Ερωτηθείς αν φοβάται μήπως καταρρεύσει ξανά στο γήπεδο, είπε: «Όχι, καθόλου. Στην αρχή ήμουν πιο προσεχτικός μετά απ' όσα συνέβησαν. Όμως έχω "καθαρίσει", έχω κάνει εξετάσεις και έχω δεχτεί την ιατρική φροντίδα που έπρεπε. Ως εκ τούτου δεν φοβάμαι ότι θα ξανασυμβεί. Ακόμη όμως κι αν συμβεί, πλέον έχω κάτι (σ.σ. απινιδωτής) που μπορεί να με βοηθήσει αμέσως. Όταν συνηθίσεις την ιδέα, τότε ακόμη κι αν συμβεί κάτι -που η πιθανότητα είναι πολύ μικρή- ξέρεις ότι έχεις βοήθεια. Αυτό θέλω να βγάλω πλέον κι απ' το μυαλό των ανθρώπων, ότι δεν θα ξανακαταρρεύσω. Δεν είναι αυτό το πλάνο».

Όσο για το όνειρό του; Δεν είναι άλλο απ' τη μεγάλη επιστροφή με την Εθνική Δανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ τον ερχόμενο Νοέμβριο. «Είναι ένα όνειρο, ο μεγάλος μου στόχος και θα τα δώσω όλα για να τα καταφέρω».

Κρίστιαν Ερικσενειδήσεις τώραθάνατοςΕθνική Δανίας