Αθλητισμός|11.01.2022 22:59

«Αδειάζει» τον Τζόκοβιτς η πρωθυπουργός της Σερβίας: «Παραβίασε όλους τους νόμους, χρειάζονται άμεσα εξηγήσεις»

Newsroom

Η προσπάθεια του Νόβακ Τζόκοβιτς να μπει πάση θυσία στην Αυστραλία για να αγωνιστεί στο Australian Open, αρχίζει να γυρίζει μπούμερανγκ. Κατά την πολύκροτη δίκη που έγινε στη Μελβούρνη για την υπόθεση της βίζας του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο, οι δικηγόροι του επικαλέστηκαν τη νόσηση με κορονοϊό στις 16 Δεκεμβρίου για να καταδείξουν ότι έχει περάσει πρόσφατα Covid-19 προκειμένου να παρακαμφθεί το γεγονός ότι δεν έχει εμβολιαστεί (ειδάλλως δεν θα μπορούσε να πάρει ιατρική εξαίρεση καθώς απαγορεύεται η είσοδος στην Αυστραλία σε μη εμβολιασμένους).

Ωστόσο, αυτή η επίσημη δήλωση απ' την πλευρά του Τζόκοβιτς, τον φέρνει αντιμέτωπο με νέους μπελάδες καθώς τις μέρες που ακολούθησαν της νόσησής του, ο Σέρβος τενίστας παρέστη σε τουλάχιστον δύο δημόσιες εκδηλώσεις στην πατρίδα του μολονότι όφειλε να είναι σε καραντίνα. Μάλιστα, η μία εξ αυτών ήταν παρουσία μικρών παιδιών, όπου ο Νόλε δεν φορούσε καν μάσκα!

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις (και) στο εσωτερικό της Σερβίας παρά το γεγονός ότι ο Τζόκοβιτς είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Η πρωθυπουργός της χώρας, Άνα Μπρνάμπιτς, σε δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως ο «Τζόκερ» θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τις δημόσιες εμφανίσεις του, την ώρα που κατά δήλωσή του νοσούσε με κορονοϊό, προσθέτοντας ότι «παραβίασε όλους τους νόμους».

 

Μιλώντας στο «Reuters» η Μπρνάμπιτς τόνισε: «Ελπίζω η τελική απόφαση να ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Η αβεβαιότητα δεν κάνει καλό ούτε στον Τζόκοβιτς, ούτε στο Αυστραλιανό Όπεν. Δεν είμαι ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη αυτή τη στιγμή για την έκβαση της υπόθεσης. Όσον αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις του Νόβακ ενώ ήταν θετικός στην COVID-19, είναι ξεκάθαρο πως παραβίασε όλους τους νόμους. Χρειάζονται άμεσα εξηγήσεις και σε αυτό το κομμάτι. Δεν ξέρω πότε έμαθε ότι είναι θετικός, δεν γνωρίζω πότε διάβασε ο ίδιος το αποτέλεσμα του test. Πρέπει να δώσει περισσότερες πληροφορίες».

Εν αναμονή της απόφασης

Στο μεταξύ, εν αναμονή της απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ για την έγκριση ή την απόρριψη της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς προκειμένου να συμμετάσχει (ή μη) στο Australian Open, έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις, που εφόσον ευσταθούν, εκθέτουν σοβαρά το νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη του τένις.

Ήδη οι αυστραλιανές αρχές ερευνούν αν ο Τζόκοβιτς έκανε ψευδή δήλωση κατά την έλευσή του στη Μελβούρνη. Στο έγγραφο που συμπλήρωσε για την είσοδό του στην Αυστραλία και στην ερώτηση αν τις τελευταίες 14 ημέρες είχε βρεθεί σε άλλη χώρα, φέρεται να «τσέκαρε» το κουτάκι με το «όχι». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς λίγες ημέρες πριν βρέθηκε στην Ισπανία για προπονήσεις, όπως αποδεικνύεται από αναρτήσεις στα social media αλλά και ταξιδιωτικά έγγραφα. Επί του θέματος πάντως, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι επίσημο για την άφιξη του Τζόκοβιτς στην Ισπανία λέγοντας ότι: «Δεν έχω κανένα ιστορικό γι' αυτήν την παρουσία του Τζόκοβιτς»...

Η ημερομηνία του PCR

Παράλληλα όμως ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς της πλευράς του Σέρβου καθώς αμφισβητεί ανοιχτά την ημερομηνία διενέργειας του PCR test που παρουσίασε στο αυστραλιανό δικαστήριο. Η υπερασπιστική γραμμή του Νόλε ανέφερε ότι ο Σέρβος νόσησε από κορονοϊό στις 16 Δεκεμβρίου, οπότε υποβλήθηκε σε PCR που βγήκε θετικό. Ο Τζόκοβιτς έπειτα από νέο PCR, που παρουσίασε στην πολύκροτη δίκη στη Μελβούρνη, βγήκε αρνητικός στις 22 Δεκεμβρίου.

Το χρονικό διάστημα των 14 ημερών καραντίνας (από τις 16 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το επίμαχο PCR), που προβλέπει το πρωτόκολλο, παρήλθε (με βάση αυτά τα στοιχεία), κάτι που δικαιολογεί το ταξίδι προς την Αυστραλία και την ιατρική εξαίρεση που του δόθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στο Australian Open. Σύμφωνα με το γερμανικό μέσο όμως, το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ο Τζόκοβιτς και ήταν θετικό, δεν έγινε στις 16 όπως ισχυρίζεται η πλευρά του «Τζόκερ» αλλά στις 26 Δεκεμβρίου! Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο κωδικός QR του τεστ «μαρτυρά» και την ημερομηνία που έγινε.

Έσπασε την καραντίνα;

Επίσης τονίζεται ότι ο αριθμός id του επίμαχου τεστ είναι μεγαλύτερος από εκείνο (το αρνητικό τεστ) που έγινε στις 22 του μήνα. Κάτι που δεν δικαιολογείται, αφού ο Τζόκοβιτς λέει ότι πραγματοποιήθηκε νωρίτερα. Επί της ουσίας, αυτό το οποίο τονίζει το Spiegel είναι ότι αν πράγματι ο Σέρβος τενίστας διαγνώστηκε με κορονοϊό στις 26 Δεκεμβρίου και όχι στις 16 όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι του, τότε όχι μόνο δήλωσε ψευδή στοιχεία (πράγμα για το οποίο κινδυνεύει ακόμη και με φυλάκιση απ' τις αυστραλιανές αρχές) αλλά δεν θα έπρεπε να ταξιδέψει για την Αυστραλία αφού «έσπασε» τη 14ήμερη καραντίνα που υπήρχε σε ισχύ!

Έχει ενδιαφέρον πλέον τι θα απαντήσει (αν θα το πράξει) η πλευρά του Τζόκοβιτς. Ήδη η οικογένειά του απέφυγε να μιλήσει για το θέμα της νόσησης και του γεγονότος ότι έκανε δημόσιες εμφανίσεις την ώρα που φέρεται πως είχε Covid-19.

μέτρα κορονοϊόςΤένιςΣερβίαΚορονοϊόςκαραντίναΝόβακ ΤζόκοβιτςAustralian Open