Αθλητισμός|18.01.2022 07:35

Δημήτρης Κεραμίτσης: Απ' τα τοπικά της Μακεδονίας στο ντεμπούτο με τη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο

Newsroom

Το παιχνίδι της Ρόμα με την Κάλιαρι για τη Serie A την περασμένη Κυριακή (16/1) βρισκόταν στο εύθραστο 1-0 υπέρ των Ρωμαίων. Ο Ζοσέ Μουρίνιο ήθελε να ενισχύσει την άμυνά του και δεν δίστασε. Κοίταξε προς τη μεριά των αναπληρωματικών κι έκανε νεύμα στον μικρότερο της παρέας, ο οποίος αρχικά σάστισε καθώς δεν πίστευε ότι θα πάρει χρόνο σε ένα τόσο κρίσιμο και... ρευστό ματς. Ο Πορτογάλος προπονητής πλησίασε τον Δημήτρη Κεραμίτση, του έδωσε τις τελευταίες οδηγίες μαζί με ένα πατρικό χάδι, τον ανέβασε ψυχολογικά και τον έστειλε στο γήπεδο για να ζήσει την εμπειρία της ζωής του...

«Η καλύτερη μέρα της ζωής μου»

«16/01/2022, η καλύτερη ημέρα της ζωής μου. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Είμαι τόσο χαρούμενος για το ντεμπούτο μου και για τη νίκη. Τώρα θα δουλέψω πολύ περισσότερο για να καταφέρω ν' ανταποδώσω στον κ. Μουρίνιο την εμπιστοσύνη του και να τον κάνω υπερήφανο» έγραψε στο Twitter φανερά συγκινημένος λίγο μετά την παρθενική του εμφάνιση στη Serie A.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του και στο επίσημο κανάλι της Ρόμα: «Ήμουν ενθουσιασμένος όσο βρισκόμουν στον πάγκο, αλλά όταν μπήκα πλέον στο γήπεδο έπρεπε να συγκεντρωθώ για να βοηθήσω την ομάδα μου να εξασφαλίσει τους βαθμούς της νίκης. Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το ντεμπούτο μου στην οικογένειά μου, τους προπονητές που είχα όλα αυτά τα χρόνια στην πορεία μου, το προσωπικό και τους συμπαίκτες μου που με βοηθούν κάθε μέρα».

Η ατάκα του Μουρίνιο

O μικρός μπήκε στο γήπεδο στις καθυστερήσεις, έζησε την εμπειρία, βοήθησε να παραμείνει το 1-0 υπέρ της Ρόμα μέχρι τέλους και πλέον βλέπει το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδόξια διαισθανόμενος όμως πλέον και την ευθύνη που έχει απέναντι στον θρυλικό Πορτογάλο κόουτς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Gazzetta, λίγο μετά το ντεμπούτο του στα αποδυτήρια του «Ολίμπικο», ο Ζοζέ Μουρίνιο μίλησε σε όλους τους παίκτες όπως κάνει μετά από κάθε αγώνα. Όταν έφτασε η σειρά του Κεραμίτση, του είπε: «Να θυμάσαι ότι δεν σε έβαλα στο 3-0 ή το 4-0. Εκεί θα μπορούσα να παίξω κι εγώ! Σε έβαλα με το σκορ στο 1-0»...

Τρίτος νεαρότερος, πίσω απ' τον Χούτο

Ο Κεραμίτσης έγινε ο όγδοος Έλληνας που φοράει τη φανέλα της Ρόμα σε παιχνίδι της Serie A. Προηγήθηκαν οι Μανωλάς, Χολέμπας, Τοροσίδης, Ταχτσίδης, Ελευθερόπουλος, Δέλλας και Χούτος. Μάλιστα ο τελευταίος διατηρεί ακόμη το ρεκόρ του νεαρότερου ξένου παίκτη που φόρεσε ποτέ τη φανέλα των Τζιαλορόσι. Ο Χούτος ήταν 16 ετών και 4 μηνών όταν έκανε το ντεμπούτο του, ενώ ο Κεραμίτσης έγινε ο τρίτος στη σχετική λίστα σε ηλικία 17 ετών και 6 μηνών.

Το who is who του Κεραμίτση

Ποιος είναι όμως ο Δημήτρης Κεραμίτσης; Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2004, ο ύψους 193 εκατοστών κεντρικός αμυντικός, βλέπει το ποδοσφαιρικό του μέλλον να ανθεί. Το κουβάρι της πορείας του άρχισε να ξετυλίγεται από τις Ακαδημίες του Άρη, του ΠΑΟΚ και του Απόλλωνα Πόντου μέχρι την ηλικία των 14 ετών, οπότε άρχισε να αγωνίζεται στις μικρότερες κατηγορίες σε ανδρικό επίπεδο! Φόρεσε τις φανέλες του ΑΜΣ Πανόραμα (Α ΕΠΣ Μακεδονίας), του Θερμαϊκού Θέρμης (Γ' Εθνική) και της ΑΕ Κρήνης (Α ΕΠΣ Μακεδονίας).

Στο μεσοδιάστημα, ο ταλαντούχος κεντρικός αμυντικός πήρε μέρος σε ένα camp που έγινε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία διαφόρων σκάουτ από την Ιταλία. Το «παρών» έδωσε και ο Αντρέα Ντομενικίνι, γιος του Μάρκο Ντομενικίνι, βοηθού του Λουτσιάνο Σπαλέτι. Ο Αντρέα συγκράτησε το όνομα του Κεραμίτση και αργότερα τον πρότεινε στη Φιορεντίνα. Ωστόσο η ηλικία του Δημήτρη και οι τυπικές προϋποθέσεις της μεταγραφής «φρέναραν» αρχικά τη μετακίνησή του.

Όλα αυτά μέχρι που η Έμπολι κίνησε πιο σοβαρά τις διαδικασίες για να κάνει τον Κεραμίτση δικό της. Ο ιταλικός σύλλογος ήρθε σε επαφή με την πλευρά του παίκτη και το φθινόπωρο του 2020 η μεταγραφή προχώρησε κανονικά, με τον ταλαντούχο αμυντικό να μετακομίζει στην Ιταλία. Με την φανέλα της ακαδημίας της Έμπολι έπαιξε σε αρκετά παιχνίδια αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Ωστόσο η ιταλική ομάδα πλήρωσε το γεγονός ότι δεν του είχε δώσει επαγγελματικό συμβόλαιο. Όταν του το πρόσφερε ήταν αργά καθώς ήδη είχαν κινηθεί για την περίπτωσή του η Λάτσιο, η Φιορεντίνα και η Ρόμα που εν τέλει κέρδισε τη... μάχη.

Ο Κεραμίτσης ανακοινώθηκε απ' τους Τζιαλορόσι στις αρχές Σεπτεμβρίου και έγινε μέλος της Primavera (ομάδα Νέων) όπως επίσης και της Κ-18, μέχρι που τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα ο Ζοσέ Μουρίνιο τον περασμένο Νοέμβριο. Μια ιστορία σαν παραμύθι που συνεχίζεται...

Ζοσέ ΜουρίνιοΡόμα - RomaSerie A