Αθλητισμός|21.01.2022 00:19

Copa Africa: Ιστορική πρόκριση για Κομόρες, αποκλεισμός-σοκ για Αλγερία - Τα ζευγάρια των 16

Newsroom

Κλείδωσαν τα εισιτήρια για τη φάση των 16 του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, γνωστότερου ως Copa Africa, με αναμενόμενες προκρίσεις αλλά και μεγάλες εκπλήξεις. Η Ακτή Ελεφαντοστού, η Ισημερινή Γουινέα, το Μάλι, η Γκάμπια και η Τυνησία εξασφάλισαν την πρόκριση στα νοκ άουτ σε αντίθεση με την απερχόμενη πρωταθλήτρια Αφρικής, Αλγερία, που υπέστη αποκλεισμό-σοκ έχοντας μόλις έναν βαθμό. Ωστόσο, μέσω του Copa Africa, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι τα Νησιά Κομόρες καθώς στην παρθενική παρουσία τους στη διοργάνωση εξασφάλισαν μια θέση στη 16άδα καθώς βρέθηκαν μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων τρίτων.

Οι Κομόρες πήραν την πρόκριση μετά την ήττα της Σιέρα Λεόνε από την Ισημερινή Γουινέα. Μάλιστα, οι παίκτες των Κομορών έβλεπαν με αγωνία το παιχνίδι τηλεοπτικά ελπίζοντας στο... θαύμα. Οι ποδοσφαιριστές είχαν καρφωθεί στην οθόνη, με τα κινητά στα χέρια τους και τη στιγμή που εξασφάλισαν την πρόκριση, ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Στους 16 ήδη βγήκαν δύο μεγάλα ζευγάρια καθώς η Νιγηρία θα παίξει με την Τυνησία και η Ακτή Ελεφαντοστού με την Αίγυπτο σε έναν πρόωρο τελικό! Όσο για τις Κομόρες, θα απολαύσουν τη στιγμή απέναντι στη διοργανώτρια χώρα του Καμερούν.

Τα ζευγάρια της φάσης των 16

  • Κυριακή 23/01

Μπουρκίνα Φάσο - Γκαμπόν
Νιγηρία - Τυνησία

  • Δευτέρα 24/01

Γουινέα - Γκάμπια
Καμερούν - Κομόρες

  • Τρίτη 25/01

Σενεγάλη - Πράσινο Ακρωτήρι
Μαρόκο - Μαλάουι

  • Τετάρτη 26/01

Ακτή Ελεφαντοστού - Αίγυπτος
Ισημερινή Γουινέα - Μάλι

Η τελευταία μέρα των ομίλων

Για τον 6ο όμιλο, το Μάλι δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει με 2-0 (Χαϊντάρα και Κονέ οι σκόρερ) την ουραγό Μαυριτανία που ολοκλήρωσε τη διοργάνωση δίχως να σκοράρει σε τρία ματς και πήρε την πρώτη θέση στο γκρουπ. Στους «16» θα αντιμετωπίσει την Ισημερινή Γουινέα στην πόλη Λίμπε στις 26 Ιανουαρίου και «βλέπει» πλέον μακριά στο εφετινό Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Την ίδια ώρα στο Limbe Stadium η Γκάμπια με γκολ του Τζάλοου στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων νίκησε με 1-0 την Τυνησία, πήρε τη δεύτερη θέση (υστερούσε στην ισοβαθμία απ' το Μάλι στο goal average) κι άφησε στην τρίτη θέση τους Τυνήσιους, που θα συναντήσουν στο δρόμο τους την ισχυρή Νιγηρία στις 23 Ιανουαρίου. Η Τυνησία έχασε πέναλτι στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου, με τον Γιαζίρι να μην μπορεί να νικήσει από τα 11 μέτρα τον γκολκίπερ της Γκάμπια, Μπουκακάρ Καγιέ.

Προηγουμένως, η πρωταθλήτρια του 2019 και κάτοχος δύο τροπαίων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, Αλγερία, που πήγε στην εφετινή διοργάνωση του Καμερούν με όλα τα αστέρια της και στόχο να υπερασπιστεί το «στέμμα» της, υπέστη ταπεινωτικό αποκλεισμό, καθώς γνώρισε δεύτερη σερί ήττα -αυτή τη φορά με 3-1 από την Ακτή Ελεφαντοστού- και τερμάτισε στην τελευταία θέση του 5ου ομίλου με έναν βαθμό. Στον αντίποδα οι «ελέφαντες» κατέκτησαν την πρώτη θέση του γκρουπ και προκρίθηκαν πανηγυρικά στους «16», σε έναν πρόωρο «τελικό» με την Αίγυπτο στις 26 Ιανουαρίου στην Ντουάλα.

Μαζί με την Ακτή Ελεφαντοστού προκρίθηκε ως δεύτερη από τον 5ο όμιλο η Ισημερινή Γουινέα, που νίκησε με 1-0 και τη Σιέρα Λεόνε και θα αγωνιστεί στις 26 Ιανουαρίου στην πόλη Λίμπε με το Μάλι.

Στο Japoma Stadium της Ντουάλα, η Ακτή Ελεφαντοστού δεν έδειξε κανένα... έλεος στους πρωταθλητές Αλγερινούς, που πήγαν στη διοργάνωση με αήττητο σερί 34 αγώνων. Πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων στο πρώτο ημίχρονο με τα γκολ ων Κέσι και Σανγκαρέ, βρήκε και τρίτο γκολ από τον Πέπε στο 54' και «καθάρισε» τη νίκη και την πρωτιά. Στο 60' ο Μαχρέζ έστειλε στο δεξί δοκάρι το πέναλτι που εκτέλεσε, χάνοντας μεγάλη ευκαιρία για τους Αλγερινούς για να ξαναμπούν στο ματς, ενώ στο 73' ο Μπεντεμπκά σημείωσε απλώς το γκολ της τιμής για τους απερχόμενους πρωταθλητές Αφρικής.

Την ίδια ώρα στο Limbe Stadium, η Ισημερινή Γουινέα ολοκλήρωσε τη σούπερ έκπληξη στον 5ο όμιλο, καθώς νίκησε με 1-0 και τη Σιέρα Λεόνε με το γκολ του Γκανέ και προκρίθηκε στους «16». Στο 90ό λεπτό η Σιέρα Λεόνε έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κουέ με δεύτερη κίτρινη.

Βαθμολογίες

1ος όμιλος: Καμερούν 7, Μπουρκίνα Φάσο 4, Πράσινο Ακρωτήρι 4 - Αιθιοπία 1.

2ος όμιλος: Σενεγάλη 5, Γουινέα 4, Μαλάουι 4 - Ζιμπάμπουε 3.

3ος όμιλος: Μαρόκο 7, Γκαμπόν 5, Κομόρες 3 - Γκάνα 1.

4ος όμιλος: Νιγηρία 9, Αίγυπτος 6 - Σουδάν 1, Γουινέα Μπισάου 1

5ος όμιλος: Ακτή Ελεφαντοστού 7, Ισημερινή Γουινέα 6 - Σιέρα Λεόνε 2, Αλγερία 1

6ος όμιλος: Μάλι 7, Γκάμπια 7, Τυνησία 3 - Μαυριτανία 0.

ΚαμερούνΕθνική ΑιγύπτουΜαλάουιΜάλιΑλγερίαΚύπελλο Εθνών Αφρικής Κόπα ΑφρικαΑκτή ΕλεφαντοστούΕθνική ΚαμερούνΝησιά ΚομόρεςΤυνησία