Αθλητισμός|10.02.2022 20:13

Η παρουσία του Σουηδού Ένκβιστ στο πλευρό του Τσιτσιπά και η απουσία του πατέρα του φούντωσε τα σενάρια για αλλαγή - Τι απάντησε ο Έλληνας πρωταθλητής

Newsroom

Η παρουσία του Σουηδού Τόμας Ένκβιστ στο πλευρό του Στέφανου Τσιτσιπά στο τουρνουά του Ρότερνταμ φούντωσε τη φημολογία περί πρόσληψης νέου προπονητή και αντικατάστασης του πατέρα του Απόστολου Τσιτσιπά. Αρκετές φορές άλλωστε έχει σχολιαστεί από ειδικούς του τένις ότι ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας πρέπει να κάνει αλλαγή στο προπονητικό επιτελείο του προκειμένου να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το παιχνίδι του.

Η απάντηση ήρθε απ' τον ίδιο τον Τσιτσιπά, ο οποίος μετά τη νίκη επί του Ίλια Ιβάσκα, επιβεβαίωσε τη συνεργασία με τον Ένκβιστ αλλά ξεκαθάρισε ότι ο πατέρας του παραμένει προπονητής του, σημειώνοντας ότι απουσιάζει απ' το πλευρό του διότι πρέπει να βρίσκεται δίπλα και στα αδέρφια του.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μίλησε για επιθυμία «μακροχρόνιας» συνεργασίας με τον Σουηδό, αλλά δεν γνωρίζει ακόμα σε ποια τουρνουά θα ταξιδέψει στο πλευρό του. Ήταν, πάντως, κατηγορηματικός όταν το SDNA τον ρώτησε αν ο Απόστολος Τσιτσιπάς συνεχίζει να είναι ο κόουτς του, ενώ λίγο νωρίτερα είπε στα αγγλικά ότι ο Ένκβιστ είναι «προσθήκη στην ομάδα». Ερωτήθηκε για το πώς νιώθει που δεν βλέπει τον πατέρα του στο box του: «Είναι περίεργο, ναι. Τι να πω... Μου λείπει καθημερινά, είναι ένα άτομο το οποίο αγαπώ πάρα πολύ και θέλω να είναι κοντά μου. Δεν είναι και γι' αυτόν κάτι σύνηθες, αλλά είναι σημαντικό να είναι δίπλα και στα αδέρφια μου. Και αυτά αξίζουν προσοχή και αγάπη».

Λείπει, λοιπόν, για να είναι κοντά στα αδέρφια του ή προκειμένου να δουλέψει μόνος του ο Στεφ με τον Σουηδό; «Ήθελα να δοκιμάσω με τον Τόμας», ήταν η απάντηση του 23χρονου τενίστα, ο οποίος συμπλήρωσε ότι δεν ξέρει πόσο θα ταξιδέψει μαζί του. Σε άλλη ερώτηση στα ελληνικά, εξέφρασε την επιθυμία για μόνιμη συνεργασία με τον πρώην Νο.4 τενίστα στον κόσμο. «Είναι κάποιος με τον οποίο θέλω να συνεργαστώ στο μέλλον. Έχω σκοπό να συνεχίσω να τον έχω μαζί μου όχι μόνο εδώ πέρα, αλλά και σε άλλα τουρνουά. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει αυτό, οπότε κάνουμε αυτό που είναι να κάνουμε αυτή την εβδομάδα και μετά βλέπουμε. Είναι, όμως, κάποιος με τον οποίο σκοπεύω να έχω μια μακροχρόνια σχέση».

Mίλησε και για την πρώτη επαφή τους: «Γνωριστήκαμε την πρώτη χρονιά που έπαιξα στη Γενεύη (στο Laver Cup). Τον συνάντησα εκεί και μου έδωσε κάποιες συμβουλές. Εκείνη την περίοδο ήταν και ο πατέρας μου στη Γενεύη, πέρυσι δεν ήταν. Ήμουν χωρίς προπονητή στη Βοστόνη (στο περσινό Laver Cup) και με βοήθησε πολύ, μου έδωσε ιδέες. Μου αρέσει ο τρόπος προσέγγισής του». Αναφέρθηκε στον Ένκβιστ ο Στεφ και στη συνέντευξη τύπου στα αγγλικά: «Έχει πολλή εμπειρία στο tour και τον σέβομαι πολύ. Είναι πολύ ικανός και μπορεί να δώσει καλές συμβουλές. Ο λόγος που είναι εδώ είναι να με βοηθήσει, να μου δώσει άλλη οπτική και ιδέες. Είμαι εδώ για να ακούσω ό,τι έχει να μου πει».

Και συνέχισε: «Μου άρεσε πολύ στο περσινό Laver Cup, τον ξέρω και πριν από αυτό. Υπάρχει καλή ενέργεια μεταξύ μας και μου αρέσει ως προπονητής και ως άνθρωπος». Δεν τον χαρακτήρισε, όμως, «νέο προπονητή»: «Είναι μια προσθήκη στην ομάδα μου. Είναι σημαντικό να προσθέσω ένα τέτοιο άτομο στην ομάδα μου».

Κυριάρχησε του Ιβάσκα

Προηγουμένως, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν εξαιρετικός και νίκησε σε straight sets τον Ίλια Ιβάσκα για να περάσει στην οκτάδα του Ρότερνταμ. O κορυφαίος Έλληνας τενίστας ξεπέρασε το εμπόδιο του 27χρονου Λευκορώσου (Νο.48) με 6-4, 6-1 σε μόλις 71 λεπτά και έχει αύριο (10/2, περίπου στις 16.00) ραντεβού με τον Άλεξ Ντε Μινόρ (Νο.34) στα προημιτελικά. Ο Στεφ ήταν συγκεντρωμένος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και αφού κατάφερε να «διαβάσει» έναν παίκτη που αντιμετώπισε για πρώτη φορά, έφτασε... βιαστικά στην πρόκριση. Και, φυσικά, παραμένει στο κυνήγι του πολυπόθητου πρώτου τίτλου σε τουρνουά της κατηγορίας ATP 500.

O 23χρονος τενίστας απείλησε από το ξεκίνημα του αγώνα τον αντίπαλό του, όμως κατάφερε να πετύχει το πρώτο μπρέιικ την πιο κατάλληλη στιγμή, δηλαδή όταν ο Ιβάσκα σέρβιρε στο 5-4 για να μείνει στο πρώτο σετ. Ακολούθησε.. ρεσιτάλ με δύο σερί μπρέικ στο δεύτερο σετ και τον Στέφανο να παίρνει το προβάδισμα με 5-0. Το μόνο που μπόρεσε να κάνει ο Ιβάσκα ήταν να πάρει ένα γκέιμ στο σερβίς του και να «παραδοθεί» τελικά με 6-1. Ο Τσιτσιπάς έχασε μόνο 5 πόντους στο σερβίς του στο δεύτερο σετ, ενώ είχε συνολικά μόνο 13 αβίαστα λάθη. Κόντρα στο Ντε Μινόρ ο Στέφανος έχει πάντα το πάνω χέρι, καθώς σε πέντε αναμετρήσεις (συν μία στο Next Gen Finals) έχει ισάριθμες νίκες.

Απόστολος ΤσιτσιπάςΤένιςΣτέφανος ΤσιτσιπάςATP Ρότερνταμ